Profesinės sąjungos protestu nori išreikšti savo nuomonę, kad naujai paruoštas Darbo kodeksas blogina darbuotojų socialines garantijas.

DELFI primena, kad ketvirtadienį Seimo posėdyje turėjo prasidėti naujo Darbo kodekso priėmimo procedūra, tačiau po trečiadienio diskusijos Socialinių reikalų ir darbo komitete kodekso priėmimas atidėtas kitai savaitei.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas tikisi, kad prie Seimo tikimasi sulaukti apie 2 tūkst. žmonių.

Planuojama dar vieną protestą rengti ir kitą savaitę.

Darbuotojus vienijančių organizacijų atstovai šalia Seimo pradėjo rinktis dar prieš renginio pradžią. Vieni buvo nešini vėliavomis, kiti - plakatais, treti - užsikabinę atspausdintus šūkius ar teiginius ant liemenių.

„Orus gyvenimas senatvėje. Pensinio amžiaus ilginimui ne", „Nulio valandų darbo sutarčių įteisinimui NE", „Baudžiavai darbe - ne! Darbuotojų garantijų mažinimui - ne!", - tokiais ir panašiais šūkiais susirinkusieji į protestą norėjo išsakyti savo poziciją artėjant Darbo kodekso priėmimui.

Išgirsti, bet ne iki pabaigos

Kaip portalui DELFI teigė proteste dalyvaujantis A. Černiauskas teigė, kad šis renginys turėjo vykti, kai Seime buvo numatytas Darbo kodekso priėmimas.

„Seimo valdyba nukėlė priėmimą į kitą savaitę, kai apskritai parlamento darbo nebuvo numatyta kitą savaitę, - kalbėjo jis. - Gal čia atsitiktinumas, gal nesuspėjo, gal ir ši akcija turėjo įtaka. Atvirai pasakius, nėra labai geras vaizdelis, kai svarstomas vienas pagrindinių šalies įstatymų, o salėje sėdi iš 141 apie 40-80 Seimo narių“.

Pasak jo, būtent protesto metu bus rodomi vaizdo įrašai iš Seimo posėdžių salės, kur bus matyti, kiek parlamentarų dalyvavo Darbo kodekso svarstyme.

Protesto metu vyks ir balsavimo už Darbo kodeksą simuliacija, kurios metu protesto dalyviai keldami žalius ar raudonus lapelius parodys, kaip jie vertina tam tikrus Darbo kodekso pasikeitimus.

Pasiteiravus, ar diskutuojant ir rengiant naująjį Darbo kodeksą A. Černiauskas jaučia, kad buvo įsiklausyta darbuotojų atstovų, jis atsakė: „Sudėtinga į šį klausimą atsakyti. Mes tai galėsime pasakyti tik tada, kai bus priimtas Darbo kodeksas ir pasirašys jį Prezidentė, nes dabar vienur mus išgirsta, pozicija išgirsta komitetas, o jai patekus į Seimo salę ji pakeičiama“.

Vis dėlto profsąjungų atstovas pabrėžė, kad į daugelį darbuotojus atstovaujančių organizacijų pasiūlymų buvo atsižvelgta.

„Ir jei iš pradžių į Seimą atėjęs įstatymas buvo grynai liberalus, tai dabar jis yra ir liberalus, ir socialiai saugus, - projekto pasikeitimus įvertino pašnekovas. - Kai kur darbuotojai praranda garantijas, kai kur jų gauna papildomai. Sakyčiau, kad jei socialinis modelis būtų priimtas toks, kokį sutarėme, tai negalėčiau pasakyti, kad jis mus visiškai tenkintų, bet negalėčiau pasakyti, kad visiškai netenkintų. Tai būtų viduriukas, kuris būtų naudingas ir darbuotojams, ir darbdaviams“.

Užklaustas, jei Seimas pritars dabar esančiam galutiniam Darbo kodekso variantui, kokie būtų didžiausi praradimai darbuotojams, A. Černiauskas teigė: „Tai socialinės garantijos dėl išeitinių, kurios mažėja. Taip pat atleidimo terminai“. Kartu profsąjungų atstovas paminėjo trečiadienį komitete priimtą sprendimą, kad motinos ar tėvai, kurie augina vieni vaiką, netenka teisės į pailgintas atostogas.

Primena apie moteris

Į Vilnių atvykusios „Utenos trikotažo“ profesinės sąjungos pirmininkė Vilija Bierontienė teigė proteste atstovaujanti ir lengvosios pramonės šaką. Į Vilnių šios įmonės darbuotojai atvyko vienu autobusiuku.

„Mūsų įmonėje didžioji dalis dirba moterys. Kai kurie Darbo kodekso punktai yra labai skaudūs kaip tik moteriai. Be to, mūsų daug žmonių dirba įmonėje daugiau kaip 20 metų. Tokie dalykai, kad išdirbus daugiau kaip 20 metų gauna išeitinę 2-3 mėnesių, tai yra labai skaudu“, - kalbėjo ji.

Pasak pašnekovės, taip pat lengvosios pramonės šakos atstovams kliūna prailgintos darbo dienos terminai.

„Mūsų moterys augina vaikus, turime kaimus, tas darbas 48 ar 52 val. tiesiog yra neįmanomas. Žinoma, dirbame ir dabar daugiau, bet būna suderinimai, būna kitoks apmokėjimas, o darbuotojai – kas sutinka, dirba, kas nesutinka, nedirba“.

„Utenos trikotažo“ profesinės sąjungos pirmininkė taip pat paminėjo pakeitimus dėl atleidimo, kuris galėtų vykti jau nuo kitos dienos pranešus.

„Man tai atrodo, kad tai punktas, kuris gali žmogų tiesiog nuvaryti į amžiną atilsį, o yra ir žmonių amžius. Be to, man atrodo, kad taip užkraunama našta valstybei“, - pridėjo pašnekovė.

Vis dėlto iš Utenos atvykusi protestuotoja teigė, kad ne viskas naujajame socialiniame modelyje pakreipta prieš darbuotoją. Kaip teigiamą pokyti ji paminėjo Darbo kodekso nuostatą, kur atostogos skaičiuojamos darbo dienomis.

„Yra tokių atostogų, kai žmogui reikia penkių dienų, o darbdavys, žinodamas, kad skaičiuojamos kalendorinės dienos, priskaičiuodavo savaitgalio dienas”, - paminėjo ji.

Visi Seimo posėdžiai numatyti kitą savaitę bus skirti tik Darbo kodekso ir viso socialinio modelio svarstymui ir priėmimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (218)