Padaryta pertrauka iki ketvirtadienio Seimo plenarinio posėdžio, išsiskyrus požiūriui dėl reikalavimo mokėti dviejų vidutinio darbo užmokesčio dydžio algas ir dėl galimybės įdarbinti užsieniečius, kurie dar tik pretenduoja, bet nėra gavę leidimų gyventi Lietuvoje.

Projektą dėl užsieniečių teisinės padėties pakeitimo parengė Vyriausybė, siekianti palengvinti kvalifikuotų užsieniečių įsidarbinimą bei leidimų laikinai gyventi Lietuvoje išdavimo procedūras.

Seimo Užsienio reikalų komitetas savo ruožtu į projektą įrašė nuostatą, kad gyventi Lietuvoje norintys užsieniečiai savo darbuotojams mokėtų ne mažesnį nei du vidutiniai darbo užmokesčiai atlyginimą. Komitetas taip pat nusprendė atsisakyti prieš dvejus metus įvestos prievolės įdarbinti tris darbuotojus.

Įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties pakeitimais numatoma, kad užsienio piliečių steigiamose įmonėse turėtų dirbti bent vienas ES pilietis, o mėnesinis atlyginimas sudarytų ne mažiau nei du vidutinius atlyginimus - 1513 eurų nesumokėjus mokesčių. Teikdama projektą Seimui, Vyriausybė buvo numačiusi šią kartelę nuleisti iki 1,5 vidutinio atlyginimo.

Tobulinant projektą taip pat numatyta prievolė, kad užsienio pilietis, norintis įsikurti ir dirbti Lietuvoje turi investuoti į steigiamą įmonę 28 tūkst. eurų, pusė jų turėtų būtų asmeninės lėšos.

Tuo metu užsienietis, kuriantis startuolį, t. y. įmonę, susijusią su naujomis technologijomis ar kitomis Lietuvos ūkiui reikšmingomis naujovėmis, galėtų ne tik greičiau gauti laikinąjį leidimą gyventi, tačiau ir atsivežti savo šeimą. Ar steigiama įmonė atitinka startuolio savoką, vertintų speciali Ūkio ministerijos komisija. Gavusieji tokius leidimus privalėtų įsteigti įmonę bei pradėti veiklą, o to nepadarius, leidimas būtų panaikintas.

Šeimą atsivežti galėtų ir įmonių, kurių metinė apyvarta viršija ar yra lygi 0,5 mln. eurų, vadovai, nesantys įmonių akcininkais, taip pat ir minėti smulkūs verslininkai, į įmonę investavę 28 tūkst. eurų. Be to, dvejus metus tokiam užsieniečiui nebūtų taikomi papildomi reikalavimai dėl darbuotojų skaičiaus, minimalaus įstatinio kapitalo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)