Vilniaus miesto apylinkės teismas, išnagrinėjęs Vilniaus apygardos prokuratūros ikiteisminio tyrimo metu surinktą medžiagą, paskelbė, kad dabar jau buvęs „Regitros“ darbuotojas Petras Morkeliūnas neteisėtai „Regitros“ sistemoje pakeitė duomenis ir padarė nedidelės žalos valstybės interesams.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas Ugnius Trumpulis konstatavo, kad P. Morkeliūnas prisijungė prie sistemos „Vairegas“ ir atliko įrašus, kad Pasvalio rajone ūkininkaujantis Silvestras Griauzdė yra įgijęs teisę vairuoti C ir C1 kategorijos transporto priemones.

Šių neteisėtų pakeitimų pagrindu S. Griauzdei Panevėžio filiale buvo išduotas vairuotojo pažymėjimas.

Be to, P. Morkeliūnas sistemoje „Vairis“ neteisėtai padarė įrašus, kad taip pat ūkininkaujantis Juozas Griauzdė yra įgijęs teisę vairuoti CE kategorijos transporto priemones. Jam taip pat buvo išduotas vairuotojo pažymėjimas.

Dokumentus gavę Griauzdės prieš tai turėjo išlaikyti vairavimo egzaminus, bet to nebuvo padarę. Jie yra P. Morkeliūno giminaičiai.

Teismas nutarė nubausti ne tik buvusį „Regitros“ sistemų administratorių, bet ir neteisėtai vairuotojo pažymėjimus gavusius vyrus – P. Morkeliūnui buvo skirta 30 MGL (1 129,80 Eur), S. Griauzdei – 6 MGL (225,96 Eur) , o J. Griauzdei – 14 MGL (527,24 Eur) baudos.

„Baudžiamojoje byloje surinkti ir ištirti įrodymai patvirtina bei leidžia neabejotinai teigti, kad J. Griauzdė, siekdamas įgyti dokumentą, du kartus VĮ „Regitra“ pateikė melagingą informaciją, kurią patvirtino parašu, S. Griauzdė „Regitra“ kartą pateikė melagingą informaciją, o P. Morkeliūnas du kartus pakeitė elektroninius duomenis, tuo padarydamas nedidelės žalos, bei kartą pakeitė elektroninius duomenis ir padarė žalos valstybės interesams“, – nusprendė teismas.

Kad „Regitros“ sistemoje buvo pakeisti duomenys ir dviem asmenims neteisėtai buvo išduoti vairuotojo pažymėjimai, suteikiantys teisę vairuoti C, C1 ir CE kategorijos transporto priemones, paaiškėjo atsitiktinai atliekant Vairuotojų registro informacinėje sistemoje (VAIRIS) esančių vairuotojų pažymėjimų duomenų patikrinimą.

Anot jų, P. Morkeliūnas buvo vienas iš „Regitros“ kuriamų sistemų kūrėjų, keletą metų jis buvo vienintelis šių sistemų administratorius ir turėjo aukščiausias teises – tik jis turėjo teisę atlikti visus leistinus sistemoje veiksmus.

Neteisėtai vairuotojo pažymėjimus, suteikiančius teisę vairuoti C, C1 ir CE kategorijų transporto priemones, gavę Griauzdės pripažino jiems pateiktus kaltinimus.

Jie sakė, kad norėjo lengviausiu būdu, nelaikydami vairavimo egzamino, gauti teisę vairuoti sunkiasvores transporto priemones.

Už tai, kad jiems tokia galimybė buvo padaryta, tuo metu „Regitroje“ dirbusiam P. Morkeliūnui jie esą nedavė pinigų, tik padėkojo.

Tuo metu P. Morkeliūnas tikino, kad gailisi, jog taip neatsakingai pasielgė. „Norėjau padėti giminaičiams“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)