"Manau, kad tam įtakos turėjo stabilesnė ekonominė situacija ir palankesnės finansinės prognozės ateičiai", - teigė Eltai "Lietuvos pašto" Spaudos platinimo skyriaus viršininkė Egidija Kamarauskaitė, primenanti, jog per pastaruosius dvejus metus prenumeruojamos spaudos tiražai sumažėjo 7,4 procento.

Per "Lietuvos paštą 70 procentų spaudos prenumeruoja gyventojai ir tik 30 - įstaigos, įmonės bei organizacijos.

"Galbūt tam įtakos turi sparčiai tobulėjančios informacinės technologijos ir laikraščiai įstaigose skaitomi internete", - spėjo Spaudos platinimo skyriaus vadovė. Anot jos, spaudos lyderiai šiemet nesikeitė - didžiausius tiražus išlaikė šeštadienio "Valstiečio laikraštis" ir šeštadienio "Lietuvos rytas".

Didžiausią tiražą turinčių laikraščių penketuke - "Ūkininko patarėjas", "Valstybės žinios", "Akistata", "Šeimininkė" ir "Kauno diena", žurnalų - "Naminukas", "Panelė", "Sodo spalvos", "Penki" ir "Žvirblių takas". Labiausiai tiražą išaugino "Vakaro žinios", penktadienio "Respublikos" numeris rusų kalba bei "Šeimininkė".

Iš užsienio spaudos labiausiai prenumeruojami yra laikraščiai "Argumenty i fakty" , "Soveršeno sekretno", žurnalų - "Za ruliom" ir "Priusadebnyj učastok". "Lietuvos paštas" su periodinės spaudos leidėjais yra sudaręs daugiau kaip 190 sutarčių - šiemet buvo galima užsiprenumeruoti 115 pavadinimų laikraščių ir 219 pavadinimų žurnalų.

Sutartys su agentūromis "Rospečat", "Belpočta", "Podpisnoje agenstvo" ir kitomis leidžia užsisakyti 52 užsienyje leidžiamus laikračius ir 210 užsienyje leidžiamų žurnalų. Apskričių paštai yra sudarę per 100 sutarčių dėl 113 pavadinimų vietinės spaudos platinimo.

"Šiemet atsirado naujas laikraštis - "Muitinės žinios" ir pasitraukė "Alio Vakarai" bei pasirodė 24 nauji žurnalai", - skaičiuoja E.Kamarauskaitė. Anot jos, dauguma šių žurnalų - specializuoti, tokie kaip "Mokesčių spektras", "NK verslas", "Teatras" ir t.t.

E.Kamarauskaitės teigimu, pašto paslaugų tarifai, jeigu leidinių apimtys nepasikeitė, šiemet taip pat nedidėjo. Tiesa, žurnalų apimtis buvo pradėta skaičiuoti ne spaudos lankais, o pagal formatą ir puslapių skaičių, kadangi leidėjai neteisingai nurodydavo spaudos lankus.

"Lietuvos paštas" taip pat įdiegė naujovę - prenumeratą internetu. Nors nauja paslauga nebuvo reklamuota 0,04 proc. visos prenumeratos buvo sudaryta internetu.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją