Birželio 1-oji pajūrio regionui buvo ypatinga diena, mat į Klaipėdą 3 kruiziniais laivais atplaukė net 4,5 tūkst. turistų.

Turizmo agentūrų atstovai džiaugėsi, jog, nepaisant tokio didžiulio srauto, pavyko viską sustyguoti taip, kad didžioji dalis turistų būtų susodinti į autobusus, perkelti per Kuršių marias ir galėtų vykti apžiūrėti Neringos. Tačiau esą visa idilė baigėsi, vos tik autobusai pasiekė Nidą.

Nesuprato, kur pateko

„Vėliau turistai ir gidai pasakojo, jog atrodę, tarsi prie įvažiavimo į Nidą būtų surengtas specialus reidas turistiniams autobusams gaudyti. Policijos pareigūnų ekipažas su įjungtais švyturėliais stabdė autobusus, liepdavo su visais turistais pavažiuoti į šoną, tikrino dokumentus, rašė baudas. Turistai buvo išsigandę ir nesuprato, kur jie pateko“, – pasakojo Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė.

Jai antrindamas turizmo agentūros „Krantas Travel“ direktorius Putinas Bielskis pasakojo, kad prieš dvejus metus su Neringos savivaldybe buvo sutarta, jog turistiniai autobusai, nepaisant prie įvažiavimo į Nidą stovinčių ir tokių transporto priemonių eismą draudžiančių ženklų, galės įvažiuoti į miesto centrą ir išlaipinti turistus.

„Dar šių metų gegužę dirbome pagal šį susitarimą ir nekilo jokių bėdų. Bet trečiadienį netikėtai viskas pasikeitė“, – stebėjosi P. Bielskis.

Pagrindinė bėda esą yra ta, kad didžioji dalis kruizinių laivų turistų yra vyresnio amžiaus, nemaža dalis sunkiai vaikšto, būna ir visai nepaeinančių.

Tad užlipti į Nidoje esančius kalnus daugeliui jų – neįveikiama užduotis. O laikas normuotas, nes kruiziniai laivai nelaukia. Tad esą turėtų būti suprantama, kad tokius turistus būtina atgabenti iki vietos, nes kitaip Lietuvos perlo jie taip ir neišvys.

„Buvome įpratę, kad autobusai atveža turistus iki Nidos centro, juos išlaipina ir išvažiuoja. Vieni, kurie sunkiai vaikšto, likdavo sėdėti kavinėse, kiti išsiruošdavo į ekskursijas. Paskui autobusas vėl įvažiuodavo ir visus susirinkdavo“, – iki šiol įprastą darbo praktiką nupasakojo „Klaipėdos Mėjos“ programų koordinatorė Monika Stirnaitė.

Todėl esą ir praėjusį trečiadienį viskas buvo atliekama įprasta tvarka.

„Nebuvome įspėti, kad susitarimas nebegalioja. Kaip visada turistams pristatėme Neringą kaip aukščiausio lygio kurortą, gražiausią pasaulio kampelį, bet su švyturėliais pasitinkantis pareigūnų ekipažas, iš autobuso vairuotojo atimti dokumentai ir laukimas nežinioje tikrai nesudarė tokio įspūdžio. Senukai tiesiog išsigando“, – pasakojo M. Stirnaitė.

„Iš turistų girdėjome net tokių komentarų, kad jie net Rusijoje jautėsi saugiau“, – antrino R. Savickienė.

Stabdė ir neįgaliuosius

Anot turizmo sektoriaus atstovų, buvo stabdomi net tie autobusai, ant kurių buvo priklijuotas neįgaliojo ženklas. O tokioms transporto priemonėms nėra draudžiama įvažiuoti į Nidą.

Įvykio vietoje buvę gidai pasakojo, kad viename iš autobusų sėdėjo visiškai nevaikštanti turistė. Iš to autobuso vairuotojo pareigūnai paėmė dokumentus, visi turistai buvo išlaipinti, tad nevaikštanti užsienietė taip ir liko viena pati sėdėti tuščiame autobuse. Tik vėliau jai buvo iškviestas taksi automobilis.

R. Savickienės duomenimis, į Neringą tą dieną iš viso išvyko 1 300 kruizinių laivų turistų, daugiausia vokiečiai, bet buvo ir austrų bei šveicarų. Juos į Nidą vežė net 46 autobusai.

„Esame dėkingi „Smiltynės perkėlai“, Klaipėdos, Palangos policijos pareigūnams, kurie prisidėjo, kad viskas vyktų sklandžiai ir turistai išsivežtų puikius prisiminimus iš mūsų šalies. Deja, to negaliu pasakyti apie Neringos požiūrį į turistus“, – minėjo R. Savickienė.

