Balandį banko ekspertai teigė, kad Lietuvoje šiemet galima tikėtis 6,2 proc. BVP augimo, o 2006 metais, nepatvirtintomis prognozėmis, - 5,9-6,1 proc. augimo.

Lietuvos ekonomika šiemet augs lėčiau dėl sušvelnėjusio vidaus vartojimo bei kritusių gamintojų kainų indeksų, o bendras naujųjų ES narių lėtesnis augimas prognozuojamas dėl to, kad pasibaigė su naryste ES susijęs sparčios ekonomikos plėtros etapas, spaudos konferencijoje teigė Pasaulio banko ekonomistai.

Nepaisant to, Pasaulio banko skaičiavimais, Lietuvos ekonomika ir toliau augs bene sparčiausiai tarp naujų ES valstybių - pagal šį rodiklį per artimiausius dvejus metus Lietuva nusileis tik Latvijai, kuriai šiemet prognozuojamas 7 proc. augimas, kitąmet sulėtėsiantis iki 6 procentų. Latvijos ekonomikos augimo prognozių Pasaulio bankas nepakeitė. Estijai prognozuojamas atitinkamai 5,6 proc. ir 5,5 proc. BVP augimas.

"Atmetus sezoniškumo įtaką BVP, narystės ES laikotarpiu Lietuva pasirodė blogiausiai tarp visų naujųjų narių - iš dalies tai lėmė spartus augimas dar praėjusiais metais. Lėtesnį augimą lėmė ne tik vidinės priežastys - naftos kainos auga, doleris stiprėja, ir tai Lietuvai neduoda nieko gero, o veda prie infliacijos, gamintojų kaštų augimo bei mažina ES naujokių konkurencingumą", - sakė Pasaulio banko atstovybės Lietuvoje ekonomistė Jekaterina Rojaka.

Pasaulio bankas mūsų šalies ekonomikos augimo perspektyvas vertina santūriau nei Europos Komisija ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF), kurie Lietuvai šiemet prognozuoja atitinkamai 6,4 proc. ir 6,5 proc., o kitąmet - 5,9 proc. ir 6 proc. BVP augimą.

Pasaulio banko ekspertų vertinimu, iš naujųjų ES valstybių šiemet lėčiausiai augs Vengrijos, Slovėnijos ir Čekijos ekonomika - šioms šalims prognozuojamas atitinkamai 3,5 proc., 3,7 proc. bei 3,8 proc. BVP augimas.

Infliacija Lietuvoje šiemet turėtų būti 2,6 proc., o kitąmet sumažėti iki 2,2 proc., rašoma Pasaulio banko ekonomikos apžvalgoje. Mažesnė infliacija šiemet prognozuojama tik Čekijai ir Lenkijai (atitinkamai 2 proc. ir 2,1 proc.), o didžiausias vartotojų kainų augimas (5 proc.) numatomas Latvijoje.

Prognozuojama, kad Lietuvos fiskalinis deficitas šiemet išaugs iki 2,6 proc., 2006 metais nukris iki 2 proc. BVP. Prognozuojamas einamosios sąskaitos deficitas atitinkamai turėtų siekti 8 proc. ir 7,5 proc. BVP.

Nedarbo lygis Lietuvoje, Pasaulio banko vertinimu, nuosekliai mažės - šiemet sudarys 9,5 proc., o kitąmet sieks 9 proc., o tai iš esmės lems Lietuvos gyventojų iki 25 metų amžiaus migracija.

Statistikos departamento duomenimis, 2004 metais Lietuvos BVP išaugo 6,7 proc. ir veikusiomis kainomis sudarė 61,908 mlrd. litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją