Anglijos centrinio banko atstovai taip pat apsvarstė planus apsaugoti bankų sistemą tuo atveju, jeigu šalis pasitrauktų iš Bendrijos, įskaitant griežtesnę bankų kontrolę. Pasak jų, referendumas, kuris įvyks birželio 23 dieną, kelia rimtą riziką Jungtinės Karalystės finansų rinkoms. Anglijos centrinis bankas dar kartą patvirtino savo poziciją dėl balsavimo, bet šį kartą prakalbo ir apie rizikas pasaulio rinkoms bei ekonomikoms.

Artėjant referendumui, pasaulinės akcijų rinkos prarado milijardus dolerių, tuo tarpu kai kurių šalių valstybinių obligacijų pajamingumas pasiekė rekordines žemumas.

Anglijos centrinio banko vadovas Mark Carney sulaukė aršios kritikos iš tų, kurie palaiko JK pasitraukimą iš Europos Sąjungos ir vadina Centrinio banko perspėjimus dėl „Brexit“ rizikų šalies ekonomikai nepagrįstais.

M. Karnis pabrėžė, kad bankas privalo perspėti apie galimus padarinius šalies ekonomikai. Kitos valstybinės organizacijos taip pat perspėjo apie „Brexit“ rizikas.

Visi devyni Anglijos centrinio banko Monetarinės politikos komiteto (MPC) nariai ketvirtadienį vieningai nusprendė palikti bazinę palūkanų normą ties rekordiškai žema 0,5 proc. riba.

Banko pareigūnai atkreipė dėmesį, kad didėja tikimybė, jog po referendumo svaro sterlingų kursas gali smarkiai kristi. Svaro kursas pastaruoju metu nėra stabilus, tokių žymių valiutų kurso svyravimų dar nebuvo nuo 2008 m. spalio ir finansų krizės. Banko nuomone, svaro kurso silpnumą pastaruoju metu lemia neapibrėžtumas, susijęs su referendumu. Tačiau kol kas neaišku, kiek su referendumu susijęs šalies ekonomikos sulėtėjimas, pripažino Anglijos centrinis bankas.

Britai per birželio 23 d. vyksiantį referendumą turės pareikšti savo nuomonę, ar jie nori, kad šalis liktų Europos Sąjungoje, ar iš jos pasitrauktų.