Trečiadienį susitikusi EBPO Taryba šį sprendimą priėmė vienbalsiai, o tai patvirtina, kad Latvija atitinka visas narystės sąlygas, pažymėjo ministerija.

„Latvija pakviesta į EBPO!“, – savo „Twitter“ paskyroje parašė šalies užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius.

Latvijos narystės sąlygose Paryžiuje įsikūrusi EBPO reikalavo, kad Ryga imtųsi veiksmų prieš pinigų plovimą šalies bankų sektoriuje.

Kovo mėnesį Latvijos finansų rinkos priežiūros institucija pranešė uždariusi banką, daugiausia aptarnavusį užsienio klientus iš buvusios Sovietų Sąjungos, dėl jo dalyvavimo pinigų plovimo veikloje.

Užsieniečius, daugiausia iš Rusijos ir kitų buvusios Sovietų Sąjungos šalių, aptarnauja pusė iš 26 Latvijoje užregistruotų komercinių bankų.

Nedideli šalies bankai buvo patekę į ne vieną pinigų plovimo skandalą, įskaitant garsiąją S. Magnickio bylą Rusijoje ir 1 mlrd. JAV dolerių vagystę iš Moldovos valstybinio iždo.

2014 metais Latvija tapo euro zonos nare.

Pasak EBPO, tokiose šalyse kaip Latvija „svarbių reformų katalizatoriumi“ gali tapti pats įstojimo procesas.

Siekdama narystės, Latvija įsipareigojo atkurti didelių valstybių įmonių valdybas ir „patobulino savo kovos su pinigų plovimu taisykles“.

„Sėkminga reformuotoja“ Latviją pavadinęs EBPO generalinis direktorius Angelis Gurria pareiškė, kad ši Baltijos šalis „galės dalytis savo svarbia patirtimi su dabartiniais ir būsimais nariais“.

Savo ruožtu E. Rinkevičius pažymėjo, kad narystė EBPO gana ilgą laiką buvo vienas iš Latvijos prioritetų.

Sutelkę visas jėgas, įveikėme atstumą, kurį būtų galima palyginti su maratonu, ir užsitarnavome teisę tapti organizacijos, kuri dažnai vadinama „gerosios patirties klubu“, dalimi, pareiškė jis.

Kaip EBPO valstybė narė, Latvija turės galimybę bendradarbiauti su labiausiai išsivysčiusiais pasaulio ūkiais sprendžiant svarbias pasaulines problemas, kurios – tiesiogiai arba netiesiogiai – daro vis didesnį poveikį vidaus politiniams procesams, pažymėjo Latvijos diplomatijos vadovas.

Latvija galės mokytis iš EBPO valstybių narių patirties ir naudotis jų žiniomis, tad galės beveik visais požiūriais pagerinti nacionalinės ekonomikos rezultatus ir užtikrinti aukštesnį visų savo gyventojų gyvenimo lygį.

Vien narystė labiausiai išsivysčiusių pasaulio šalių organizacijoje klestėjimo negarantuoja, pareiškė E. Rinkevičius. Jo teigimu, šalis turi pati pasistengti kuo labiau išnaudoti narystės EBPO teikiamus privalumus.

Siekdama tapti EBPO nare, Latvija jau įgyvendino tam tikras reformas ir atliko patobulinimus, kurie, remiantis gerąja patirtimi ir žiniomis, sudarys palankesnes sąlygas Latvijos ekonomikos augimui ilgesnės trukmės laikotarpiu.

EBPO Tarybai nusprendus pakviesti Latviją tapti šios organizacijos nare, turi būti pasirašyta Latvijos stojimo į EBPO sutartis, o tai įvyks birželio 2 dieną Paryžiuje rengiamoje metinėje EBPO ministrų tarybos sesijoje.

Pasirašius sutartį ir ją ratifikavus Latvijos parlamente, Latvija taps visateise EBPO valstybe nare.

L. Linkevičius pasveikino Latviją

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius trečiadienį pasveikino Latvijos užsienio reikalų ministrą Edgarą Rinkevičių, Latvijai baigus stojimo į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO) procesą.

„Sveikiname Latviją pasiekus vieną svarbiausių pastarųjų metų savo užsibrėžtų tikslų ir sėkmingai baigus stojimo į EBPO procesą. Tai svarbus žingsnis ne tik Latvijai, bet ir visam Baltijos regionui ir Lietuvai, kuri taip pat yra kelyje į šią organizaciją“, – sakė ministras.

Linas Linkevičius

L. Linkevičiaus teigimu, Latvijos pavyzdys rodo, kad ne tik narystė, bet ir pats stojimo procesas į šią organizaciją teigiamai veikia ir skatina reikalingas vidaus reformas. Pasak ministro, savo kelyje į EBPO Lietuva taip pat remsis EBPO ekspertų rekomendacijomis ir patarimais.

Ministras padėkojo Latvijos kolegai už Latvijos diplomatų ir ekspertų pagalbą ir konsultacijas Lietuvos stojimo į EBPO komandai ir pareiškė viltį, kad Lietuva, laikydamasi stojimo grafiko, 2018 m. taps šios organizacijos nare.

Siekdama tapti EBPO nare, Lietuva turi gauti formalų pritarimą iš 21 EBPO komiteto, kurie patvirtintų, kad atitinkamose Lietuvos ekonomikos reguliavimo srityse atitinkama EBPO gerąsias praktikas.

Pasak ministro, stojimo procesą Lietuva jau sėkmingai pradėjo ir balandį yra gavusi formalų pritarimą iš EBPO Prekybos komiteto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)