„Lietuvos eksportas į JAV įspūdingai auga, didėja ir Lietuvos eksportuotojų domėjimasis JAV rinka. Todėl ES ir JAV Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės susitarimas yra itin svarbus Lietuvai tiek dėl politinių, tiek dėl ekonominių sumetimų. Tačiau esame suinteresuoti sutartimi, kuri geriausiai atspindėtų mūsų interesus. Susitarime norime matyti išsamius JAV įsipareigojimus dėl viešųjų pirkimų, energetikos ir ambicingas nuostatas reguliacinio bendradarbiavimo srityje“, – pabrėžė R. Karoblis.

ES ir JAV derybininkai pabrėžia ketinimus baigti derybas iki 2016 m. pabaigos, tačiau kol kas pažanga derybose nėra pakankama tam, kad Lietuvos interesus atitinkantis susitarimas būtų sudarytas iki metų pabaigos.

ES prekybos ministrai sveikino ambicingą rezultatą baigtose derybose dėl ES ir Kanados laisvosios prekybos susitarimo. R. Karoblis pabrėžė, jog tai išskirtinės svarbos susitarimas, iš kurio tikimasi daug naudos Lietuvos eksportuotojams, todėl reikia siekti kuo greitesnio jo įsigaliojimo.

Susitikime Lietuvos atstovas pabrėžė būtinybę kovoti su nesąžininga konkurencija iš trečiųjų šalių visiškai išnaudojant visus prekybos apsaugos instrumentus ir juos stiprinant ypač tais atvejais, kai susiduriama su energetikos kainų ir kitų gamybos kaštų iškraipymu.

Viceministras akcentavo, kad ES prekybos politika turi užtikrinti vienodas konkurencines sąlygas ES pramonei ir bet kokie ES prekybos apsaugos priemonių pakeitimai turi atspindėti Lietuvos gamintojų interesus.