„Kalbame apie didėjančias kainas ir apie tai, kad dalis mūsų visuomenės negeba įpirkti pagrindinių produktų. Taip tada ir spręskime šį klausimą. Jau yra daug tyrimų padaryta, kad PVM mažinimas dažniausiai patenka į gamintojų ir prekybos tinklų kišenes, gyventojams ir vartotojams atitenka tarp 15 ir 30 proc. (...) Lengvatos, ypač PVM, nueina gamintojui ir prekybos tinklams, ne vartotojui, ne žmogui, tai turime turėti galvoje. Jeigu norime dovanoti dar papildomai pelnus prekybos tinklams, tai yra artimiausias kelias PVM mažinimas“, - ketvirtadienį bendrovės „Vilniaus duona“ naujos kepyklos atidarymo renginyje žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, valstybė turėtų sutelkti dėmesį į mažiausiai uždirbančių asmenų finansinės padėties gerinimą.

„Šioje situacijoje labiau nukreipčiau mūsų biudžetines galimybes ir finansus tiems, kuriems yra sunkiausia, tai yra mažiausiai uždirbantiems gyventojams. (...) Formų yra įvairių - pavyzdžiui, ir neapmokestinamo (pajamų dydžio - BNS) didinimas, nes tada laimi mažiausiai uždirbantis, o ne atvirkščiai, taip pat gali būti ir atlyginimų kelimas mažiausiai uždirbantiems“, - komentavo prezidentė.

Šalies vadovės teigimu, neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD) kėlimas bei minimalaus atlyginimo didinimas valstybės biudžetui kainuotų mažiau nei bendro PVM tarifo mažinimas.

Premjeras, finansų ministras ir socialdemokratų frakcijos atstovai praėjusį penktadienį sutarė, kad atšaldytai ir šviežiai mėsai būtų taikomas lengvatinis 5 arba 9 proc. PVM tarifas. Artimiausiu metu šis pasiūlymas turėtų būti svarstomas valdančiųjų politinėje taryboje.

Tikėtina, kad valdančiųjų politinėje taryboje socialdemokratų siūlymas atšaldytai ir šviežiai mėsai taikyti lengvatinį 5 arba 9 proc. PVM tarifą sulauks diskusijų.

Pavyzdžiui, Darbo partija siūlo 5 proc. PVM taikyti 12-kai produktų - duonai, makaronams, kruopoms, pienui, kefyrui, sviestui, šviežiai mėsai, šviežiai žuviai, aliejui, miltams, daržovėms ir vaisiams bei cukrui. „Tvarkiečiai“ taip pat mano, jog PVM reikia mažinti būtiniausiems maisto produktams.

NPD šiuo metu siekia 200 eurų, papildomas NPD už vaiką - 120 eurų. Nuo kitų metų siekiama NPD padidinti iki 310 eurų, o už vaiką - iki 200 eurų. MMA šiuo metu yra 350 eurų, o nuo liepos ji didės iki 380 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)