Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbuotojai dar iki Joninių vizituos Palangos, Šventosios ir Neringos miestų gyventojus, kurie teikia ar ruošiasi teikti apgyvendinimo paslaugas.

Vasaros sezono metu VMI aktyvina prevencines, stebėjimo, kontrolės priemones apgyvendinimo, visuomeninio maitinimo, kt. sektoriuose. Jų tikslas – užtikrinti, kad vykdoma sezoninė veikla būtų tvarkingai registruota, gautos pajamos apskaitytos, mokesčiai sumokėti.

Pranešime spaudai rašoma, kad daugiametė VMI patirtis rodo, kad prevencinis darbas duoda teigiamą rezultatą ir turi ilgalaikį poveikį: privačiame apgyvendinimo sektoriuje kasmet auga registruotos veiklos ir deklaruotų pajamų skaičiai.

„Įprastai pajūrio kurortų gyventojai, kurie planuoja vienokią ar kitokią veiklą, patys užsuka į Mokesčių inspekciją pasitarti įvairiais klausimais – šiuokart, atvirkščiai, mokesčių inspektoriai aplankys juos namuose. Mūsų tikslas yra įsitikinti, kad žmonės žino, kaip teisingai registruoti veiklą, kaip sumokėti pajamų mokestį planuojant teikti patalpų nuomos ir apgyvendinimo paslaugas, kuriais atvejais atsiranda prievolė mokėti pridėtinės vertės mokestį, kaip turi būti deklaruojamos pajamos ir pan.“, – sakė Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcijos (Klaipėdos AVMI) Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė, pabrėžusi, kad gyventojus vizituojantys VMI darbuotojai turės skiriamuosius ženklus – liemenes ar skarutes, ar kepurėles su VMI ženklais.

Pasak. E. Cibienės, mokesčių inspektoriai užsuks ir pas tuos gyventojus, apie kuriuos yra gauti pranešimai, pvz., kad kaimynas vasarą nuomoja dalį savo buto, bet mokesčių turbūt nemoka arba kad nuomojamas namas, kurio savininkai gyvena užsienyje ir veikiausiai slepia pajamas, pan. Tad kita VMI darbuotojų, vizituosiančių kurortų gyventojus, užduotis – patikrinti VMI pasitikėjimo telefonu 1882, programėle „Pranešk“ ir kitais būdais gautą informaciją. Vertinant pastarųjų metų duomenis matoma tendencija, jog žmonės linkę nebetoleruoti mokesčių vengimo ir vis dažniau informuoja Mokesčių inspekciją apie pastebėtus galimus pažeidimus apgyvendinimo sektoriuje.

„Būsto nuomos sektorių mokesčių administratorius vis dar vertina kaip pasižymintį aukšta mokesčių vengimo rizika. VMI, siekdama išaiškinti gyventojus, kurie galbūt vykdo patalpų nuomos veiklą ir nemoka mokesčių, pirmiausiai kreipia dėmesį į tuos, kurie turi itin daug registruoto tiek gyvenamosios, tiek komercinės paskirties nekilnojamojo turto. Jų atžvilgiu taikomos stebėsenos priemonės, VMI specialistai juos kviečiasi pokalbiams, siunčia informacinius laiškus, kuriuose primenama apie pareigą deklaruoti iš nuomos gautas pajamas ir sumokėti mokesčius“, - sako E. Cibienė ir atkreipia dėmesį, kad pastaraisiais metais matomi teigiami VMI prevencinio darbo įtakoti pokyčiai visame apgyvendinimo sektoriuje, taip pat ir privačiame.

Klaipėdos AVMI duomenimis, šiuo metu verslo ludijimus „Gyvenamosios paskirties patalpų nuoma, neteikiant apgyvendinimo paslaugų“ ir „Apgyvendinimo paslaugų (nakvynės ir pusryčių paslaugos) teikimas“ Palangos ir Neringos m. yra įsigiję apie 1100 gyventojų. 2015 m. apgyvendinimo paslaugas pajūrio kurortuose teikė 2662 gyventojai (tarp jų ir įsigiję verslo liudijimus).

VMI primena, kad aktualią informaciją VMI administruojamų mokesčių klausimais, seminarų dalijamąją medžiagą, paaiškinimus ir komentarus savarankiškai galima rasti VMI interneto svetainėje www.vmi.lt, informacija pateikiama ir anglų klaba. Konsultuotis mokesčių mokėjimo klausimais galima paskambinus Mokesčių informacijos centro (MIC) telefonu 1882 (+370 5 255 3190 skambinant iš užsienio) arba pateikus rašytinį paklausimą VMI interneto svetainėje. Konsultacijos, teikiamos telefonu, įrašomos ir yra lygiavertės rašytinėms. O turint informacijos apie nuomojamą būstą, kai galimai nedeklaruojamos gautos pajamos, apie tai galima pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882 ar programėle išmaniesiems „Pranešk“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)