Šis ECB žingsnis leis Graikijos bankams pagaliau atsisakyti daugiau kaip metus jiems teiktos būtinos, tačiau brangios finansinės paramos, praneša „Reuters“.

Prieiga prie fondų taps dideliu žingsniu į priekį normalizuojant vis dar į recesiją smukusią Graikijos ekonomiką, suvaržytą kapitalo kontrolės priemonių ir trečiojo nuo 2010 metų paramos paketo sąlygų. Šaliai išmokėtos paramos vertė jau siekia 86 mlrd. eurų.

Graikijos finansų institucijos neteko galimybės naudotis įprastomis ECB finansavimo operacijomis pernai, kai Atėnams ėmė grėsti galimybė būti išmestiems iš euro zonos. Gaivindamas situaciją visoje šalyje, premjeras Alexis Tsipras ėmėsi skausmingų ekonominių priemonių, pavyzdžiui, pradėjo pensijų sistemos reformą, valstybės aktyvų privatizaciją.

Nors Graikijos skolinimosi reitingas tarptautinių agentūrų vertinamas kaip „šlamšto“ lygio, tačiau ECB ketinimai iš šalių nebereikalauti bent minimalaus skolinimosi lygio leis bankams vertinti vyriausybės garantuojamą skolą kaip įkeistą turtą ir taip gauti įprastą finansavimą.

Sprendimas gali būti priimtas ECB valdančiosios tarybos jau trečiadienį, „Reuters“ sakė anonimiškai kalbėję šaltiniai. Taip pat ir antradienį Europos Parlamente pasisakęs ECB vadovas Mario Draghi teigė, kad ruošdamasi naujausiam paramos paketui Graikija pasiekė ženklią pažangą, todėl ECB valdančioji taryba ketina svarstyti šį klausimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją