„Paslaugos atidarant sąskaitas buvo teisėtos ir atitiko teisės aktų reikalavimus. Todėl aš tikrai nematau nei teisinės, nei juolab moralinės atsakomybės. Jeigu matyčiau tame problemą, tikrai priimčiau atitinkamus sprendimus“, – antradienį atsakydamas į Seimo narių klausimus iš parlamento tribūnos sakė V. Vasiliauskas.

Jis tvirtino, kad advokatų praktikos, kuri tęsėsi nuo 2004 metų lapkričio iki 2011 balandžio, metu jokių veiksmų, susijusių su konsultuojamų klientų sąskaitų atidarymu, o tuo labiau jų tvarkymu, nėra atlikęs.

„Mano advokato praktika daugiausia buvo susijusi su mokesčiais, mokesčių konsultavimu bei su konsultavimu atskirų finansinių paslaugų teikimo aspektais. Esu konsultavęs įmonių grupių ir jų struktūrinių vienetų atstovus banko sąskaitų atidarymo Lietuvoje klausimais, konsultavęs atidarymo, bet nesu atidaręs, konsultavimas buvo susijęs visų pirma su klientų informavimu apie tai, kokią informaciją reikia pateikti kredito įstaigoms, kokius dokumentus reikia pateikti ir panašiai“, – sakė V. Vasiliauskas.

Dėl profesinės etikos kalbėti apie konkrečius klientus jis atsisakė.

Atsakydamas į Seimo narių klausimus, Lietuvos banko vadovas tvirtino, kad jokių neteisėtų veiksmų nėra padaręs.

„Aš niekada netoleravau ir netoleruočiau nei mokesčių vengimo reiškinio, nei kažkokios nusikalstamos veiklos, kuri galėtų būti susijusi su tikslinėmis teritorijomis arba kaip populiaru vadinti „ofšorinėmis“ kompanijomis. Kalbant apie mano teiktas paslaugas, susijusias su sąskaitų atidarymu Lietuvos bankuose, tikrai nebuvo jokių įtarimų, kad ta veikla būtų kažkuo nusikalstama (...) Rusijos oligarchų sąskaitų netvarkiau“, – Seimo nariams tvirtino V. Vasiliauskas.

Remiantis Seimo statutu Lietuvos banko valdybos pirmininką V. Vasiliauską į Seimo plenarinį posėdį pakvietė frakcija „Tvarka ir teisingumas“.

„Ar viešai galite patvirtinti, kad prieš tapdamas centrinio šalies banko vadovu Jūs turėjote įgaliojimus veikti lengvatinio apmokestinimo įmonės, susijusios su Rusijos milijardieriumi Nikolajumi Cvetkovu, vardu? Kokius įgaliojimus turėjote ir kokius veiksmus atlikote Britų Mergelių salose registruotos įmonės „Redder Investments“ vardu?“, – klausė parlamentarai.

Jie domėjosi, ar Prezidentė Dalia Grybauskaitė, prieš teikdama V. Vasiliausko kandidatūrą Seimui, žinojo jo biografijos faktą apie galimą „Rusijos oligarcho sąskaitų tvarkymą“.

„Tvarkiečiai“ klausė, kiek lengvatinio apmokestinimo įmonių, susijusių su Rusijos oligarchais, V. Vasiliauskas yra konsultavęs, ar kaip Lietuvos banko valdybos pirmininkas jis nemato tame nieko neteisėto ar amoralaus. Parlamentarus domino ir tai, ar V. Vasiliauskas ir jo artimieji tikrai neturi sąskaitų vadinamuosiuose mokesčių rojuose.

V. Vasiliauskas: pasitikiu V.Valvoniu ir kitais Lietuvos banko tarnautojais

„Tai, kas yra paskelbta („Lietuvos ryto“ publikacijoje – BNS), visiškai neatitinka tikrovės, tokių pokalbių nėra buvę. Turiu patvirtinimą raštu iš Priežiūros tarnybos vadovo. Ne kartą esame kreipęsi į STT, patvirtinimas iš jų taip pat yra, kad nė vienas Lietuvos banko pareigūnas nėra įsivėlęs į tą istoriją“, – antradienį Seime tvirtino Vitas Vasiliauskas.

„Lietuvos rytas“ šeštadienį pateikė V. Valvonio ir tenisininko Andriaus Labunsko pokalbių, kuriame jie galbūt kalbėjo apie kyšius, išklotines.

„Galiu ranką prie širdies pridėjęs pasakyti, kad, mano įsitikinimu, Valvonis neturėjo tokio pokalbio. Jeigu pasirodys kitaip, be jokios abejonės, bus priimti atitinkami sprendimai, bet neturiu nė mažiausio pagrindo netikėti. Pasitikiu tais žmonėmis“, - parlamentarams sakė LB vadovas.

„Prisiimsiu atsakomybę. Tikiu, kad mums pavyks apginti savo teisybę teisme, be abejo, nebus paprasta, bet mes pasiryžę tai padaryti“, – pridūrė V. Vasiliauskas.

Lietuvos bankas pirmadienį pranešė, kad vienos didžiausių šalyje žiniasklaidos grupių „Lietuvos rytas“ prašys paneigti melagingą informaciją V.Valvonį, o to nepadarius imsis tolesnių teisinių priemonių, siekdamas apginti savo reputaciją.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kovą sulaikė vilnietį Valdemarą Aleksiuką, kuris iš kredito unijos Centro taupomoji kasa reikalavo 50 tūkst. eurų kyšio girdamasis pažintimi su V. Valvoniu ir A. Labunsku.

LB tuomet teigė, kad atliekamas ikiteisminis tyrimas nėra susijęs su jo darbuotojais. Taip pat teigta, kad nė vienas banko darbuotojas nebuvo apklaustas ir nėra kviečiamas apklausai į STT.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)