Po trijų savaičių Palanga skelbs aktyviojo sezono pradžią, todėl skuba pasiruošti poilsiautojų srautui. Pirmųjų užsakymų vasarai viešbučiai ir privatus sektorius gauna nuo vasario.

„Dažniausiai anksti užsisako [vietas] lietuviai, grįžtantys iš užsienio laikinai pailsėti. O šiaip Lietuvoje gyvenantys žmonės pradeda užsisakinėti likus vos savaitei iki atvykimo“, – pasakojo organizacijos „Svetingas šeimininkas“ vadovė Irena Švanienė.

Pastaraisiais metais prasta vasaros pradžia Palangos verslininkų nebegąsdina, žmonių antplūdžio kurortas laukia nuo liepos. Tikimasi, kad atsiradus naujiems skrydžiams iš Palangos į Londoną, Minską ir kitur, Palangoje poilsiautojų padaugės.

„Manau, kad tas srautas, kuris buvo nukreiptas poilsiui į Egiptą ir į Turkiją, pasisuks ir grįš į Palangą. Taip mums kompensuos tą gerų oro stygių“, – tikėjosi I. Švanienė.

„Aišku blogiau buvo tiems, kurie verslą daro pliažuose, paplūdimiuose. Jiems vasara tikrai nebuvo labai gera. O tie, kurie galbūt turėjo terasas, uždaras terasas arba kažkokius šildytuvus, tai manau, kad tų lankytojų buvo“, – pasakojo Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovas Darius Miklovas.

Palangiškiai apgailestauja dėl sumažėjusių poilsiautojų iš Rusijos. Pastarieji esą ne tik plačiai atverdavo pinigines, bet ir ilsėdavosi kurorte kone mėnesį. Kiti poilsiautojai į Palangą atvyksta praleisti savaitgalio arba savaitės.

„Dabar galima ir už 30 eurų apsistoti dviem žmonėms, o jeigu norisi aukštesnės klasės, sakykim, – 100 eurų. Bet tai bus jau netgi 5 žvaigždučių viešbutyje už tokią kainą. Vasarą, aišku, kainos jau yra visai kitokios. Galim sakyti, kad kaina porą kartų padidėja“, – aiškino laikinoji Palangos turizmo informacijos centro vadovė Egidija Smilingienė.

Prasidėjus aktyviajam sezonui, kurio pradžią Palanga skelbs gegužės 20-ąją, poilsiautojams teks mokėti ir už automobilio statymą kurorto centre. Pagalvės mokestis nuo šių metų pradžios pabrango iki euro.