Finansų ministerijos parengtame Vyriausybės nutarimo projekte numatyta, kad gamybos ir paslaugų verslo liudijimus būtų galima išduoti ne trumpesniam kaip nepertraukiamam 30 dienų laikotarpiui.

Projekto lydraštyje teigiama, kad tai leistų užtikrinti mokesčių mokėjimą už visas veiklos vykdymo dienas.

Projekto darbo grupėje dalyvavusi Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė DELFI sakė, kad tokiam pakeitimui pritaria.

Valstybinė mokesčių inspekcija vykdė patikras, kurių metu surinko informacijos, kad nemažai verslo liudijimų turėtojų, pavyzdžiui, grožio salonuose, juos išsiimdavo 1 ar 2 dienoms, tačiau dirbdavo visą laiką“, – teigė ji.

Tačiau prekyba užsiimantiems pagal verslo liudijimus dirbantiems asmenims tvarka nesikeičia.

„Nes jie namuose neįsirenginės savo parduotuvių, neįmanoma tos veiklos vykdyti uždarai. Todėl juos mokesčių administratoriai gali patikrinti bet kada“, – sakė Z. Sorokienė.

Pašnekovė apgailestavo, kad sąžiningai dirbę verslininkai nebegalės išsiimti verslo liudijimų trumpesniam laikotarpiui, tačiau teigė, kad nerado argumentų kaip atremti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) aptiktus pažeidimus.

Galės prekiauti laisviau

Dar vienas naujoje tvarkoje numatytas pakeitimas – prekybos verslo liudijimus turintys gyventojai galės prekiauti su juridiniais asmenimis, tačiau ne už didesnę nei 4,5 tūkst. eurų sumą per metus (10 proc. nuo darbo su verslo liudijimu leidžiamos apyvartos).

Tokia tvarka šiuo metu jau galioja dirbantiesiems su gamybos bei paslaugų verslo liudijimais.

„Taip prekybininkams atsirastų galimybė dalyvauti viešuose pirkimuose, – aiškino Z. Sorokienė. – Yra daug savivaldybių, įstaigų, kurioms reikalingos įvairiausios prekės. Tačiau iki šiol jas pirkdavo tik iš įmonių, o dabar galės ir iš smulkių verslininkų.“

Pašnekovė teigė, kad šį pakeitimą vertina labai teigiamai, juolab, kad Viešųjų pirkimų įstatymas leidžia kooperuotis didesnės vertės pirkimams.

Zita Sorokienė

Projekte taip pat numatyta, kad būtų apmokestinama tik 4,5 tūkst. viršijanti pajamų iš prekybos su juridiniais asmenimis ar kitais prekybininkais suma.

VMI duomenimis, 2015 metais veiklą su verslo liudijimais vykdė 94,5 tūkst. gyventojų.

Nemaloni staigmena

Tuo metu Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikė Ieva Valeškaitė tvirtino, kad siūlymas didinti minimalią verslo liudijimo trukmę yra nemaloni staigmena dirbantiems pagal verslo liudijimus.

„Net jei paslaugas planavote teikti tik savaitę, vis tiek gali tekti įsigyti mėnesio trukmės, taigi, gerokai brangesnį verslo liudijimą“, – komentavo ji.

Pavyzdžiui, pasak analitikės, jeigu žmogus nori prekiauti kelias dienas mugėje, arba gidas nori dirbti vieną vasaros savaitgalį – jiems verslo liudijimo mėnesiui įsigyti gali tiesiog neapsimokėti.

Ieva Valeškaitė

„Užuot skatinusi verslą, valdžia stumia dirbančiuosius pagal verslo liudijimą į šešėlį. Juolab, kad jau paruošta ir daugiau nepalankių permainų. Planuojama juos drausti ir individualiajai pensijos daliai, o tai reiškia didesnes „Sodros“ įmokas. Galiausiai, jei pagal verslo liudijimą verčiatės veikla, kuriai teikti būtina licencija, pavyzdžiui, teikiate gido, taksisto ar vežėjo paslaugas, čia vėl jūsų laukia didesni mokesčiai. Štai gido pažymėjimo išdavimą siūloma branginti nuo 3,4 iki 18 eurų. Valdžios siekis pasipinigauti galiausiai atsilieps ir vartotojams – gali augti kai kurių paslaugų kainos“, – teigė ji.

Pasiūlymams keisti nutarimą „Dėl verslo liudijimų išdavimo gyventojams taisyklių ir veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, rūšių sąrašo“ dar turi pritarti Vyriausybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)