Regis, labiausiai diskutuojama tema šiuo metu -- lyg ant mielių kylančios maisto produktų kainos. Restoranų ar kavinių verslą vystantys Palangos verslininkai sako, jog bus priversti koreguoti patiekalų įkainius. Tuo labiau kad ir darbuotojai vis dažniau tikisi uždirbti daugiau.

Dirbantiems svarbiausia – stabilumas

Viešbučio ir kavinės „Feliksas“ šeimininkas Tadas Domarkas tikina, jog kainų šuolio jo įmonėje nebus.

„Kaip ir kiekvienais metais prasidėjus vasaros sezonui kainos pasikeis į didžiąją pusę. Bet jos tikrai nebus gerokai didesnės. Kodėl? Kiekvienas verslininkas skaičiuoja, kas jam geriau. Aš laikausi pozicijos, jog geriausia – išlaikyti pusiausvyrą. Negaliu kainų pakelti tiek, kad nebeliktų klientų. O juos „Feliksas“ saugo, todėl turi nuolatinių, -- kalba verslininkas. – Gal pasirodysiu „balta varna“, bet pas mus pavalgyti užsukę žmonės teiraujasi, kodėl taip pigu. Pavyzdžiui, dienos sriuba „Felikso“ kavinėje kainuoja vos eurą, o antrasis patiekalas nuo -- 2,5 iki 3 eurų. Palyginus šias kainas su esančiomis kituose miestuose, tai tikrai pigu“.

T. Domarkas sako, jog vertindamas patiekalų kainas (kaip ir viešbučio paslaugų) orientuojasi į tai, kad Palanga – mažas miestas, o žmonių atlyginimai – nedideli. Kalbėdamas apie artėjantį vasaros sezoną verslininkas primena, kad poilsiautojai yra kita klientų grupė – jie čia atvažiuoja pramogauti, leisti pinigų.

Todėl vasarą kainos šiek tiek pakyla. Visgi, palygindamas praėjusios ir ateinančios vasaros kainas, T. Domarkas tikisi, kad jos išliks panašios.

„Visada sakau: reikia jausti ribas. Žmonės šiais laikais kainoms yra ypač jautrūs. Kas iš to, jei jas sukelsi, o lankytojų nebebus? Esame priversti atsižvelgti ir į tai, kiek klientas už patiekalą ar paslaugą gali mokėti, -- sako „Felikso“ šeimininkas. – Be to, reikia nepamiršti, kad mes dirbame visus metus, ne vien tik vasarą. Esu pastebėjęs, kad sezoniniai verslininkai gerokai iškreipia darbo rinką. Mes stengiamės išlaikyti darbuotojus, mokėti jiems stabilius atlyginimus, nežiūrint to, kiek yra klientų. O sezoniniams darbams specialistus samdantieji apie tai negalvoja: pasiūlo gerą algą ir nuvilioja visą nepelningą laikotarpį išlaikytą darbuotoją. Pastarasis irgi susimąsto tik vasarai pasibaigus, jog tapo nebereikalingas“.

T. Domarko žiniomis, šią vasarą sezoniniai darbuotojai Palangoje tikisi gerokai aukštesnio atlyginimo. Greičiausiai žmonės taip pat vertina kylantį pragyvenimo lygį: virėjai nesutinka atvykti net pokalbiui, kol verslininkas nepažadės jam mokėti bent tūkstantį eurų.

„Susidaro kebli situacija: produktai brangsta, darbuotojai tikisi daugiau uždirbti, o kainų viešbutyje ar kavinėje kelti negalime“, -- apibendrina situaciją viešbučio ir kavinės „Feliksas“ savininkas.

Kainos šuolis priklauso nuo tiekėjų

Restoranui „Onorė“ vadovaujanti vilnietė Ingryda Grušnienė sako negalinti atsakyti vienareikšmiai: vasaros sezono patiekalų kainos priklausys nuo to, kiek už produktus paprašys tiekėjai.

