Pranešime spaudai rašoma, kad pinigai jau pervesti „Snorui“. Paskolų portfelį, dėl savo specifikos vadinamą „Kaimanų“ vardu, sudaro užsienio rezidentams išduotos paskolos, jis buvo parduodamas atskirai nuo pagrindinio banko paskolų portfelio.

„Pardavimo procesas užtruko ilgiau nei tikėjomės, tačiau ir paties portfelio istorija pakankamai spalvinga. Dėl atskirų paskolos sutarčių vyksta daug teisminių ginčų, dauguma klientų yra Rusijoje, o paskolos užtikrintos toje šalyje esančiu turtu, todėl buvo labai sudėtinga įvertinti tiek paties portfelio vertę, tiek pasiūlymus. Svarstėme galimybę portfelį administruoti patiems, tačiau įvertinę riziką nusprendėme, kad pardavimas yra geriausias ir banko kreditoriams naudingiausias sprendimas“, – pranešime spaudai sako BAB bankas „Snoras“ bankroto administratorius Gintaras Adomonis.

Portfelio pardavimo procesas prasidėjo 2015 metų rugsėjį. Įvertinus alternatyvių scenarijų realizavimo galimybes ir susijusias rizikas, buvo nuspręsta, kad pardavimas geriausią pasiūlymą pateikusiam pirkėjui yra banko kreditoriams naudingiausias sprendimas. 2016 m. gegužės 18 dieną buvo pasirašytas portfelio perleidimo sandoris, procesas visiškai užbaigtas gegužės 27 dieną.

Parduotą paskolų portfelį sudaro 15 paskolų verslo subjektams ir 9 paskolos individams. Dauguma klientų yra Rusijoje registruotos įmonės ir fiziniai asmenys. Didžioji dalis paskolų užtikrintos Rusijoje esančiu nekilnojamuoju turtu.

Vadinamojo Kaimanų portfelio paskolas banko vadovai buvo perkėlę į Kaimanų ir Didžiosios Britanijos Mergelių salose registruotus fondus, tačiau bankroto administratoriaus komandai šią schemą pavyko išnarplioti ir įsipareigojimus gražinti į „Snorą“.

Pernai „Snoras“ už ne mažesnę nei 169 685 000 eurų sumą pardavė pagrindinį banko paskolų portfelį. Jį nupirko investuotojų konsorciumas, kurį sudaro Liuksemburge registruoti investiciniai fondai ir „Deutsche Bank AG“.

„Snoro“ banko veikla Lietuvos Respublikos Vyriausybės sprendimu buvo sustabdyta 2011 metų lapkričio 16 dieną, lapkričio 24 dieną Lietuvos bankas kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, o bankroto byla „Snorui“ buvo iškelta 2011 metų gruodžio 7 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)