Turizmo agentūrų atstovai prisiminė, kad Neringos valdžia jau ne kartą viešai yra užsiminusi, esą iš kruizinių laivų turistų nesą jokios naudos, nes jie neva nepalieka kurorte pinigų.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad trečiadienį kruizinių laivų turistai Neringoje paliko per 25 tūkstančius eurų“, – užsiminė R. Savickienė.

Nieko asmeniško, tik darbas

„Tikrai nebuvo rengiamas specialus reidas ar išpuolis prieš turistus. Tiesiog pareigūnai dirbo savo darbą, ir tiek“, – paaiškino nuo šių metų sausio Neringos policijos komisariatui vadovaujantis Algirdas Budginas.

Jis priminė, kad prie įvažiavimo į Nidą stovintys ženklai aiškiai nurodo, kad autobusai negali įvažiuoti. Eismą draudžiantis ženklas negalioja tik maršrutiniams autobusiukams ir neįgaliųjų ženklu paženklintoms transporto priemonėms.

„Pareigūnai turi teisę sustabdyti ir neįgaliuosius, nes būna ir piktnaudžiavimo atvejų – kiti ženklą užsiklijuoja nelegaliai“, – pasakojo A. Budginas.

Jis sakė nieko nežinantis apie Neringos savivaldybės ir turizmo agentūrų ankstesnius susitarimus. Pasak jo, logika paprasta, jei yra ženklas – jo reikia paisyti.

„Manau, kad vokiečių turistams kaip niekam kitam yra svarbi tvarka ir taisyklės, todėl jų neturėjo nustebinti, kad jas pažeidę vairuotojai gali būti nubausti. Beje, šiandien pats stebėjau, kaip iki Nidos atvažiavo keli autobusai su vokiškais numeriais, vairuotojai pamatė ženklus ir iškart nusuko, net nebandė pažeidinėti taisyklių. Tad norėtųsi, kad ir lietuviai taip gerbtų ženklus ir įstatymus“, – kalbėjo policijos viršininkas.

Jo duomenimis, „karštąjį trečiadienį“ turistų autobusus stabdė tik vienas policijos ekipažas, kuriame tą dieną dirbo du pareigūnai, tad turistams tikrai negalėjo susidaryti įvaizdis, kad juos „apgulė“. Esą ir nubaustų vairuotojų buvę nedaug – tik keletas.

Ne autobusų stotis

„Juk mes negalime paversti Nidos autobusų stotimi. Be autobusais atvykstančių turistų, šiame kurorte ilsisi ir daugiau žmonių. Įsivaizduokite, kaip jiems turi atrodyti Nidos centras, kai į jį pradeda plūsti autobusai. Pakanka, kad siauromis gatvelėmis pravažiuoja du autobusai, jau jaučiama išmetamų dūmų smarvė, nebelieka vietos nei kur dviratininkams pravažiuoti“, – kad situacija tapo nebevaldoma, tikina Neringos meras Darius Jasaitis.

Darius Jasaitis

Pasak jo, tuomet, kai buvo sutarta įleisti turistinius autobusus, nebuvo tiek daug turistų vienu metu. Tik pastaraisiais metais, kai į Klaipėdą atplaukia vis daugiau kruizinių laivų, pradėjo ryškėti ši problema. O praėjęs trečiadienis buvo itin „karštas“, mat tą dieną, be jau minėtų 46 autobusų, vežusių kruizinių laivų turistus, į Nidą atvyko dar ne vienas ekskursinis autobusas.

Iš viso tą dieną į Nidą norėjo įvažiuoti 63 autobusai.

„Tad policija ir ėmėsi kontroliuoti situaciją. Ir aš pritariu tokiam sprendimui. Juk visa Nida tėra tokio dydžio kaip Klaipėdos ar Palangos autobusų stotis. Manau, kad ir tose stotyse vienu metu netelpa 63 autobusai“, – minėjo D. Jasaitis.

Tai esą nėra išankstinis nusistatymas prieš kruizinių laivų turistus. Tiesiog Nida nėra pritaikyta tokiems autobusų srautams. Prie Saulės laikrodžio esančioje aikštelėje tėra 3 vietos autobusams, prie mirusių kopų – vos viena.

„Ne kartą esu apie šią problemą kalbėjęs ir Klaipėdos regiono savivaldybių asociacijos posėdžiuose. Tačiau ką ir kalbėti, jei iki 2022 metų Nidos infrastruktūrai gerinti yra numatyta skirti tik 49 tūkstančiai eurų. Už tiek galėtume įrengt nebent dar tris vietas autobusams stovėti“, – sakė Neringos meras.

Jis neslėpė planų iš viso uždrausti įvažiuoti į Nidą ne tik autobusams, bet ir automobiliams. Neva jei norime išsaugoti šį unikalų Lietuvos kampelį, reikia imtis ir ne visiems patinkančių sprendimų.
R. Savickienės duomenimis, šiemet į Klaipėdą jau atplaukė 8 kruiziniai laivai. Dar laukiama 43.