Šiltnamiuose užaugintų lietuviškų braškių kai kur jau galima rasti, tačiau jų kaina taip pat siekia 10 eurų, LRT RADIJUI sako Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos vadovas Vidas Juodsnukis, kuris tvirtina, kad sezonui įpusėjus kainos turėtų nukristi.

Kalvarijų turguje pardavinėjamos braškės iš Graikijos ir Lenkijos. Kaina pas visus prekeivius panaši – 3–4 eurai už kilogramą. Prekeivių tvirtinimu, iš Graikijos atvežtų braškių tuoj nebebus, tačiau tuomet turėtų atsirasti daugiau braškių ir Lenkijos.

Anot pardavėjų, lietuviškų braškių dar nėra. Kai kurie abejoja, ar, net ir joms atsiradus, pirkėjai rinksis Lietuvoje užaugintas uogas. „Sakoma, kad kainos sieks apie 10 eurų. Kieno kišenė leis, tas ir pirks“, – teigia viena Kalvarijų turgaus prekeivė.

Kiti pastebi, kad ir dabar susidariusi situacija, kai braškių – daug, o pirkėjų – mažai, nes dabar parduodamos braškės dar nėra tokios saldžios, o kaina labai svyruoja.

„Kaina kiekvieną dieną keičiasi. Šiandien kilogramas gali kainuoti 3,5 euro, o savaitgalį – ir 5 eurus ar 2 eurus. Tikrai neatspėsi. Viskas priklauso ir nuo orų. Jei lis, bus pigiau, nes nebus pirkėjų“, – sako kita turgaus prekeivė.

Pardavėjai pataria lietuviškų braškių pradėti ieškoti nuo birželio, tačiau perspėja, kad jų kaina iš tiesų gali siekti 10 eurų. Norintiems braškių įsigyti pigiau siūloma palaukti dar šiek tiek ilgiau – sezono vidurio, kai kainos turėtų svyruoti apie 5 eurus ar net mažiau.

Anot Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos vadovo V. Juodsnukio, Lietuvos šiltnamuose užaugintų braškių jau galima rasti, tačiau dėl didelės savikainos jų kaina dabar siekia 10 eurų. Jis antrina prekeiviams – birželį natūraliai užaugintų lietuviškų braškių kaina turėtų būti mažesnė.

„Kainos išlikusios tokios pačios, kaip ir praėjusiais metais, – 8–10 eurų. Šiltnamyje auginamų braškių savikaina gerokai didesnė. [...] Natūraliai užaugintos uogos atsiras trijų savaičių bėgyje. Kol kas jos peržiemojo normaliai. Braškių tikrai netruks. Savikainą jau suskaičiavome – užauginti 1 kg braškių kainuoja 1,5 euro. Iš pradžių šių uogų kaina sieks 5–6 eurus, o paskui praktiškai turėtų apsistoti apie 3–4 eurus“, – sako V. Juodsnukis.