Po pirmadienį vykusio pasitarimo dėl maisto produktų kainų A. Butkevičius sakė, kad pirmąjį šių metų ketvirtį prekybos tinklų taikomi antkainiai buvo didesni nei prieš metus.

„Aš galimai darau išvadą, kad antkainis 2016 metų pirmame ketvirtyje (…) kalbant apie visą mažmeninę prekybą (…) yra didesnis“, – žurnalistams sakė jis.

A. Butkevičiaus teigimu, šių metų pradžioje penkių didžiausių prekybos tinklų mažmeninė apyvarta išaugo 10,6 proc., lyginant su tuo pačių laikotarpiu pernai.

Premjeras taip pat tvirtino, kad euro įvedimas kainoms įtakos neturėjo.

Atsakomybę permeta augintojams

„Kasdienė prekybininkų duona yra pirkėjams pateikti kiek įmanoma platesni pasirinkimą tiek kainos, tiek kokybės prasme“, – sakė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas.

Jis priminė, kad Lietuvoje yra penki didieji prekybos tinklai, laukiama dar vieno atsidarymo, todėl konkurencija tik didės.
Laurynas Vilimas

„Klausimas būtų ne tik mums, bet ir augintojams, kurių mes Lietuvoje turime nedaug, tik kelis didžiausius, kurie aprūpina visus prekybos tinklus ir, be abejo, šio pavasario ne tokie gražūs orai lėmė tai, kad pasiūla iš jų buvo labai maža“, – nurodė prekybininkų atstovas.

Kalafiorai brango 11,6 proc.

Pasitarime taip pat dalyvavusi Lietuvos statistikos departamento generalinė direktorė Vilija Lapėnienė pažymėjo, kad jos vadovaujama institucija kas mėnesį fiksuoja 68 tūkst. kainų.

„Tas žiedinis kopūstas arba kalafioras, kuris čia sukėlė tiek daug diskusijų – jo pabrangimas yra 11,6 proc. Nėra toks didžiulis toje visoje daržovių grupėje, kai svogūnai brango 70 proc.“, – sakė ji.

„Geriausias dalykas, kuris varžo pardavėjus nekelti kainų yra konkurencija, o ją kuria konkurentai – ne Konkurencijos taryba“, – sakė Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

DELFI primena, kad pasitarimas surengtas po didžiulio visuomenės dėmesio sulaukusio dainininko Marijono Mikutavičiaus pasisakymo apie augančias maisto produktų kainas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1171)