Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) dėl patikrinimų metu nustatytų grubių maisto tvarkymo pažeidimų laikinai sustabdė dviejų kavinių Palangoje veiklą. „Armėniški šašlykai“ ir „Aido švyturiai“, veikiančios J.Basanavičiaus gatvėje, lankytojus priėmė jau praėjusios savaitės pabaigoje.

Tikrintojai sako, kad verslininkai skubėjo pašalinti negeroves kuo greičiau. Suprasdami jų interesą (artėjo puikų orą pranašaujantis savaitgalis), Palangos VMVT inspektoriai kavinėms leido veiklą atnaujinti.

Grubūs pažeidimai – J.Basanavičiaus gatvės kavinėse

VMVT praneša, kad inspektorių priimti sprendimai buvo griežti, nes patikrinimo metu aptikta grubių pažeidimų.

„Kavinėje „Armėniški šašlykai” (UAB „Sporto lizdas”, J. Basanavičiaus g. 27) baro ir picų kepimo zonose nebuvo karšto tekančio vandens, trūko švaros ir tvarkos, virtuvėje skraidė musės. Rasta daugiau kaip 11 kg neženklintų, 3 kg maisto produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Neužtikrintos laikymo sąlygos – 10 kg greitai gendančių maisto produktų buvo laikomi 28 C laipsnių temperatūroje.

Nebuvo atlikti geriamojo vandens laboratoriniai tyrimai, termometrų metrologinė patikra. Blogai tvarkomi šalutiniai gyvūniniai produktai, maisto atliekos metamos į bendrą buitinių atliekų talpą. Ne visi darbuotojai buvo pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos žinių kursus, - vardijamos Palangos kavinėse užfiksuotos negerovės VMVT informaciniame pranešime. - Kavinėje „Aido švyturiai” (UAB „Lituma”, J. Basanavičiaus g. 38) šviežia mėsa buvo ruošiama karštųjų patiekalų zonoje, bulvės skutamos stalo indų plovykloje, trūko praustuvių gamybos patalpose, baro zonoje taip pat nebuvo karšto tekančio vandens.

Maisto produktai ir pusgaminiai buvo laikomi ne pagal reikalavimus, sukeliant riziką atsirasti kryžminei taršai“.

Patikrinimai sezono pradžioje – įprasti

Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininko pavaduotojos – valstybinės maisto produktų inspektorės Birutės Simutienės duomenimis, praėjusį antradienį ir trečiadienį (gegužės 24-ąją ir 25-ąją) buvo patikrintos kavinės „Armėniški šašlykai“ ir „Aido švyturiai“.

Už nustatytus grubius pažeidimus sustabdyta šių kavinių veikla. Nustatytus pažeidimus pašalinę verslininkai kreipėsi į Palangos VMVT su prašymais atnaujinti veiklą. Kavinė „Armėniški šašlykai“ veiklą atnaujino jau ketvirtadienį, „Aido švyturiai“ - penktadienį.

„Šie patikrinimai buvo planiniai. Nors verslininkai apie juos iš anksto ir neinformuojami, jie turi žinoti, kad prasidedant vasaros sezonui tokie patikrinimai – įprastas dalykas ir privalo būti tam pasirengę. Nieko naujo mes nereikalaujame. Tačiau, radus pažeidimų, visada girdime panašų pasiteisinimą – situacija susidarė tik šiandien, tik dabar, esą kasdien to nėra, -- pasakoja B.Simutienė. –Vasara tik prasideda, todėl svarbu sezonui tinkamai pasirengti. Karštuoju metu ypač padidėja apsinuodijimų maistu rizika, todėl aplaidumo kurorto maitinimo įstaigose neturėtų būti. Žinoma, taikomos ir administracinės nuobaudos, bet kur kas didesnė yra pažeidėjų paviešinimas ir laikinas kavinės veiklos sustabdymas. Juk – pats darbymetis“.

Būtent šis veiksnys, anot B.Simutienės, ko gero, ir lėmė greitą pažeidimų likvidavimą – verslininkai skubėjo, bet iki savaitgalio kavinės buvo sutvarkytos, iš naujo patikrintos ir atidarytos.

Skundas dėl pažeistos gyvūnų gerovės – pasitvirtino

Valstybinė maisto produktų inspektorė sako, kad buvo gautas vartotojo skundas dėl kavinėje „Armėniški šašlykai“ laikomų triušių gerovės (laikymo sąlygų). Tad čia vyko ne tik maisto produktų inspektoriai, o ir veterinarijos specialistai. Skundas pasitvirtino: gyvūnai neturėjo vandens, buvo laikomi saulėkaitoje, įmonė neturėjo leidimo eksponuoti gyvūnus.

„Maisto produktų tvarkymo pažeidimai čia nustatyti grubūs: pusgaminiai – neženklinti, baro ir picų gamybos zonose nebuvo karšto tekančio vandens rankoms nusiplauti, patalpos nešvarios, netvarkingos. „Aido švyturių“ kavinėje taip pat nusižengta grubiai: cepelinų gamybos patalpoje nebuvo rankų plovyklos, o šviežia mėsa tvarkoma vos ne ant patiekalų serviravimo stalo. Abiejų įstaigų vadovai teisinosi, jog vasaros sezonas tik prasideda, kai kuriose patalpose vyksta remontas ir t.t.“, - vardija B. Simutienė.

