2015 metais Lietuvoje iš viso buvo įgyvendinami 49 tiesioginių užsienio investicijų (TUI) projektai, sukuriantys 4 187 naujas darbo vietas, skelbiama Vyriausybės išplatintame pranešime. Šiemet per pirmąjį pusmetį, „Investuok Lietuvoje“ duomenimis, jau pritraukta 13 projektų, kurie sukurs apie 1400 naujų darbo vietų.

„Šie skaičiai rodo, kad Vyriausybė ir jai pavaldžios institucijos eina teisingu keliu, kad galime didžiuotis pasiektais rezultatais. Pagal tiesioginių užsienio investicijų projektų skaičių milijonui gyventojų Lietuva pirmauja Vidurio ir Rytų Europos regione ir yra penkta Europos Sąjungoje“, – sako Premjeras Algirdas Butkevičius ir priduria, kad, siekiant dar labiau sustiprinti užsienio investuotojų pasitikėjimą Lietuva, reikia ir toliau ieškoti šalies konkurencingumo didinimo priemonių, o viena iš jų – kaip tik Seime svarstoma darbo santykių reforma.

Pasaulinės užsienio investicijų stebėsenos duomenų bazės „fDi Markets“ duomenimis, antroje vietoje regione yra Vengrija, trečioje – Čekija. Estijoje vienam milijonui gyventojų teko 7,6 TUI projekto, o Latvijoje – 4,5. Pernai milijonui Lietuvos gyventojų teko 16,8 tiesioginių užsienio investicijų (TUI) projektų, tai yra 2,6 karto daugiau nei regiono vidurkis ir 2,2 daugiau nei Europos Sąjungos vidurkis.

Apie trečdalis pernai vykdytų projektų Lietuvoje buvo gamybiniai, penktadalio veikla – dizainas, vystymas ir testavimas. Šią veiklą vykdančių projektų dalis Lietuvoje beveik dvigubai didesnė negu Vidurio ir Rytų Europos vidurkis. Projektai prisideda prie inovacijų skatinimo.

„Vertinant ilgalaikę perspektyvą itin patrauklūs tie projektai, kurie vietoj didelio darbo vietų skaičiaus kuria itin aukšto lygio produktus, juos vysto bei testuoja. Prie inovacijų kultūros plitimo prisideda dizaino, vystymo ir testavimo projektai, kuriuos ES vykdo tokios įmonės kaip IBM, „General Electric“, „Huawei Technologies“ ir kitos. Džiugu, kad dizaino, vystymo ir testavimo projektų lyderė ES yra būtent Lietuva (20 proc. nuo visų projektų), po kurios rikiuojasi Estija, Rumunija, Čekija ir Airija. Lietuvoje dizaino, vystymo ir testavimo projektus vykdė daugiausiai IT veiklas vykdančios įmonės“, – sako Ministras Pirmininkas.

Paslaugų sektoriuje ir toliau daugiausia TUI projektų vykdo programinę įrangą kuriančios įmonės. Lietuvoje ši programinės įrangos gamintojų projektų dalis nuo visų paslaugų projektų siekia net 43 proc.

„Kaip viena svarbiausių užduočių šioje srityje- užtikrinti IT darbuotojų pasiūlą. Balandį patvirtinome valstybės finansavimą studijoms aukštosiose mokyklose pagal studijų sritis. IT studijoms finansavimas šiemet padidintas 50 proc. O aukštųjų mokyklų užduotis – gerinti kokybę ir užtikrinti, kad mokslus baigę specialistai nestokotų kompetencijos“, – teigia A. Butkevičius.