Mieste – bankrutavusios įmonės reklama

„Aš myliu kaip mamą „Rodiklio“ reklamą“, − šis šūkis iki šiol pažįstamas kai kuriems kauniečiams. Iš tiesų, reklamos agentūra „Rodiklis“ kadaise buvo solidi įmonė, dominavusi ne tik Kaune, bet ir kituose šalies miestuose.

Bendrovė, ko gero, būtų toliau sėkmingai veikusi, jei ne jos vadovo R. Reklaičio avantiūros. Šis veikėjas kūrė neįtikėtinas finansinių aferų schemas, siekdamas išvengti mokesčių manipuliavo parama sportui, netgi tapo egzotinių sporto šakų federacijų steigėju.

Finalo ilgai laukti nereikėjo − „Rodiklis“ žlugo, jo veiklą tirti ėmę teisėsaugininkai nustatė, kad kadaise klestėjusios bendrovės bankrotas buvo tyčinis. Tačiau Kauno Ostapu Benderiu kartais vadinamas veikėjas nesustojo, viena po kitos buvo kuriamos įmonės, o teisėsaugininkai vėl turėjo narplioti naujas finansines aferas.

Už finansinius nusikaltimus lygtinai nuteistas R. Reklaitis, regis, sugalvojo dar vieną aferą. Šį kartą, ko gero, norima atgaivinti sužlugdytą „Rodiklį“ arba tiesiog veikti prisidengiant jo vardu.
Įmonės "Rodiklis" reklama

Tai patvirtina neseniai Kaune, šalia Vytauto Didžiojo tilto esančiame reklamos stende, pradėtas eksponuoti skandalingai žlugusios bendrovės „Rodiklis“ logotipas.

Žlugusi bendrovė „veikia“ internete

„Tai − masalas patikliems žmonėms. Patikėkite, dauguma net nežino, kad kadaise garsi reklamos agentūra „Rodiklis“ jau seniai bankrutavusi. Šis vardas buvo gana plačiai reklamuojamas, todėl įstrigo žmonėms. Dabar, ko gero, vėl ieškoma žmonių, kuriuos dar galima apgauti“, − leidiniui „Savaitraštis Kaunui“ sakė vienas buvusių skandalingojo R. Reklaičio bendražygių (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Pasidomėjus išsamiau paaiškėjo, kad internete vėl veikia seniai bankrutavusios reklamos bendrovės „Rodiklis“ svetainė.

Žinių apie tai, kad įmonė žlugusi, joje nėra, tačiau nurodoma begalė paslaugų, kurias esą teikia „Rodiklis“.

Tai − reklama žiniasklaidoje, vėliavų gamyba, reklaminių plotų nuoma, prekyba verslo dovanomis, reklaminiai saldumynai, mobilioji reklama ir t. t.

Tik internete „veikiančios“ bendrovės tinklalapyje nurodomi keli mobiliojo telefono numeriai, kuriais galima kreiptis. Vienas jų – priklausantis skandalingajam R. Reklaičiui.

Abejoti, kad finansinėmis aferomis pagarsėjęs veikėjas vėl bando veikti, prisidengdamas
seniai bankrutavusios bendrovės vardu, neleidžia ir kita iškalbinga detalė. It feniksas iš pelenų atgijusio „Rodiklio“ svetainėje pateikiama ir programos „Skype“ paskyra robertas.reklaitis.

Komentuoti nepanoro

Susisiekus su pačiu R. Reklaičiu ir paklausus, ar žlugęs „Rodiklis“ toliau teikia paslaugas, teismų, prokuratūros ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos slenksčius minantis kaunietis nesutriko.

„Tai yra prekių ženklas, kuris neturi nieko bendro su įmone“, − leidiniui „Savaitraštis Kaunui“ sakė R. Reklaitis.

Paklausus, kokia bendrovė dabar naudojasi „Rodiklio“ vardu ir kodėl interneto svetainėje iki šiol pateikiamas senosios įmonės pavadinimas, R. Reklaitis tiesiai neatsakė. Jis tik pareiškė dirbantis su įvairiomis įmonėmis.

Patikslinus klausimą, ar naudoti anksčiau veikusios bendrovės svetainės kopiją nurodant jau kitus kontaktinius duomenis nėra panašu į sukčiavimą, liūdnai pagarsėjęs kaunietis ėmėsi keistos taktikos.

Pareiškęs, kad eina gatve ir nelabai gali kalbėti, jis paprašė paskambinti vėliau. Deja, tada atsiliepti telefonu R. Reklaitis nepanoro – iš pradžių skambučiai buvo atmetami, vėliau – visai ignoruojami.

Jeigu bankrutavusio ir milijonines skolas valstybei palikusio „Rodiklio“ prekių ženklas iš tiesų neturi nieko bendro su bankrutavusia bendrove, kaip teigė R. Reklaitis, kam iš tiesų jis priklauso?

Kas slypi už šio sumanymo, kurį buvęs R. Reklaičio bendražygis pavadino gudriai suregztu masalu patikliems žmonėms ar apie „Rodiklio“ bankrotą pamiršusioms įmonėms?

Savininkas – bankrutavusi bendrovė

Valstybiniame patentų biure pavyko išsiaiškinti, kad prekių ženklas „Rodiklis. Visos reklamos paslaugos“ iš tiesų buvo registruotas 2008 m. pabaigoje.

Šios institucijos duomenų bazėje užfiksuota, kad teisinė prekių ženklo registracija turi tęstis iki 2017 m. vidurio.

Kartu nurodoma, kad šio prekių ženklo savininkas – Kaune, Kovo 11-osios gatvėje, registruota uždaroji akcinė bendrovė „Rainvest“.
Objektas saugomas

Deja, susisiekti su šios bendrovės atstovais nepavyko. Paaiškėjo, kad 2015-ųjų vasarį Kauno apygardos teismo sprendimu jai iškelta bankroto byla. Naujų duomenų apie prekių ženklo savininko pasikeitimą nėra registruota.

Patentų biure registruotas dar vienas „Rodiklio“ prekių ženklas – interneto adresas rodiklis.lt. Jo savininke buvo to paties pavadinimo R. Reklaičio vadovauta įmonė. Dabar nurodoma, kad prekių ženklas išregistruotas.

Kam dabar priklauso tinklalapis rodiklis.lt ir kas be paties R. Reklaičio slepiasi už šio vardo?

Aleksote – įmonių voratinklis

Patikrinus seniai neveikiančios, tik virtualiojoje erdvėje toliau reklamuojamos bendrovės svetainės adresą Lietuvos interneto vardų registre paaiškėjo keisti dalykai.

Pasirodo, rodiklis.lt dabar priklauso bendrovei „Mainai“, kurios direktoriumi, „Savaitraščio Kaunui“ šaltinių duomenimis, dirba tas pats R. Reklaitis. Jis prie įmonės vairo stojo visai neseniai, prieš kelis mėnesius, kai dėl nesutarimų vadovo postą paliko Evaldas Vaičiūnas.

Bendrovė „Mainai“ registruota Aleksote, Simno gatvės 35A numeriu pažymėtame pastate. Regis, šis adresas – kertinis akmuo abejotinoje R. Reklaičio veikloje.
Angarai

Čia pat registruotos ir kitos bendrovės, kurių direktoriumi, remiantis viešai prieinamais duomenimis dirba R. Reklaitis.

Tai – bendrovė „Radijo reklama“, teisėsaugos dėmesio sulaukusi Lietuvos sumo federacija, su R. Reklaičiu siejami „Japonų namai“ ir „patronuojančiąja bendrove“ jo abejotinos veiklos voratinklyje vadinama viešoji įstaiga „Jūros gėrybių mėgėjų klubas“.

Šiai priklauso interneto svetainė austres.lt, kurioje R. Reklaitis reklamuoja gurmaniškus patiekalus – austres, kuriomis pats ir prekiauja.

Simno gatvės 35A pastate taip pat veikė ir kitos, žlugusio, tačiau it feniksas iš pelenų besikeliančio R. Reklaičio įmonių tinklo bendrovės. Tai – bankrutavusios bendrovės dovanos.lt, „Pajūrio radijas“, „Adgino vizija“.

Savininkui neįdomu?

Tas pats adresas Aleksote, Simno gatvė 35A nurodomas ir nekaltai atrodančios interneto parduotuvės inkiliukai.lt svetainėje. Joje skelbiamas ir paties R. Reklaičio mobiliojo ryšio telefono numeris.

Pasirodo R. Reklaitis – itin plataus spektro verslininkas, jis dirba ne tik reklamos srityje, reklamuoja bei pardavinėja austres, bet ir siūlo įsigyti inkilėlių.

Interneto adresas inkiliukai.lt priklauso Kaune registruotai bendrovei „Resula“, vadovaujamai Raulio Šalygino. Šaltinių duomenimis, šis kaunietis itin tampriais ryšiais susijęs su pačiu R. Reklaičiu.
Pasirodo R. Reklaitis – itin plataus spektro verslininkas, jis dirba ne tik reklamos srityje, reklamuoja bei pardavinėja austres, bet ir siūlo įsigyti inkilėlių.

R. Šalyginas yra vienintelis bendrovės „Mainai“, kuriai priklauso rodiklis.lt, akcininkas. Kaip jau buvo minėta, šios įmonės direktoriumi neseniai pradėjo dirbti R. Reklaitis.

