„Šiais ribojimais mes siekiame valstybei skolingus asmenis ieškoti būdų ir priemonių sumokėti jiems paskirtas baudas ir manome, kad toks mechanizmas turėtų labiau motyvuoti asmenis nepadaryti kito pažeidimo“, – pristatydamas projektą sakė vidaus reikalų viceministras Artūras Norkevičius.

Jo teigimu, buvo svarstoma daugiau ribojimų skolingam asmeniui, kuris nori gauti tam tikras valstybės paslaugas. Tačiau Vyriausybėje esą sutarta tik dėl šių ribojimų.

Kita vertus, A. Norkevičius neatmetė, kad ateityje galima bus svarstyti kitas priemones, ar neteiktinas paslaugas tiems asmenims, kurie nesumokės baudų. Paklaustas apie tokias priemones jis kalbėjo:

„Tai nereiškia, kad baigtinis sąrašas ir nebus galima nustatyti kitų. Bet mes tikimės, kad (priėmus projektą, – DELFI) atsiras normalus procesas ir išieškotinų baudų mažės“.

Informatikos ir ryšių departamento duomenimis, 2015 m. Lietuvoje registruota beveik 343 tūkst. KET pažeidimų, už juos skirta 17,9 mln. Eur baudų. Pusės šios sumos pažeidėjai nesumokėjo. Taip pat nesumokėta apie 40 proc. šiemet skirtų 5,2 mln. Eur baudų už 119 tūkst. pažeidimų.

Siūlomos įstatymo pataisos skamba taip:

„Asmeniui, nesumokėjusiam visų jam paskirtų baudų už padarytus Kelių eismo taisyklių pažeidimus (jeigu nustatytas terminas jas sumokėti pasibaigęs), vairuotojo pažymėjimas neišduodamas ir nekeičiamas.“

Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių registre registruojamos tik tos transporto priemonės, kurioms yra atliktos privalomos muitinės procedūros, sumokėti valstybei nustatyti mokesčiai ir kurių valdytojai yra sumokėję visas jiems paskirtas baudas už padarytus Kelių eismo taisyklių pažeidimus (jeigu nustatytas terminas jas sumokėti pasibaigęs).“

Už įstatymo pataisas balsavo 59 parlamentarai, 1 buvo prieš, o susilaikė 11. Po pateikimo projektas perduotas svarstyti Teisės ir teisėtvarkos komitetui. Seimas grįš prie projekto svarstymo rudenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (312)