2015 metais įmonės darbuotojams išmokėta 139 tūkst. eurų premijų, o jos skola metų pabaigoje siekė 8,9 mln. eurų, rodo savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos ataskaita.

Apie kai kuriais mėnesiais vėluojantį darbo užmokestį ir ne visai aiškios paskirties prabangius visureigius „Grindoje“ buvo žinoma ir anksčiau, tačiau auditas parodė, kad įmonėje yra ir daugiau bei rimtesnių problemų.

Premijos už 2013 metus

Kelių priežiūros ir eksploatavimo įmonės „Grinda“ audito ataskaitoje rašoma, kad 2015 metais įmonės situacija buvo sudėtinga – daug skolų tiekėjams, bankams, Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), kai kuriais mėnesiais vėluota išmokėti darbo užmokestį.

Nepaisant to, įmonė rado 139 tūkst. eurų darbuotojų premijoms už 2013 metų rezultatus išmokėti.

„Vienais mėnesiais pinigų įmonėje užtekdavo ir premijoms, o kitais – neužtekdavo net atlyginimams. Tačiau tai ne įmonės problema buvo, čia savivaldybė vėluoja mokėti po pusę metų ir daugiau. Kai įmonė turi pinigų, tada ir moka atlyginimus“, – DELFI sakė 23 metus „Grindai“ vadovavęs A. Vilūnas.

Pačiam A. Vilūnui 2015 metų rugpjūtį priskaičiuota 6950 eurų dydžio premija neatskaičius mokesčių. Auditoriai pabrėžė, kad ji buvo 1150 eurų didesnė nei paskirta „Grindos“ valdybos.

A. Vilūno vidutinis atlyginimas 2015 metų gegužės–liepos mėnesiais buvo 2,9 tūkst. eurų, todėl du šiuos dydžius sudaranti premija negalėjo viršyti 5,8 tūkst. eurų prieš mokesčius.

Tačiau buvęs „Grindos“ direktorius su tuo nesutinka ir teigia, jog ši premija paskaičiuota pagal jo 2013 metais gautą algą, kuri tada sudarė 12 tūkst. litų (3,475 tūkst. eurų).

Beje, auditoriai nurodė, kad A. Vilūnas kišenę pasipildė ir konvertuodamas savo 10 tūkst. litų siekusį atlyginimą į 2,9 tūkst. eurais (pagal oficialų kursą turėjo gauti 3,8 eurais mažiau).

Pasirinkdavo savo auditorių

Savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos ataskaitoje taip pat nurodoma, kad nuo 2008 iki 2014 metų „Grindos“ finansinių ataskaitų rinkinių auditus atliko „Audito paslaugos“ ir tai darė be savivaldybės administracijos direktoriaus pritarimo, o tai pažeidžia Akcinių bendrovių įstatymą.

Savo audite savivaldybės kontrolierius nustatė, kad ankstesniuose audituose pridaryta klaidų: nebuvo priskaityti atostogų kaupiniai, neskaičiuotas kai kurio turto nusidevėjimas ir t.t.

Dėl to 139 tūkst. eurų premijos už 2013 metus gali būti paskirtos neteisingai.

„Mūsų nuomone, prieš faktiškai išmokėdama premijas už 2013 metų rezultatus, Bendrovė pirmiausia turėjo ištaisyti audito išvadoje nurodytas klaidas, nustatyti tikslų 2013 metų pelno dydį, apie tai informuoti valdybą ir gauti valdybos patvirtinimą, kad darbuotojų premijoms skirta paskirstytinojo pelno dalis nekinta“, – rašoma audito ataskaitoje.

Be to, pažymima, kad 2015 metų rugpjūtį, kai buvo išmokėtos premijos, „Grinda“ buvo skolinga VMI, o už visus 2015 metus jai sumokėjo 39,4 tūkst. eurų palūkanų.

Paklaustas, kodėl auditą ankstesniais metais atliko „Audito paslaugos“, kurių darbe rasta klaidų, A. Vilūnas nurodė, kad tai, kas atlieka auditą, yra „skonio reikalas“.

Beje, 2015 metų kovo 6 dieną A. Vilūnas 39 „Grindos“ darbuotojams skyrė 100 eurų priedą Tarptautinės moterų dienos progą (iš viso 3,9 tūkst. eurų). Birželio 29 dieną 33 darbuotojai gavo po 150 eurų premiją (iš viso 4590 eurų) už aktyvų dalyvavimą renginiuose, sportinėse varžybose.

Švaistymas nuomai

Dar praėjusių metų pabaigoje buvo skelbta, kad A. Vilūnas važinėja prabangiu visureigiu „Toyota Land Cruiser“. Auditoriai nustatė, kad tokių automobilių „Grindoje“ yra ir daugiau.