„Savaitraščio Kaunui“ žurnalistui susisiekus su R. Šalyginu ir paklausus, ar veikla, kai internete toliau reklamuojama žlugusio „Rodiklio“ neva teikiamos paslaugos, jo nuomone, yra teisėta, įmonės savininkas tikino su tuo neturintis nieko bendro.
inkiliukai.lt reklama

„Į įmonės veiklą aš nelabai kišuosi“, − sakė R. Reklaičio vadovaujamos bendrovės „Mainai“ savininkas.

Pasiteiravus, ar toks įmonės direktoriaus elgesys neužtrauks baudžiamosios atsakomybės, R. Šalyginas tikino, kad jeigu taip ir įvyktų, tai būtų tik paties R. Reklaičio nenaudai.

Galiausiai R. Šalyginas ėmė įrodinėti, kad interneto svetainėje rodiklis.lt reklamuojama ne bankrutavusi, milžiniškas skolas palikusi įmonė, bet naudojamas prekių ženklas. Beje, tą patį kartojo ir R. Reklaitis.

Informacija sudomino FNTT

R. Reklaitis – iki skausmo pažįstamas jo įmonių voratinklio veiklą narpliojantiems Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnams, kurie šį veikėją vadina „etatiniu klientu“.

FNTT Kauno apygardos valdybos vadovas Alvydas Packevičius teigė pasidomėsiantis bendrovės „Mainai“ veikla. Pareigūną sudomino informacija, kad internete it feniksas iš pelenų prisikėlė bankrutavęs „Rodiklis“ ir naudojantis šios bendrovės svetainės kopija reklamuojamos įvairios, nežinia kieno teikiamos paslaugos.

Galbūt tik paimami pinigai, tačiau jokių darbų neatliekama?

„Jeigu šiam žmogui dar mažai kriminalų, gal dabar vėl ieško naujų būdų? Mes iki šiol atliekame ikiteisminį tyrimą dėl bendrovės „Rodiklio reklama“ ūkinės-finansinės veiklos“, − svarstė FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas A. Packevičius.

Nuteistas lygtinai, turto neturi

R. Reklaitis buvo sukūręs būdą, kaip manipuliuojant parama sportui sumažinti įmonių pelną, valstybei mokėti kuo mažiau mokesčių ir gauti įspūdingas sumas grynųjų.

2006 m. R. Reklaitis per statytinius įkūrė egzotinės sporto šakos – petankės – federaciją. Jos vadovu buvo paskirtas Birštono politikas Aleksandras Gorinas, o prezidiumo nariais tapo tuomečiai R. Reklaičio pavaldiniai Ūdrys Staselka ir Kristina Chemaly.

Paramos gavėjo statusą turėjusiai ir pinigams plauti skirtai federacijai R. Reklaičiui pavaldžios bendrovės pervesdavo šimtatūkstantines sumas.

Šie pinigai vėliau būdavo išmokami kaip prizai už sportinius laimėjimus. Jeigu turnyrą laimėdavo komanda, kurioje žaisdavo pats R. Reklaitis, atbuline data būdavo rengiamas federacijos vadovų įsakymas gautas solidžias paramos lėšas skirti sportininkams paremti. Kitų komandų nariai gaudavo tik kuklius prizus ir atminimo dovanėles.

Užfiksuota, kad 2008 m. vasarą vykusiame tarptautiniame turnyre keturiems „Rodiklio“ komandos nariams atseikėta 600 tūkst. litų – po 150 tūkst. litų kiekvienam. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai iš viso nustatė devynis milžiniškų sumų išmokėjimo epizodus. Šiais pinigais petankės asams džiaugtis neteko – juos pasiimdavo R. Reklaitis.

Praėjusių metų viduryje Kauno Ostapu Benderiu pramintas verslininkas Kauno apygardos teismo buvo pripažintas kaltu dėl sukčiavimo stambiu mastu. Jam skirta 3 metai ir 6 mėnesiai laisvės atėmimo bausmė.

Jos vykdymą kartu su sutuoktine vaikus auginančiam ir pirmąkart teisiamam kauniečiui nuspręsta atidėti 3 metams.
Robertas Reklaitis

Kadaise garsus Kauno verslininkas taip pat buvo įpareigotas grąžinti beveik 692 tūkst. eurų, kuriuos pasisavino. Teisėsaugininkai pripažino, sukčius šios prievolės tikriausiai niekada neįvykdys – oficialiai savo vardu jis neturi jokio turto.

Teisėsaugos dėmesio sulaukė ir kitos R. Reklaičio bei jo aplinkos žmonių įkurtos sporto federacijos.

Dabar Kauno apygardos prokuratūroje atliekami dar du ikiteisminiai tyrimai, susiję su R. Reklaičio ir jo įmonių veikla. Daugelis kitų tyrimų jau baigti ir atiduoti nagrinėti teismui.