Du Jaunuolių dienos centro auklėtiniai – proto negalią turintys jauni panevėžiečiai, užsukę į Laisvės aikštėje esančią parduotuvę „KristiAna“, buvo išprašyti lauk.

Jaunuolių dienos centro direktorės Linos Trebienės teigimu, prie vos į parduotuvę įėjusių jaunuolių pribėgusi darbuotoja liepė jiems apsisukti ir eiti lauk. Direktorė sako, po šio apsilankymo globotinius ilgai raminusi.

„Proto negalios jaunuolių išvaizda išduoda jų negalią, tad neabejotinai jie buvo išvaryti dėl savo neįgalumo. Jauni žmonės tą puikiai suprato, todėl išėjo labai nusiminę. Pasakojo, kad ilgai dar drebėjo rankos ir kojos“, – „Sekundei“ tvirtino direktorė.

Neįgalių jaunuolių ketinimai buvo labai paprasti – mergina norėjo nusipirkti nagų lako, turėjo tam ir pinigų, o vaikinas ją lydėjo. Jis kartą jau buvo lankęsis šioje parduotuvėje, turėjo nuolaidų kortelę ir norėjo padėti pirmą kartą į prabangią parduotuvę einančiai draugei.

Po pirmo apsilankymo neįgaliajam buvo likęs malonus įspūdis, tad jis nė neabejojo, jog patiks ir draugei. Deja, įvyko priešingai – net nepasidomėjus, ko norėtų, į juos buvo pažiūrėta kaip į nepageidaujamus lankytojus, nekviestus svečius.

Laimė, netoli esančioje kitoje panašios paskirties parduotuvėje neįgalieji buvo sutikti kaip ir kiekvienas kitas pirkėjas ir maloniai aptarnauti. Neįgali mergina čia nusipirko ir nagų lako.

Ilgos pamokos

„Ar kito žmogaus negalia suteikia teisę sveikajam atstumti kitokį nei jis, elgtis su juo nepagarbiai, varinėti iš parduotuvės?“ – stebisi L. Trebienė.

Jaunuolių dienos centro direktorė sako, kad proto negalios ženklais akivaizdžiai pažymėtiems žmonėms ir taip nėra lengva gyvenime. Taikūs, geri ir nuoširdūs žmonės, gal tik per atsitiktinumą tapę neįgalūs, dėl savo išvaizdos būna varstomi kreivais žvilgsniais, užkabinėjami, įkandin jiems laidomos replikos.

Yra buvę atvejų, kai neįgaliuosius bandė nuskriausti paaugliai, kelią jiems buvo užstoję ar autobuse kibo neblaivūs asmenys. Tačiau, kaip sako direktorė, dar nebuvo atvejo, kad neįgalusis būtų išvarytas iš parduotuvės ar kokios įstaigos.

„Norėtųsi priminti, kad šių žmonių teises gina Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencija“, – pabrėžė L. Trebienė.

Jaunuolių dienos centre neįgalieji mokomi integruotis į visuomenę, skatinami pasitikėti savimi, gyventi savarankiškai.

Gyvenimo pamokos ilgos – visur dažniausiai vaikščioję tik su palyda, jauni žmonės išmoksta savarankiškai išeiti pasivaikščioti, nueiti iki parduotuvės, užeiti į ją, ko nors nusipirkti, skaičiuoti pinigus. Su jaunuoliais daug kalbama apie grožį, estetiką, jie skatinami prižiūrėti save, dailiai atrodyti, neapsileisti.

Visuomenė keičiasi

Jaunuolių dienos centras Panevėžyje veikia jau dvidešimt metų. Jame šiuo metu laiką leidžia 50 protinę negalią turinčių žmonių nuo 18 iki 40 metų. Ne kiekvienas jų gali leistis į kelionę po miestą savarankiškai, tam reikia ilgai juos ruošti. Po šio įvykio jaunuoliai veikiausiai vėl prarado pasitikėjimą savimi, jiems teks iš naujo jo mokytis.

„Į juos buvo sureaguota kaip viduramžiais į raupsuotąjį – su didžiausia baime ir nepasitikėjimu“, – sako L. Trebienė.

Vis dėlto ji teigia, kad pastaruoju metu visuomenė neįgaliesiems tapo gerokai tolerantiškesnė. Nepakančių žmonių vis dar yra, bet dauguma jau supranta, kaip skaudžiai neįgalųjį gali žeisti smalsūs žvilgsniai, atskirtis, replikos.

Daugėja ir savanorių, norinčių dirbti kartu su neįgaliaisiais, padėti jiems. Į centrą ateina jaunų, šviesių žmonių, negailinčių neįgaliesiems laiko ir dėmesio. Jie bendrauja, mokosi, dalyvauja renginiuose.

Tačiau toks akibrokštas, koks įvyko parduotuvėje „KristiAna“, nubraukia visus gerus pokyčius. Apie patirtą nuoskaudą Jaunuolių dienos centras pasipasakojo socialiniame tinkle „Facebook“.
Neteisingos išvados

Skundai netruko pasiekti ir bendrovės „KristiAna“ atstovus. Tinkle sulaukta ir atsiprašymo, nors, kaip teigia L. Trebienė, žodžiai, atrodė, buvo skirti administracijai, o ne žmonėms, kurie buvo įžeisti ir įskaudinti.

„Sekundės“ paprašyti pakomentuoti šį incidentą bendrovės atstovai klausimų pageidavo raštu.

Buvo gautas toks atsakymas: „Atsakydami į Jūsų paklausimą norime pastebėti, kad UAB Kristiana visiems savo darbuotojams taiko aukštus klientų aptarnavimo standartus ir skiria tam ypatingai daug dėmesio. Organizacijoje kuriamos ir taikomos vienodos aptarnavimo taisyklės visiems mūsų klientams. Labai apgailestaujame, kad mūsų konsultantės suklydo. Merginos taip pat labai nuoširdžiai gailisi ir kviečia apsilankyti salone.“(Kalba netaisyta. – Aut.).

Galimas pažeidimas

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos vyresnioji specialistė Mintautė Jurkutė teigia, jog įstatymas numato, kad prekių ir paslaugų teikėjai privalo užtikrinti lygias galimybes visiems, taip pat neįgaliesiems.

„Jeigu žmonės buvo išvaryti iš parduotuvės, tai galimas įstatymo pažeidimas. Tačiau neatlikus tyrimo to teigti negalima. Tik po tyrimo būtų galima konstatuoti pažeidimą“, – sako atstovė.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba gauna nemažai skundų dėl Neįgaliųjų lygių galimybių įstatymo pažeidimo.

Nors pagal negalios rūšis neįgalieji neskirstomi, tačiau dažniausiai skunduose kalbama apie fizinės negalios žmonių judrumo ribojimą. Proto negalios žmonių diskriminacija – jautrus ir retesnis pažeidimas, tačiau, pasak M. Jurkutės, taip pat teko tirti kelis atvejus, kai paslaugos negalios žmonėms nebuvo prieinamos.