Inspektorė verslininkams rekomenduoja į pareigas žiūrėti atsakingiau – paslaugos privalo būti teikiamos saugiai. Anot pašnekovės, pirmiausiai tikrinamos tas įmonės, kuriose rizika gali būti didžiausia, kur renkasi daugiausiai lankytojų.

„Tačiau tai nereiškia, kad į kitas maitinimo įmones neužsuksime – tiesiog jos gali būti patikrintos kiek vėliau. Vienos pirmųjų vertinamos ir tos maitinimo įmonės, kurios veiklą tik pradeda. Mes suprantame: oras – geras, verslininkai skuba, jiems brangi ne tik kiekviena diena, o ir valanda. Tačiau Palangos VMVT specialistai į reikalavimus žiūri griežtai ir reikalauja, jog jų būtų laikomasi. Čia jokių išlygų nėra ir negali būti“.

Pažeidimas pažeidimui nelygus

Kavinės „Armėniški šašlykai” (UAB „Sporto lizdas”) vadovas yra Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Darius Miklovas. Verslininkas tikina, kad šio patikrinimo rezultatai – apstulbino.

„Dirbame penkiolika metų, veterinarijos specialistai mūsų įmonę tikrino jau ne kartą ir ne du, bet kai kuriuos reikalavimus sužinojome pirmąjį kartą. Pavyzdžiui, iki šiol niekada niekas nereikalavo, kad klientams skirtame tualete tekėtų ne tik šaltas, o ir karštas vanduo. Kiek žinau, dėl šio reikalavimo strigo ne vieno kurorto verslininko darbo grafikas, -- kalba D.Miklovas. – Nemanau, kad iškart po patikrinimo reikia stabdyti įmonės veiklą – juk pažeidimai (bent pas mus, kavinėje „Armėniški šašlykai“) buvo pašalinti tikrintojams dar neišėjus. Žinoma, išskyrus karšto vandens klientų tualete tiekimą. Iš pradžių negalėjau patikėti, kad nuspręsta kavinę uždaryti. To per visą darbo praktiką nėra buvę. Taip pat nėra pasitaikę, kad pas mus rastų pagedusių pusgaminių, bakterijų, nesame nieko ir apnuodiję. Tad tokia agresyvi priemonė (kavinės uždarymas, viešas informacijos paskelbimas) buvo nereikalinga. Jau kitą dieną buvome pašalinę visus, tikrintojų įvardytus „grubius“ pažeidimus. Mano galva, tokiais atvejais pakaktų sudaryti trūkumų šalinimo planą, o uždaryti kavinę galima tik tada, jeigu verslininkas to plano nesilaiko, tikrintojus ignoruoja“.

Tikrintojų vizitai galėtų būti dažnesni

D. Miklovas tikina, jog kalba visų kurorto verslininkų vardu: tikrintojai įmonėse galėtų apsilankyti dažniau, laiku informuoti apie trūkumus, kad nesusipratimų būtų galima išvengti arba problemas išspręsti, verslui patiriant kuo mažiau žalos.

„Visada sakau, kad pirmiausiai reikia kalbėtis. Verslas juk yra grindžiamas susitarimu. Be to, kurortinio sezono metu, kai kavines užplūsta minios žmonių, kai dirbti pradeda gausus kolektyvas, ne viską galima sužiūrėti (per pulką darbuotojų atsiranda kažkas, nevietoje palikęs daiktą, padėjęs ne į tą lentyną produktus ir t.t.). Regis, suprantama, bet ar tai reikia traktuoti kaip grubų pažeidimą ir stabdyti kavinės veiklą? Juk tokie pažeidimai pašalinami net ne per dieną ar valandą, o per minutę, -- kurorto verslininkų vardu kalba D.Miklovas. -- Aš nesiteisinu ir neteisinu kitų verslininkų, bet siekiu aiškumo. Tikrintojų Palangos verslininkai tikrai nebijo. Visų mūsų siekis yra vienas – kad poilsiautojų Palangoje būtų kuo daugiau, kad jie čia gautų kokybiškas ir saugias paslaugas ir, žinoma, norėtų sugrįžti. Todėl sakau, kad patikrinimai kavinėse, kitose įmonėse privalo būti kur kas dažnesni. Būtų labai gerai, jeigu inspektoriai į maitinimo įmones užsuktų ne piko metu, o rytais, kol vyksta pasirengimas. Pareigūnų suteikta informacija kiekvienam verslininkui išeis į naudą: laiku pašalinsime trūkumus, sužinosime, ką darome ne taip, kur galėtume pasitemti ir siekti bendro rezultato“.

Paklaustas apie triušių laikymo sąlygas, pašnekovas atsakė, jog problemą išsprendė paprastai – gyvūnus iš kavinės išnešė į kitą patalpą. Šie minkštakailiai, anot savininko, buvo skirti „Armėniškų šašlykų“ lankytojams, dažniausiai vaikams: mažieji juos apžiūrinėdavo, džiaugdavosi.