Prekybos tinklo „Maxima“ atstovė Renata Saulytė tvirtino, kad prekybos tinklas nieko nežino apie tokį peradresavimą.

„Mums nebuvo žinoma apie peradresavimą į mūsų oficialią svetainę iš kito, konkuruojančio prekybos tinklo ženklą primenančio puslapio. Gavus informacijos apie tai, mums operatyviai pavyko išsiaiškinti, kad konkuruojančio prekybos tinklo ženklą primenantis internetinis adresas buvo užregistruotas prieš kelias dienas privataus asmens“, - teigė ji.

Pasak R. Saulytės, prekybos tinklo „Maxima“ atstovams nėra žinoma šio asmens tapatybė, motyvai, tikslai ir siekiai.

„Neatmetame galimybės, kad tokiu būdu norima ir ateityje bus bandoma pasipelnyti iš užregistruoto domeno. Šiuo metu aiškinamės, ar įmanoma užblokuoti lankytojų srautą iš šio puslapio į mūsų svetainę“, - komentavo ji.

Kaip teigė prekybos tinklo atstovė spaudai, taip pat šiuo metu aiškinamasi, ar tokiu peradresavimu nėra padaryta pažeidimų, naudojant „Maxima“ prekinį ženklą, bendrovės apie tai neinformavus ir negavus leidimo tai daryti.

„Esame už sąžiningą konkurenciją, už teisėtus ir etiškus konkuravimo veiksmus, tad savo ruožtu darysime viską, kad šią situaciją išspręstume, o atsakingi už tai būtų išaiškinti ir prisiimtų atsakomybę“, - pridėjo ji.

Tiesa, portalui DELFI išpublikavus šį tekstą po kurio laiko peradresavimas nukreipė jau ne į maxima.lt, o lidl.lt internetinį puslapį.

Domreg.lt duomenimis, internetinis adresas lydl.lt registruotas birželio 6 d. Puslapyje nurodyti tik domeno savininko inicialai – E. G. Domenas registruotas per domenai.lt tinklalapį.

Domenai.lt vadovas Donatas Bartusevičius patvirtino, kad minėtas internetinio tinklalapio pavadinimas registruotas pirmadienį.

„Domenas yra registruotas fizinio asmens vardu, tačiau pagal .lt domeno procedūrinį reglamentą, kuris nusako domeno registravimo taisykles, dėl asmens duomenų apsaugos, jei domenas registruojamas fizinio asmens vardu atskleidžiami tik jo inicialai bei nurodomas kontaktinis el. paštas. Atskleisti, kas yra domeno savininkas, negalime“, - komentavo jis.

Kalbėdamas apie interneto svetainės adresą, domenui .lt taikomi reikalavimai, kad adresas turi būti sudarytas iš mažiausiai dviejų simbolių, lotyniškų raižių (nuo a iki z), skaitmenų bei brūkšnelio, negali viršyti 63 simbolių. Yra galimybė registruoti domeną su lietuviškomis raidėmis.

„Už domeno vardą atsako jo užsakovas. Domeno užsakovas asmeniškai atsako už įsitikinimą, ar sudarydamas domeno pavadinimą jis nepažeidė kitų asmenų išimtinių teisių į juridinio asmens pavadinimą, registruotą prekės ženklą ir panašiai“, - aiškino D. Bartusevičius.

Pasak pašnekovo, registruojant domeną, registras atlieka pirminį patikrinimą – peržiūri, ar jis nėra blokuojamų domenų sąraše, neturi neleistinų žodžių (keiksmažodžiai, skatinantys rasinę neapykantą ir pan.).

„Pavyzdžiui, domeno su žodžiu Lietuva, paprastai neužregistruosite, tam reikalingas specialus leidimas. Prekių ženklų apsauga nėra tikrinama, galioja principas – kas pirmesnis, tas gudresnis. Jei domenas laisvas, galite jį registruoti, bet, kaip jau minėjau, asmeniškai atsakote už jo vardą“, - įspėjo D. Bartusevičius.

Vis dėlto pašnekovas pripažino, kad į domenai.lt atstovus yra kreipęsi ir ne kartą prekių ženklų atstovai, kurie pastebėjo jų vardu registruotus domenus, tačiau konkrečių atvejų atskleisti negalėjo.

„Šios situacijos dažniausiai sprendžiamos dviem būdais, teismo keliu arba pardavimo/perleidimo sutartimi: prekės ženklo atstovas teismo keliu išsireikalauja, kad domenas būtų panaikintas ar perleistas jam, arba tiesiog dabartinis domeno turėtojas sutinka už tam tikrą atlygį domeną parduoti“, - pasakojo pašnekovas.

Atvejai, kai interneto vartotojai bando pasipelnyti iš žinomus prekių ženklus primenančių internetinių adresų, nėra naujiena.

Pavyzdžiui, šių metų gegužės pabaigoje užsienio žiniasklaidoje buvo pranešta, kad „Facebook“ ir „Instagram“ perėmė 46 domenus, kurie buvo sukurti Kinijoje: tarp tų internetinių adresų atsidūrė tokie kaip fecaboock.com ar instagarm.com.

Gegužę panašią pergalę šventė ir „WhatsApp“, kuris iškovojo teisę, kad nebūtų naudojamasi jų prekių ženklu per tokius tinklalapius kaip ogwhatsapp.org ar whatsapp-org.com.

Balandį „PayPal“ ir „eBay“ užsitikrino, kad nebus jų vardu pasinaudota 13 internetinių adresų atveju. Šį kartą buvo pasidarbavę korėjiečiai. Tarp registruotų vardų – thaiebay.com, paypal-card.com. Puslapiuose taip pat buvo naudojami pasaulyje žinomų kompanijų prekių ženklai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (333)