„Neslepiama, kad šiam procesui esame pasirengę jau seniai. Bet būtinas tinkamas laikas, būtina išvengti kaltinimų, esą įvykdėme denominaciją, o kažkas iš to pralobo. Griežtai reikalausiu: jeigu keisis kainos, tai tik į mažesniąją pusę. Žmonės tikrai nieko nepraras“, – dar pernai lapkritį ramino Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

Tai jau trečias kartas, kai Baltarusija vykdo denominaciją: 1994 m. ji buvo vykdyta santykiu 1:10, 2000 m. - 1:1000, dabar – 1:10 000.

Lietuvoje veikiantis komercinis bankas DNB pranešė, kad dėl piniginės reformos Baltarusijoje nuo liepos 1 d. atsisako paslaugų teikimo Baltarusijos rubliais (BYR) ir Naujaisiais Baltarusijos rubliais (BYN).

„Jei savo sąskaitose turite lėšų BYR valiuta, prašome iki šių metų birželio 29 d. atlikti lėšų BYR valiuta konversiją į kitą DNB banke naudojamą valiutą. Kitu atveju šios lėšos bus konvertuotos į eurus pagal konversijos dienos Lietuvos banko skelbiamą kursą“, – savo klientus įspėjo bankas.

DNB nebeteiks paslaugų Baltarusijos valiuta

Kaip portalui DELFI teigė DNB banko atstovas Valdas Lopeta, bankas nuo liepos 1 d. nebeprekiaus Baltarusijos rubliais, nes planuojamos pajamos nepadengtų naujos valiutos įdiegimo sąnaudų.

„Tai reiškia, jog Baltarusijos rublių nuo liepos nebesupirkinėsime ir nebepardavinėsime. Atsisakyti prekybos šia valiuta nusprendėme įvertinę savo klientų poreikius ir statistiką. Turime labai nedaug klientų, kuriems šie pokyčiai galėtų būti aktualūs. Apklausė juos išsiaiškinome, kad poreikio prekiauti Baltarusijos rubliais ir Naujaisiais Baltarusijos rubliais nėra, didžioji dalis mokėjimų į Baltarusiją jau dabar vyksta eurais arba JAV doleriais“, – aiškino V. Lopeta.

Baltarusijos 200 tūkst. rublių
Tuo metu SEB bankas jau ir šiuo metu jau neprekiauja grynaisiais Baltarusijos rubliais: operacijos vykdomos tik negrynaisiais Baltarusijos rubliais.

„Atsižvelgiant į piniginę reformą Baltarusijoje, nuo liepos 1 d. operacijos banke bus vykdomos negrynaisiais Naujaisiais Baltarusijos rubliais (BYN) – t. y. tiems klientams, kurie sąskaitose turi Baltarusijos rublių, jie bus automatiškai pakeisti į Naujuosius Baltarusijos rublius. Klientams dėl to jokių papildomų veiksmų atlikti nereikia“, - teigė SEB banko atstovė žiniasklaidai Ieva Dauguvietytė-Daskevičienė.

Kaip informavo „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius, šiame banke klientai gali pirkti ir parduoti Baltarusijos rublius, šia valiuta laikyti pinigus sąskaitoje, daryti pavedimus.

„Tačiau tai yra nišinė valiuta, todėl klientai turi bankui pranešti apie planuojamas operacijas Baltarusijos rubliais, kad būtų nustatytas valiutos kursas“, – teigė jis.

Po liepos 1 d. „Swedbank“ šios tvarkos neketina keisti ir toliau bus atliekamos operacijos naująja Baltarusijos valiuta pagal kliento poreikius.

Kosmetinė korekcija?

„Nordea“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas teigė, kad teoriškai valiutos denominacija neturėtų turėti jokio poveikio šalies gyventojams.

Žygimantas Mauricas
„Aišku, kiekvienos valiutos keitimo atveju, tam tikrų sunkumų gali kilti, jei valiutos keitimas sklandžiai pavyks: ar nebus pakeltos ar sumažintos tam tikrų prekių kainos, ar bus galima įsigyti tas pačias prekes senąja valiuta pereinamuoju laikotarpiu. Žinoma, tam tikrų nepatogumų teoriškai gali kilti, bet, manau, kad tai mažai tikėtina, nes neoficiali valiuta Baltarusijoje vis dėlto yra doleris“, – kalbėjo ekonomistas.

Pasak jo, nulių nubraukimas turėtų turėti daugiau psichologinį poveikį: „nubraukus nulius“ valiuta nebeatrodys tokia menkavertė.

„Yra ir kitas dalykas: dalis gyventojų baiminasi, kad pasinaudodama denominacija Baltarusijos centrinis bankas kartu įvykdys ir devalvaciją. Bet ir vėl, tai nebus pirma devalvacija ir, manau, ne paskutinė. Jei taip nutiktų šįkart, tai pasitikėjimo naująja valiuta nepridės: vis vien „de facto“ atsiskaitymams bus naudojamas JAV doleris“, – svarstė pašnekovas.

Ž. Mauricas aiškino, kad valiutos denominacija yra lyg naujo švaraus lapo atvertimas šalyje: suteikiama viltis, kad Baltarusijos valiutos nuvertėjimas sustos ir valiuta taps pilnaverte valiuta, taps stabili ir naudojama šalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (456)