„Mes restorano valgiaraštį iš pagrindų keičiame kas tris mėnesius. Tad negaliu pasakyti, ar tos kainos bus didesnės, ar mažesnės. Tiesiog jos bus tokios, kokios gausis, naudojant tą pačią kainodaros strategiją. Negaliu palyginti praėjusios bei ateinančios vasaros kainų, nes restoranas „Onorė“ pradėjo veikti tik nuo praėjusių metų rugsėjo, tai yra atsidarėme jau pasibaigus vasarai, -- kalba I. Grušnienė. – Lengviau tiems verslininkams, kurie savo kavinėse ar restoranuose patiekalų nekeičia, tik koreguoja jų kainą, pas mus viskas kitaip. Žinoma, vasaros meniu bus platesnis, jame atsiras daugiau žalumynų, salotų. Taip pat derinsimės prie ilgesniam laikui apsistojusių poilsiautojų poreikių – kad jiems siūlomi patiekalai nepabostų ir jie galėtų paskanauti įvairesnių“.

Pašnekovė prisiminė šių metų pradžioje pakeltą pilstomo alaus akcizą. Verslininkai tokiu atveju, pasakoja I. Grušnienė, yra priversti rinktis iš dviejų kelių -- „valgyti save“ arba kelti kainą klientams.

Tad žvelgdama į ateitį verslininkė neatmeta, kad pakilus produktų kainai teks į tai atsižvelgti, ir patiekalas savaime taps brangesnis.

Pašnekovė sako, kad apskaičiuojant patiekalo kainą į ją yra įtraukiamas ir darbuotojams mokamas atlygis. Kadangi tikimasi, kad vasarą klientų srautai restorane išaugs, ketinama samdyti ir gausesnį būrį darbuotojų. Tiesa, kiek ir kokių jų prireiks, dar skaičiuojama, o darbuotojų paiešką verslininkė ketina pradėti tik birželio mėnesį. Tad kol kas I. Grušnienė nežino, koks atlygis jų laukia.

Kurorte svarbiausia saulė ir gera nuotaika

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Darius Miklovas yra ir J.Basanavičiaus gatvėje veikiančios kavinės „Strazdo lizdas“ savininkas. Verslininkas sako kavinės duris kol bus paskalbtas vasaros sezonas atidarysiantis tik savaitgaliais.

Darius Miklovas

„Sporto lizde“ kainos dabar yra lygiai tokios pačios, kokios buvo praėjusių metų vasarą. Kiti verslininkai jau derina patiekalų kainą prie tiekėjų siūlomos produktų, treti patiekalus brangina. Tarkim, cepelinai gali kainuoti nuo dviejų iki šešių eurų. Bet reikėtų atsižvelgti ir į tai, kur bei kokie tai cepelinai. Jeigu juos valgysime valgykloje, pigesni, jei prestižiniame restorane – brangesni. Dar jie gali skirtis dydžiu, būti skirtingos kokybės. Tad nemanau, kad viską galima sverti dedant ant vienos lėkštutės, -- tikina verslininkų asociacijos prezidentas. – Tuo labiau kad Palangoje pasiūla tikrai yra didelė, ir kiekvienas svečias ras jam tinkamą pagal kišenę. Vieni kaip valgė taip ir valgys restorane, kiti galbūt nuspręs maistą gamintis patys. Tikrai nėra ir nebus taip, kaip nuogąstaujama, jog kainos padidės 3,5 karto (atitiks lito įkainį eurais). Žinoma, laikui einant, gali taip nutikti. Juk niekas nežino, kada Lietuvoje minimalus atlyginimas bus pakeltas iki tūkstančio eurų“.

Anot D. Miklovo, atvykstant į kurortą svarbiausia būti geros nuotaikos, mėgautis saule ir tada jokie „kalafiorai“ problemų nebekels. Kalbėdamas apie kylančius sezoninių darbuotojų poreikius, verslininkas sakė nesistebįs: „Vieni į Palangą važiuoja pinigų leisti, kiti – jų uždirbti. Natūralu, kad geras specialistas nori ir turi uždirbti tiek, jog rudenį galėtų leisti sau atsipūsti, pasidžiaugti uždarbiu“.