„Labai sunku visais aspektais numatyti tą poveikį, kurį Britanijos referendumas padarys rinkoms ir euro zonos ekonomikoms“, – sakė M. Draghi ES ekonomikos ir valiutų reikalų komiteto posėdyje Briuselyje, likus vos dviems dienoms iki britų balsavimo.

Tačiau „sunku spėlioti apie tą ar kitą rezultatą“, pažymėjo jis.

„Mėginame būti pasiruošę visiems galimiems nenumatytiems atvejams. Labai labai sunku būti dar tikslesniam, – tikino ECB vadovas. – Dabar mes atlikome visus paruošiamuosius darbus“.

Pasak jo, pagrindiniai centriniai bankai rengė „plataus masto konsultacijas“ dėl artėjančio britų referendumo.

„Mes iš esmės stebime visus su tuo susijusius ekonominius finansinius, teisinius ir politinius įvykius tam, kad galėtumėme vertinti ir suvaldyti iškilsiančius pavojus“, – pareiškė M.Darghi.

„Mes norime būti pasiruošę visoms galimybėms. Daugiausia, kas liečia mus, tai būtų gebėjimas stabilizuoti rinkas, užtikrinti likvidumą. Mes turime apsikeitimo sandorių linijas su kitais centriniais bankais ir turime iš esmės egzistuojantį likvidumo užtikrinimą, kuris buvo ir anksčiau“, – sakė jis.

Pasak banko vadovo, kokie bebūtų referendumo rezultatai, jie turės „trumpalaikį ir ilgalaikį poveikį“.

Britai ketvirtadienį balsavimu spręs likti Europos Sąjungoje ar trauktis iš jos, kai nuomonių apklausos rodo, kad abiejų variantų tikimybė beveik vienoda.

Artėjant šiam referendumui, ir euro, ir svaro sterlingų kursas smuktelėjo, o analitikai net nuogąstauja, kad „Brexit“, pasitraukimas iš ES, gali sukelti paniką rinkose.

Obligacijų rinkose Vokietijos 10 metų trukmės valstybinių obligacijų pajamingumas praėjusią savaitę buvo nusmukęs žemiau nulio; tai rodo, kad ieškoma saugesnio investavimo.

„The Guardian“ publikavo Amerikos finansininko George'o Soroso straipsnį, kuriame milijardierius įspėja Jungtinę Karalystę apie Juodąjį penktadienį, jei šalis balsuos už išstojimą ES.

G.Sorosas prognozuoja, kad britams nubalsavus už „Brexit“, svaro kursas smuktų dar labiau nei per Juodąjį trečiadienį 1992 metais, kuomet Britanija buvo priversta pasitraukti iš Europos valiutų kursų mechanizmo. Finansininkas per šią valiutų krizę gerokai pasipelnė.

„Balsavimas už „Brexit“ kai kuriuos žmones gali paversti labai turtingais, tačiau dauguma rinkėjų taptų pastebimai neturtingesni“, – rašo G.Sorosas.

„Balsavus už pasitraukimą, savaitgalis gali prasidėti Juoduoju penktadieniu, o eiliniai žmonės gali patirti rimtų pasekmių“, – aiškino milijardierius.

Europos centrinis bankas praėjusią savaitę tvirtino „Brexit“ atveju panaudosiąs „visus turimus instrumentus“ kainų stabilumui palaikyti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)