Sakau treneriui Andriui Pauliukevičiui, kuris eina sportuoti su manim, gal pasižiūrim viešbučio sporto salę? Aš gyvenime daug buvęs viešbučiuose. Ten dažnai būna keli treniruokliai, kartais ir baseiniukas, ir beveik visada – tuščia.

Apsilankymas prasidėjo nekaip dėl mano asmeninės kaltės: norėjau sužinoti, ar priima lankytojus iš gatvės (ne tik viešbučio svečius) viešbutis „Radisson Blu Lietuva“, daviau neteisingą instrukciją savo išmaniajam telefonui, su kuriuo dažnai kalbuosi (mažai kas daugiau su manim kalbasi), ir jis mane sujungė su kitu „Radisson Blu“ viešbučiu, „Radisson Blu Astorija“.

Ten pasakė, kad priima žmones iš gatvės, ir jiems vizitas kainuoja €15. Natūralu, kad atėjus į „Radisson Blu Lietuva“, ten niekas nebuvo girdėjęs apie mano skambutį, nes aš ten neskambinau.

Šiaip jau, sako, čia tik viešbučio svečiams. Bet nusprendė mus vis tiek įleisti – žmonės atrodome patikimi, ir bėdos nepridarysime. Ir gerai padarė: aš visur svečias, kur tik nueinu. Ir visi mes, jeigu ką, esame tik svečiai šioje žemėje.

Persirengimo kambarys nežydi erdvumu, bet viešbučių spa ir sporto salėse visada taip. Užtat spintelės didelės. Tegu bus palaimintos didelės spintelės, nes nėra blogiau, kai negali susidėti didelio krepšio dėl vietos stokos. Aš vaikštau su dideliu krepšiu, nes daug vietos užima gertuvė, plaktuvė, papildų rinkinys ir vardiniai hanteliai. Tik mėgėjai dirba su bet kokiais hanteliais.

Profesionalai turi savo. Aš nešiojuosi sidabrinius, su išraižytu vardu ir pavarde. Juos man Anglijoje padovanojo karališkosios šeimos sporto klube, kai ten lankiausi karalienės kvietimu.

Gerai, grįžtame į realybę. Salė nedidelė, bet – mano akimis – visko yra. Atvėsinto vandens automatui trūksta vandens, bet tai vienintelė pastabėlė. Tegul pasisako mano treneris.

Rašo Andrius Pauliukevičius: „Viešbučių salėse retai būna treneriai, o mažose salėse jų niekada nebūna. Tad, ten einant, reikia pačiam turėti suvokimą ką gali nuveikti. Kita vertus, jei treneris ten ir būtų, mirtų iš nuobodulio, nes tie, kurie ateina pakilnoti apsistoję viešbutyje, eina kilnoti visada ir visur. O tie, kurie dar nesusiprotėjo pradėti tai daryti, viešbučio salėje pirmų savo žingsnių didžiajame sporte nežengs.

Tai, kad viešbutyje yra treniruoklių salė, kokia ji bebūtų, yra geriausias įrodymas, kad darbas su svoriais ir treniruokliais yra geriausias užsiėmimas pasaulyje. Jūs negalite atvažiuoti į padorų viešbutį bet kuriame pasaulio taške ir ten rasti futbolo stadiono, teniso kortų, šachmatų lentos, tačiau galite rasti štangą ir hantelius.

Salėje yra senesnės kartos italų gamintojo „TechnoGym“ treniruokliai, kurie neatrodo įspūdingai, bet yra patogūs, tvarkingi ir gerai atlieka savo funkciją. „Technogym“ renkasi Olimpinių žaidynių rengėjai. Sunkiausi hanteliai - 22 kg svorio, laisvos štangos ir suolelio spaudimui nėra, nėra jėgos stovo, tačiau yra Smitho treniruoklis, tai yra, įtvirtinta štanga, tad spaudimus, arba pritūpimus galima jame atlikti, arba galima tai daryti su hanteliais.

