Jų esmė – alkoholio prieinamumą ir reklamą ribojančiomis priemonėmis mažinti alkoholio vartojimą.

Blaivybės šalininkai triumfuoja

Numatyta sumažinti alkoholio prekybos vietų skaičių, nustatyti specialius reikalavimus alkoholinių gėrimų parduotuvėms, visiškai uždrausti alkoholio reklamą šalyje, uždrausti fiziniams asmenims gabenti ir laikyti viešosiose vietose, išskyrus prekybos alkoholiniais gėrimais vietas, alkoholinius produktus atidengta pakuote, trumpinti alkoholio pardavimo laiką ir juo prekiauti nuo 10 iki 20 val., drausti parduoti alkoholį jaunuoliams nebe iki 18 metų, o iki 20 metų, griežtinti atsakomybę pardavėjams už alkoholio pardavimą neblaiviems asmenims ir nepilnamečiams.

Prekybininkams grėstų didesnės bausmės ir už alkoholio pardavimą didesnės nei leistina talpos tara. Tautos blaivinimo metodai vienus juokina, kitus piktina, o tretiems atrodo visiškai priimtini.

Kerta šaką ant kurios sėdi

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė teigia, kad šiomis pataisomis siekiama didiesiems prekybininkams suteikti absoliučią monopoliją ir visiškai sužlugdyti smulkųjį ir vidutinį verslą.

Zita Sorokienė

„Valdžia kerta šaką, ant kurios sėdi. Būtent smulkusis ir vidutinis verslas suneša daugiausia pinigų mokesčių pavidalu į biudžetą. Mes nesakome, kad nereikia mažinti alkoholio vartojimo, bet tam yra kitų priemonių. Pateikėme visą pluoštą pasiūlymų, bet jie nugulė valdininkų stalčiuose“, – „Panevėžio balsui“ tvirtino asociacijos vadovė.

Smulkiojo ir vidutinio verslo (SVVT) tarybos narė, advokatų profesinė bendrijos ZETA LAW advokatė, buvusi Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Alkoholio ir tabako kontrolės skyriaus vadovė dr. Eglė Latauskienė teigia, kad Alkoholio kontrolės įstatymas yra vienas iš populiariausių teisės aktų, kuriuo siekiama įvairiais reikalavimais, apribojimais, draudimais reguliuoti alkoholio verslą.

„Dabar šis įstatymas labiau primena teisės normų džiungles, nei sisteminį, šiuolaikinius teisinius santykius alkoholio verslo veiklos ir kontrolės srityse atitinkantį ir teisinio tikrumo principą užtikrinantį įstatymą“, – sakė ji Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmuose vykusiame susitikime su verslininkais.

Surinko parašus

Tuo metu visuomeninis judėjimas „Už blaivią“, kurio iniciatyvinę grupę sudaro gerai žinomi asmenys: Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Aurelijus Veryga, alpinistas Vladas Vitkauskas, dirigentas ir muzikos pedagogas Donatas Katkus, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius ir vyskupas Jonas Kauneckas, Nijolė Sadūnaitė, muzikos autoriai bei atlikėjai Saulius Urbonavičius (Samas), Rosita Čivilytė, Donatas Montvydas, ūkininkas ir politikas Ramūnas Karbauskis ir kt. surinko 62 tūkstančius gyventojų parašų, kad Seimui svarstyti būtų pateiktas smarkiai alkoholio prieinamumą ribojantis įstatymo projektas.

Kad įstatymas būtų pateiktas Seimui, būtų pakakę ir 50 tūkst. parašų. Visuomenininkams labiausiai parašus sekėsi rinkti Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Tauragėje, o sunkiausia buvo Kaišiadoryse.

Juos maloniai nustebino, kad jaunimas gana palankiai priėmė šią iniciatyvą.
Visuomenininkai teigia, kad siūlomos kovos su alkoholio vartojimu priemonės yra parengtos pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, pataisas rengė savo sričių specialistai.

Jie primena, kad pagal alkoholio suvartojimą ir jo padarytą žalą Lietuva priskiriama aukščiausios rizikos grupei Europoje kartu su Rusija, Moldova, Baltarusija, Ukraina, Vengrija, Kazachstanu ir kaimynėmis Latvija bei Estija.

Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovei Z. Sorokienei tokia statistika kelia abejonių.

„Lietuvoje dėl emigracijos nuolat mažėja gyventojų skaičius. Išeitų, kad kas antras lietuvis yra alkoholikas“, – ironizuoja ji.

Uždraudė reklamą ir loterijas

Minėtos kovos su alkoholio vartojimu priemonės nėra naujiena verslininkams. Tačiau jie nesitikėjo, kad įstatymų leidėjai iš karto pasitelks visą sunkiąją artileriją.

Po draudimo degalinėse prekiauti alkoholiu sekė nauji draudimai.

Kaip žinoma, Seimas nusprendė nuo šių metų lapkričio 1 dienos drausti skelbti apie alkoholinių gėrimų kainų sumažinimą. Skelbimu nelaikomas šios informacijos pateikimas kainų etiketėse alkoholinių gėrimų prekybos vietose.

Taigi parduotuvės galės nurodyti mažesnes gėrimų kainas etiketėse, tačiau negalės jų žymėti raudonai, užbraukti didesnę kainą ir nurodyti mažesnę.

Taip pat negalės organizuoti jokių konkursų, žaidimų, akcijų ar loterijų, kurie skatintų įsigyti, vartoti alkoholinius gėrimus.

Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkės pavaduotojas Antanas Matulas aiškina, kad reklama parduotuvėse uždrausta todėl, kad būtent tuo metu, kai taikomos nuolaidos, parduodama daugiausia alkoholio.

Labiausiai smulkiesiems ir vidutiniams verslininkams nerimą kelia įstatymų leidėjų siekis alkoholiu leisti prekiauti tik specializuotose parduotuvėse arba specializuotuose skyriuose.

Kaimo parduotuvių nespecializuotuose skyriuose būtų leidžiama prekiauti iki 15 proc. etilo alkoholio koncentracijos gėrimais. Z. Sorokienės teigimu, mažos parduotuvės, kurių dauguma veikia kaimuose, bus pasmerktos bankrotui.

„Kaip parduotuvei, kurioje dirba tik viena pardavėja, įsirengti specializuotą skyrių? Didieji prekybos tinklai ar jų padaliniai kaimuose jau dabar tokius turi. Valdžia tiesiog daro dar vieną paslaugą monopolininkams“, – kalbėjo ji.

Z. Sorokienė prognozuoja, kad kaimuose suklestės nelegali prekyba alkoholiu.

„Leis uždirbti bobučių „taškams“ ir be jokių mokesčių valstybei“, – mano smulkiųjų verslininkų atstovė.

Per vestuves nepakels šampano taurės

Advokatų profesinė bendrijos ZETA LAW advokatė E. Latauskienė atkreipė dėmesį, kad verslui neigiamai gali atsiliepti ir savivaldybėms planuojami suteikti didesni įgaliojimai spręsti, kur gali būti draudžiama alkoholio prekyba. Tai yra jos galėtų uždrausti prekybą svaigiaisiais gėrimais ne tik masinių renginiu metu, bet ir apskritai tam tikrose vietose.

Gerai neapgalvotu advokatė vadina siūlymą uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais nuotoliniu būdu. Tarp gyventojų, ypač jaunesnio amžiaus, populiaru pirkti internetu. Žmonės atsisiunčia vyno, kai kurių stipriųjų gėrimų. Populiarėja ir pristatomoji prekyba alkoholiniais gėrimais į namus, poilsio vietas.

E. Latauskienės teigimu, uždraudus Lietuvoje internetinę alkoholio prekybą, susidarys paradoksali situacija. Gyventojai jo galės siųstis iš užsienio, be ne iš Lietuvoje veikiančių įmonių. Pastarosios patirs milžiniškų nuostolių.

Logikos teisininkė neįžvelgia ir pataisose, kuriomis siūloma asmenims iki 20 metų drausti ir vartoti, ir turėti bet kokių alkoholinių gėrimų, o prekybininkams – drausti juos parduoti.

„Jaunuoliai iki 20 metų dirba barmenais, padavėjais, pardavėjais. Taigi rankose jie laiko alkoholio taures, alkoholinių gėrimų butelius. Jeigu įstatymas draus jiems turėti, tai reiškia jie negalės dirbti? – komentavo ZETA LAW advokatė.

Beje, dilema iškils ir 20-ies nesulaukusiems jaunavedžiams. Mat jie negalės pakelti šampano taurės.

Įstatymų leidėjai rūpinasi, kad mažiau svaigalų vartotų ir juridiniai asmenys. Siūloma drausti įmonėms, bendrovės verslo partneriams dovanoti alkoholinių gėrimų, kas dabar yra labai populiaru, pavyzdžiui, Kalėdų, Naujųjų metų proga.

E. Latauskienė pritaria, kad reikia stiprinti kontrolę, jog alkoholis nebūtų parduodamas nepilnamečiams.

Jos teigimu, verslininkai mano, kad kontrolę palengvintų privalomas visų asmenų dokumentų tikrinimas, nepaisant amžiaus. Tokia praktika yra JAV, kur pirkdamas alkoholį žmogus pardavėjui turi parodyti savo asmens dokumentą.

Teisininkė pritaria verslininkų nuomonei, kad alkoholio vartojimą reikėtų mažinti ne draudimais, o prevencinėmis priemonėmis. Pasak jos, verslas pasirengęs dalytis socialine atsakomybe – prisidėti prie vaikų, jaunuolių užimtumo ir panašiai.

E. Latauskienės teigimu, minėtos įstatymo pataisos gali suduoti didelį smūgį valstybės biudžetui, padidinti bedarbių skaičių, o laukto efekto gali nebūti.

„Labai svarbu neperlenkti lazdos – vengti populistinių sprendimų“, – pabrėžė Advokatų profesinė bendrijos ZETA LAW advokatė.

Ant cigarečių – grėsmingi paveikslėliai

Lietuva aktyviai įsitraukė ir į kovą su rūkymu. Nuo gegužės 20 dienos įsigaliojo Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimai, padaryti vadovaujantis ES direktyvomis.

Sveikatos apsaugos ministerija giriasi, kad nepaisant direktyvoje numatyto galimo dvylikos mėnesių pereinamojo laikotarpio, Lietuvoje jau šį rudenį tabako gaminiai bus pardavinėjami pakeliais, kurių 65 proc. ploto užims nuo rūkymo atgrasantys vaizdai. Beveik dvigubai bus padidintas ir užrašas apie žalą sveikatai, pavyzdžiui, „Rūkymas sukelia insultą ir negalią“.