Išlaužo miestelyje, šalia kelio Kaunas-Prienai esančioje aikštelėje, veikia improvizuotas turgus. Čia prekiaujama drabužiais, avalyne ir pan.

Už prekybą pakelėje reikia mokėti Prienų rajono savivaldybės nustatytą mokestį – 1 eurą 13 centų už dieną.

Nors ši suma yra simbolinė, neturinti tapti nepakeliama našta prekeiviams, rinkliavą moka toli gražu ne visi. Pasak vietos seniūno Tomo Skrupsko, kai kuriuos prekeivius reikia nuolat raginti įsigyti leidimus.

Policininkas tikrino prekeivius

Balandžio 16 d. improvizuotoje turgavietėje įvykęs incidentas ne juokais apkartino vienos prekeivės, iš Kauno rajono atvykusius 58 metų moters gyvenimą. Tądien ji prekiavo nelegaliai, nebuvo sumokėjusi simbolinio rinkliavos mokesčio.

Apie 10 val. 30 min. čia stabtelėjo jaunas Prienų rajono policijos komisariato pareigūnas. Jis pradėjo eilinę procedūrą – tikrino, ar visi prekeiviai yra sumokėję rinkliavą.

Išgirdęs, kad iš pakaunės atvykusi 58 metų moteris nėra sumokėjusi už prekybą, pareigūnas ją pakvietė sėsti į tarnybinį automobilį. Kaip įvykiai klostėsi toliau, policijos pareigūnų ir įtariamąja tapusios moters artimųjų nuomonės išsiskiria.

Mokėjo baudą ar siūlė kyšį?

„Mano mama paklausė, kokia bauda gresia nesumokėjus rinkliavos už prekybą. Policininkas pasakė, kad 3 eurai, todėl ji tuos pinigus padėjo automobilyje. Pagyvenusi moteris norėjo vietoje sumokėti baudą, o buvo sulaikyta už kyšio davimą“, – leidiniui „Savaitraštis Kaunui“ sakė keblion situacijon patekusios Kauno rajono gyventojos sūnus.

Anot skaitytojo, pareigūnas neįspėjo, kad negalima baudos mokėti grynaisiais, neužsiminė, kad toks veiksmas gali būti traktuojamas kaip bandymas papirkti.

Neilgai trukus prekeivė buvo sulaikyta ir nuvežta į Prienų rajono policijos komisariatą. Pasak moters sūnaus, tariamai naudojant psichologinę prievartą ji buvo priversta pasirašyti pasiaiškinimą, kad bandė papirkti policijos pareigūnus.

Panašias įvykio aplinkybes dėstė Išlauže „Savaitraščio Kaunui“ žurnalistų aplankyti kiti prekeiviai.

„Moteris paklausė, kokia bauda, ir padėjusi tuos tris eurus policininko automobilyje iš jo išlipo. Manė sumokėjusi baudą, o užsidirbo baudžiamąją bylą“, – sakė drabužiais, batais ir kitomis smulkiomis prekėmis Išlaužo stovėjimo aikštelėje prekiavusi moteris.

Policijos viršininkas: Pareigūnas pasielgė principingai

Prienų rajono policijos komisariato viršininkas Dainius Janavičius sakė, kad teiginiai esą moteris ketino sumokėti baudą, o automobilyje padėti 3 eurai buvo suprasti kaip kyšis, yra niekuo nepagrįsti.

„Jau beveik dešimtmetį policijos pareigūnams baudų niekas nemoka grynaisiais. Pagal veiksmus, kuriuos įtariamoji atliko, toks situacijos vertinimas yra tik gynybinė pozicija. Faktai rodo, kad ten viskas buvo kiek kitaip“, – sakė komisaras.

Policijos komisariato vadovas užsiminė apie, ko gero, esminę šios istorijos aplinkybę.

„Policijos pareigūnui negalima duoti jokių pinigų, juolab prašant, kad nebūtų surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas. Nutrenkti pinigus, pasakant „nerašyk protokolo“, apsisukti ir nueiti... Policininkas neturėtų vaikytis žmonių, šaukdamas: „Pasiimkite pinigus, mes baudų grynaisiais pinigais nerankame, o protokolą surašyti vis vien privalu!“ – sakė Prienų rajono policijos komisariato vadovas D. Janavičius.

Pasak policijos viršininko, 3 eurus tarnybiniame automobilyje padėjusią prekeivę sulaikęs pareigūnas elgėsi tinkamai ir principingai.

„Jeigu pareigūnas būtų šį faktą nuslėpęs, įdomu, kaip į tai pažiūrėtų jo vadovybė ir Imuniteto skyriaus pareigūnai. Šiam žmogui prieš akis – 20 metų tarnybos. Nejaugi jis nori ją šiandien imti ir baigti? Gerbiu tokį pareigūno veiksmą, visada ginsiu ir palaikysiu principingus žmones“, – sakė Prienų rajono policijos komisariato viršininkas.

Bausmės turėtų išvengti

D. Janavičius stebėjosi, kad žmonės problemų susikuria dėl itin menkos priežasties – nesumokėtos simbolinės rinkliavos už teisę prekiauti ir bandymų išvengti protokolo surašymo.

„Susidaro įspūdis, kad žmonės iš Kauno atvažiavo prekiauti į kaimą, ir jokios taisyklės tarsi nebegalioja. Visi nori būti gudrūs ir kaip nors apeiti galiojančią tvarką. Net už kyšio siūlymą neįvardijant jo sumos numatyta baudžiamoji atsakomybė. Net ir menkiausi atvejai bandant „susitarti“ Prienuose nebus toleruojami“, – sakė vietos policijos komisariato viršininkas D. Janavičius.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl bandymo papirkti policininką jo tarnybiniame automobilyje paliekant 3 eurus ir prašant nerašyti protokolo.

Ko gero, ši istorija baigsis be sunkesnių pasekmių: neteistai, nebaustai 58 metų Kauno rajono gyventojai prokurorai siūlo skirti pačią švelniausią išeitį – ją atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Garantuoti, kad prekiaudama ateityje ji sumokės vietos rinkliavą ir neduos policininkams grynųjų, siūloma moters artimiesiems.