„Toks amžius yra pasiūlytas neatsitiktinai, nes dauguma paskutinės arba dvyliktosios klasės moksleivių jau yra pilnamečiai ir šiuo metu esantis teisinis reglamentavimas leidžia įsigyti alkoholį mokyklinio amžiaus vaikams“, — sakė pataisas pristatęs Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Aurelijus Veryga.

Pasak jo, „vėlesnis alkoholio įsigijimo amžius leistų apsaugoti didesnę visuomenės dalį nuo priklausomybės alkoholiui“.

Pakeitimais taip pat siūloma uždrausti bet kokią alkoholio reklamą, gabenti ir laikyti jį viešose vietose atidengtose pakuotėse, išskyrus prekybos vietas. Be to, siūloma alkoholį pardavinėti tik specialiose parduotuvėse, kurios būtų visiškai izoliuotos nuo gyvenamųjų ar kitų patalpų, nesusijusių su prekyba, ir turėtų atskirą įėjimą.

Pasak A. Verygos, Lietuva yra praleidusi progą derėtis su Europos Sąjunga dėl alkoholio pardavimo monopolio: „Tai specializuotos parduotuvės galėtų ir turėtų tapti tinkama alternatyva, kuri leistų geriau apsaugoti vaikus nuo patekimo į alkoholio prekybos vietas, mažinti tokių pardavimo vietų skaičių ir aktyviau stebėti ir pastebėti įstatymo pažeidimus“.

Sporto varžybų metu siūloma uždrausti alkoholio prekybą — dabar šis draudimas netaikomas tik silpniems — iki 7,5 laipsnio gėrimams.

Alkoholiu parduotuvėse ir maitinimo įstaigose siūloma leisti prekiauti nuo 10 val. iki 20 val.

„Kai kuriose šalyse atlikti tyrimai parodė, kad leidus prekiauti alkoholiu naktį, net kelis kartus išaugo žmogžudysčių, padaromų naktimis, skaičius. Ši priemonė ne tik mažintų pačių rizikingiausių asmenų alkoholio vartojimą, bet ir reikšmingai prisidėtų prie viešojo saugumo padidinimo“, - kalbėjo A.Veryga.

Dabar parduotuvėse alkoholio galima įsigyti nuo 8 val. iki 22 val.

Seimui piliečių iniciatyvinės grupės pataisos pristatytos, surinkus pakankamą parašų skaičių - daugiau kaip 50 tūkst. Toliau siūlomi pakeitimai bus svarstomi birželio 28-ąją. Dėl pataisų paprašyta Vyriausybės išvados.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)