Yra du bėgimo takeliai, dviratis ir elipsinis treniruoklis. Bet jei aš gyvenčiau „Radisson Blu Lietuva“, neįsivaizduočiau savęs atliekančio kardio treniruotės toje salėje.

Žinant, kad išėjus iš viešbučio, čia pat yra upė ir galima eiti, arba bėgti paupiu, bėgimas ant takelio belangėje būtų psichologinis kankinimas. Geriausias laikas atlikti kardio krūvį, jei tai darote norėdami deginti riebalus, yra ryte, tik atsikėlus, tuščiu skrandžiu, o pusryčiauti galima iš karto po to, arba iš karto po treniruotės su svoriais.

Salėje spengianti tyla. Tai yra visiškai neįprastas tokiai vietai garsas ir man dėl to netgi buvo smagu. Aš vis tiek visada treniruojuosi su savo ausinuku ir savo muzika, tad ar salėje kažkas groja, ar negroja niekas, jokio skirtumo nesudaro.

Jei į tokią salę ateis naujokas, kuris dar treniruojasi pagal full body programą, tai yra, pagal programą, kuomet vienos treniruotės metu treniruojamas visas kūnas ir atliekama po pratimą kiekvienai didžiajai raumenų grupei, o jų yra aštuonios: pilvo presas, juosmeninė nugaros dalis, vidurinė-viršutinė nugaros dalis, krūtinė, pečiai, priekinė šlaunų dalis, galinė šlaunų dalis ir sėdmenys, jis ras visus reikiamus treniruoklius tokiai treniruotei atlikti ir net nieko negalvodamas, eidamas ratu, net nesvarbu ar pagal laikrodžio rodyklę, ar prieš ją atlikęs visus pratimus, galės užsidėti sau pliusą.

Naujokas ir turi pradėti nuo viso kūno programos, atlikinėdamas po pratimą kiekvienai raumenų grupei, nes nė vienas jo raumuo dar neatlaikytų trijų ar keturių pratimų.

Kas jau treniruojasi pagal splitą, tai yra, pagal skaidytą programą, kuomet vienos treniruotės metu treniruojami viena arba dvi raumenų grupės, tokioje salėje neturės pakankamai įrangos, tačiau, naudodamas fantaziją, bent po keturis pratimus gali atlikti beveik kiekvienam raumeniui.

Andrius šiandien treniravo nugarą ir netgi labai kuklioje salėje įmanoma atlikti visą nugaros treniruotės klasiką: prisitraukimus arba vertikalią trauką, horizontalią trauką, štangos arba hantelio trauką prie pilvo ir „mirties trauką“, arba atsilenkimus nugarai.

Jei yra kilimėlis, o aš nebuvau nei vienoje salėje, kur jo nebūtų, pratimų pilvo presui galima atlikti begalybę. Kai sudarinėju treniruočių programas, manęs kartais klausia: „O tai kodėl tiek daug pratimų ant kilimėlio?“ Klausimo potekstė yra: „O tai nieko rimtesnio nėra?“ Yra, bet pratimai ant kilimėlio, jei mokate juos techniškai teisingai atlikti, o ne šiaip trūkčioti, yra ne tik efektyvūs, bet ir saugūs. Juk kartais, kai darote atsilenkimus ant suolelio, jums skauda nugarą, tiesa? Nes atsilenkiate per žemai. O darant tai ant kilimėlio, per žemai atsilenkti žemė neleidžia.

Aš būčiau laimingas atostogų metu viešbutyje radęs tokią salę. Jokio progreso joje nepadarysi, tačiau visiškai prarasti formą ji taip pat neleistų.“

Šis viešbutis buvo man įrodymas, kad net ir kukliai apstačius nedidelę salę, ir turint šiek tiek patirties (arba labai gerą trenerį), galima pasiekti labai daug, arba bent jau nemažai.

Andrius Pauliukevičius galėtų treniruoti mane nors ir miške ant kelmo, o čia gerokai geriau, negu miškas.

Keturi hanteliai iš penkių.

Radisson Blu Lietuva, Konstitucijos pr. 20, Vilnius. Tel. +370 5 272 6272.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (351)