Paaiškėjo, kad 2015 metais įmonė nuomojosi 2008 metų gamybos „Nissan Patrol 3.0“, 2007 metų gamybos „Mitsubishi Pajero 3.2 DI-D Instyle + C11“, aštuonis 2014 metų gamybos „Škoda Yeti Outdoor Ambition 2.0 TDI CR 81 Kw (110 AG) 4x4“, 2013 metų gamybos „Toyota Land Cruiser 150 Series“, 2015 metų gamybos „Toyota Land Cruiser 150 Series“.

Dėl 12 visureigių nuomos 2015 metais „Grinda“ patyrė 58,8 tūkst. eurų sąnaudų.

Auditoriai paskaičiavo, kad didžiausią procentą (nuo visureigio vertės) – 90,28 proc. – sudarė nuomos įmokos už „Nissan Patrol 3.0“.

„Šio automobilio nuomos sutartyje nurodyta kaina (perskaičiavus į eurus ir pridėjus PVM) sudaro 24 618 eurų, o bendrovė per visą nuomos laikotarpį sumokėjo 22 224,56 eurų nuomos mokesčio (be papildomų paslaugų). Galimybės išsipirkti šį automobilį nuomos sutartyje nebuvo numatyta, todėl, pasibaigus nuomos sutartyje ir jos priede numatytiems terminams, automobilį bendrovė turėjo grąžinti. Jei visureigį „Nissan Patrol 3.0“ bendrovė būtų pasirinkusi įsigyti nuosavybėn, tai 2015 metais būtų galėjusi jį arba toliau naudoti savo veikloje, arba, pardavusi jį, susigrąžinti dalį sumokėtos sumos“, – rašoma audito ataskaitoje.

Paslaugas pirko iš įmonės darbuotojų įmonių

Dar vienas audite nustatytas dalykas – „Grinda“ nuo 2006 metų kai kurias paslaugas pirko iš savo darbuotojams Česlovui Šukevičiui ir Tadui Monkevičiui priklausančių įmonių.

2015 metais Č. Šukevičiaus įmonė iš „Grindos“ gavo 63,7 tūkst. eurų, o T. Monkevičiaus – 82,4 tūkst. eurų.

„Dokumentų, įrodančių, kad šių paslaugų teikėjų atrankai būtų organizuotas viešojo pirkimo konkursas, apklausa, ar vykdomos kitos Viešųjų pirkimų įstatyme numatytos procedūros, bendrovė audito metu nepateikė“, – nurodo auditoriai.

A. Vilūnas tame problemos nemato. „Nieko keista, kad iš savo darbuotojų įkurtų įmonių perka. Čia labai gerai – kontroliuoji situaciją. Be to, atsiminkim, kad čia buvo 2006 metai, kai įmonė sunkiai gyveno ir praktiškai iš šalies ką nors gauti buvo labai sunku. Vėlgi dėl tų pačių blogų savivaldybės mokėjimų“, – sakė jis.

Buvęs „Grindos“ direktorius nurodė, kad sutartis su minėtomis įmonėmis pasirašytos 2006 metais, t.y. dar prieš tai, kai „Grinda“ tapo perkančiąja organizacija pagal Viešųjų pirkimų įstatymo 2010 metų pakeitimus.

„Sutarties teisė yra aukščiau už įstatymo teisę, – aiškino A. Vilūnas. – Ilgai diskutavome su kontrolieriaus tarnyba apie tai, bet jie nelabai suprato, nes yra biudžetiniai ir nelabai supranta rinkos reikalus.“

Ieško naujo vadovo

Audito ataskaitoje taip pat yra pastabų dėl netvarkingų „Grindos“ stebėtojų tarybos ir valdybos protokolų

Joje nurodoma, kad 2015 metų rugpjūčio 11 dieną 5,5 mln. vertės reikalavimo teisių į Vilniaus miesto savivaldybės skolinius įsipareigojimus perleidimas „Šiaulių bankui“ suteikė apyvartinių lėšų, tačiau taip pat prarasta 825 tūkst. eurų, nes sandoris sudarytas už 4,675 mln. eurų sumą.

Su visomis šiomis „Grindos“ problemomis dorotis teks naujam įmonės direktoriui, kurio paieška prasidėjo po to, kai balandžio pradžioje iš savo pareigų buvo atšauktas A. Vilūnas.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė DELFI sakė, kad audite išdėstyti dalykai buvo viena iš priežasčių, kodėl A. Vilūnas buvo atšauktas.

„Tai buvo vadovo savavališkai daromi dalykai“, – sakė ji.

Naujasis „Grindos“ vadovas, A. Vaitkunskienės teigimu, turėtų paaiškėti iki birželio pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (398)