Pradžia – kalafiorai

„Nesėdėsiu, neburbėsiu, o kažką darysiu“, – tokia protesto akcija gimė, kai Lietuvoje kilo vadinamasis kalafiorų skandalas.

„Taip, viskas prasidėjo nuo kalafiorų ir nuo Marijono Mikutavičiaus, kuris viešai ir aiškiai pasakė apie maisto produktų kainas. Tada ir sugalvojome daryti ne tik trijų dienų prekybos centrų boikotą, bet ir mitingą. Jis surengtas gegužės 14 dieną, nes tą pačią dieną susidegino pasipriešinimo simbolis Romas Kalanta. Norime parodyti, kad šalyje viskas brangsta, kad žmones nebegali išgyventi, o valdžia į gyventojus visai nekreipia dėmesio“, – teigė vienas iš protesto organizatorių Valdas Mykolaitis.

Socialiniame tinkle „Facebook“ sukurtoje grupėje „Nesėdėsiu, neburbėsiu, o kažką darysiu – Klaipėda“ beveik 1000 žmonių buvo pažymėję, kad dalyvaus šeštadienį priešpiet Klaipėdos teatro aikštėje rengiamame mitinge.

Tačiau žmonių susirinko apie 200. „Tikrai nesitikėjau, kad čia bus 1000 žmonių, džiaugiuosi tais, kurie atėjo. Mes turime būti vieningi, nes kitaip nieko nepasieksime. Mes susivienijome tam, kad būtų sumažintos kainos, kad jaunimui nereikėtų emigruoti. Kažkaip reikia kelti atlyginimus, iš šalies išguiti korupciją“, – kalbėjo V. Mykolaitis.

Į protestą atėję žmonės socialiniame tinkle „Facebook“ toje pačioje grupėje gėdino tuos klaipėdiečius, kurie prie mitingo neprisijungė.

„Žmonės, čia jūsų vieningumas? MAXIMA paskelbė akcijas, kad niekas nemitinguotų ir jūs visi į prekybos centrus, užuot, į mitingą, pirkti numestų „trupinių“ – to, kas iš tikrųjų turėtų būti visą laiką ir tokiomis kainomis ne tik po boikotų, o kasdien? Apgailėtina, žmonės, tikrai apgailėtina. Toliau atidavinėjate savo sunkiai uždirbtus pinigus už prekes, kurios nevertos nė pusės kainos“, – socialiniame tinkle piktinosi Aurimas Jocaitis, kuris paskelbė nuotrauką iš mitingo, o joje – saujelė žmonių.

Išskiriamos jaunos šeimos

Mitinge dalyvavusios dvi jaunos mamos Laura ir Dovilė, paklaustos, kodėl atėjo į šią protesto akciją, teigė, jog tikisi, kad vienybė ir protestai gali padėti, jog gyvenimas pasikeistų.

„Už tokius pinigus, kokios yra motinystės pašalpos, neįmanoma išgyventi. Tam, kad jauna šeima išgyventų, reiškia, jog vyras privalo dirbti užsienyje. Mūsų abiejų sutuoktiniai yra emigravę, kad galėtume gyventi. Ar taip saugojamos šeimos, kurios yra valstybės pagrindas? Vaikai valgyti nori kasdien, o ne tik tada, kai prekybos centrai paskelbia akcijas. Šiaip, tikrai yra kraupu tai, kas vyksta. Todėl ir protestuojame, vienijamės, tikimės, jog kažkas pasikeis“, – kalbėjo klaipėdietės.

Vienos jų motinystės išmoka per mėnesį siekia 240 eurų, kitos – 100 eurų.

„Jei neturėtume vyrų, tai tada susimoki mokesčius ir viskas, nebeliktų pinigų net maistui“, – konstatavo pašnekovės.

Grasina sukilimu

Į mitingą susirinkę dalyviai pasirašė Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei adresuotą rezoliuciją. „Mes reiškiame nepasitenkinimą dėl pernelyg didelių prekių ir paslaugų, dėl medicinos ir farmacijos bei švietimo kainų. Dėl nekilnojamojo turto ir deklaracijos, nes dėl įvesto įstatymo nuo liepos 1 dienos nebegalime prisiregistruoti prie savivaldybių. Tolimesnis planas, pasibaigus šiai akcijai: jei po šio draugiško mitingo niekas nesikeis, mitingai kartosis, jie peraugs į streikus, o galiausiai, jei toliau būsime žeminami, gniuždomi, visuotiniu lygiu sukilsime taip, kaip sukilome prieš 25-erius metus“, – skelbiama rezoliucijos tekste.

Anot V. Mykolaičio, iš Seimo atsakymo bus laukiama mėnesį, o tada bus sprendžiama, ką toliau daryti.

Tačiau nauja protesto forma jau sugalvota ir bus įgyvendinta. „Mes paskelbsime akciją – boikotuoti vieno prekybos tinklo prekybos centrus. Nesakysime, kurį pasirinkome, kad nespėtų paruošti nuolaidų. Apie akciją paskelbsime ir prekybos tinklą įvardinsime prieš dieną. Pradėsime gegužės 30-ąją ir tęsime iki birželio 14 dienos. Pasirinksime vieną prekybos tinklą ir būtent į jo parduotuves neisime“, – apie naują akciją prabilo V. Mykolaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (281)