Priklausomai nuo to, kur yra fontanas ir kam jis priklauso, monetos gali atsidurti labai įvairiose vietose – pradedant labdaros organizacijomis ir baigiant konkretaus miesto biudžetu.

Pavyzdžiui, Niujorke parkų fontanuose sužvejotos monetos dažniausiai atitenka tiems, kas rūpinasi fontanų priežiūra, nors neretai lėšomis pirmieji pasinaudoja tie, kurie nesibodi sušlapti ir jas išsižvejoti, „The Atlantic“ rašo Adamas Chandleris.

„Niujorko parkuose veikia per 50 nuostabių fontanų. Jie valomi kas kelias savaites, tačiau pastebėjome, kad didžiąją dalį monetų susirenka patys vietos gyventojai. Mums darbo lieka ne per daugiausia“, – teigia Niujorko miesto parkų ir poilsio zonų administracijos atstovė Maeri Ferguson.

Kituose miestuose fontanuose galima rasti žymiai solidesnį grobį. Pavyzdžiui, garsusis Romos Trevi fontanas: šimtus metų žmonės per petį į jį meta monetą, norėdami būti tikri, kad sugrįš į šią nuostabią vietą. Monetų į fontaną metama tiek daug, kad jį tenka valyti praktiškai kiekvieną vakarą.

Dar 2006 metais BBC skelbė, kad per parą į Trevi atkeliauja monetų, kurių bendra vertė apie 4 tūkst. dolerių (3524 Eur). Didžioji dalis šių lėšų atitenka prekybos centrui, kurio klientai – vargingiausiai gyvenantieji. Be to, šių monetų rinkimas – nelengva užduotis. Romos pareigūnai griežtai prižiūri, kad pinigų niekas nebandytų pasisavinti.

Pavyzdžiui, 2005 metais policijos pareigūnai sulaikė keturis fontano valytojus, kurie monetas iš fontano dugno dėjosi į savo kišenes.

Dauguma lėšų, monetomis sužvejotų iš privačių fontanų Amerikoje, atitenka labdarai. Pavyzdžiui, Niujorko Bryanto parke esantis fontanas priklauso ir yra tvarkomas pelno nesiekiančios korporacijos, kuri surinktas lėšas skiria paties fontano išlaikymui ir priežiūrai.

Į privačius fontanus per metus sumetama monetų už dešimtis tūkstančių dolerių, tad bendrovėms tenka rimtai pasvarstyti, ką jie ketina su tais pinigais daryti. Pavyzdžiui Minesotos „Mall of America“ fontanuose ir tvenkiniuose per metus atsiduria per 24 tūkst. dolerių (21,15 tūkst. Eur). Į šiuos pinigus gali pretenduoti prašymus pateikiančios labdaros organizacijos.

Dešimtys tūkstančių dolerių monetomis iš Floridoje esančio Walto Disney pasaulio kiekvienais metais atitenka vaikų namams, skelbia „Attractions Magazine“. Tokiais atvejais tampa nebe taip ir svarbu, ar noras, dėl kurio į fontaną įmetėte monetą, išsipildė – gera žinoti, kad pinigai atiteks kažkam, jam jų tikrai reikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)