Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis pasidalino tokiu įrašu:

„Noriu apginti tą kalafiorą. Pastaraisiais mėnesiais dėl kalafiorams nepalankių oro sąlygų daugelyje šalių susidarė jų trūkumas. Kalafiorų kaina JAV didmeninėje rinkoje išaugo du su puse karto, Kanados parduotuvėse pavasarį kaina buvo pakilusi iki 8 dolerių, o Naujoje Zelandijoje – iki 10 dolerių.

Žinau, kad norisi kažką apkaltinti, bet ne dėl euro, ne dėl ūkininkų ar prekybininkų godumo pabrango tie kalafiorai. Jiems tiesiog buvo per šalta“, – konstatavo jis.

Tokiu įrašu ekonomistas reagavo į daugelio žmonių pasipiktinimą, kurį sukėlė paplitusi nuotrauka, kurioje užfiksuotame kasos kvite nurodyta žiedinio kopūsto galvos kaina yra 3,49 Eur.

Aktorė, signatarė Nijolė Oželytė savo paskyroje pasidalino pastebėjimu, kad dėl padidėjusių kainų naudos gauna užsienyje gyvenantys prekybos centrų savininkai.

„Gyvename realioje oligarchinėje valstybėje,tik nei mes domimės, nei jie garsinasi. Betgi kur kontroliuojančios tarnybos? Blefas, kad rinkose pakilo kainos, jokioje Vokietijos (apie Lenkiją prisiminus tik verkti norisi, nes ten suvoki tą baisų mūsų žmonių paniekinimą ir žeminimą, pažvelgęs į kainas jų parduotuvėse) nėra tokių kainų,tiesiog nėra, nes jų nėra kaip pagrįsti.

Kada mokėjote už kalafiorą net dvylika litų? Niekada nei jūs, nei kitose šalyse gyvenantys tiek nemokėjo ir nemoka. Ir ne apie kalafiorus gi kalba“, – pastebėjo signatarė.

Tūkstančių internautų peržiūrų sulaukė atlikėjo Marijono Mikutavičiaus įrašas, kuriame jis stebėjosi, kad valdžia žmonėms nepaaiškina, kodėl nieko nedaro dėl didelių kainų.
Marijonas Mikutavičius

„Aš nesitikiu, kad sumažinsit kainas ar pakelsit atlyginimus. Man tiesiog norisi žinoti, kodėl nesumažinsit ir kodėl nepakelsit. Kodėl PVM Lenkijoj didesnis, bet jų kainos vis tiek mažesnės. Kodėl tas pats PVM Vokietijoj mažesnis, bet jų kainos irgi mažesnės“, – šyptelėjo muzikantas.

Jis pripažino, kad paprastai neatkreipia dėmesio į prekių kainas, tačiau šios esą jau taip padidėjo, kad nepastebėti neįmanoma.

„Kodėl mano mėgstamos Vičiūnų krevetės per metus pabrango dvigubai. Kodėl pienas per akcijas kainuoja tiek, kiek prieš metus ne per akcijas? Gal kas nors atpigo? Gal ko nors nežinom ir be reikalo čia stūgajam? Štai ko tu tikiesi, kai kyla nepasitenkinimas. Daugiau viešumo ir demokratijos, kalbant politine kalba. Arba, kad tas cementinis dramblys prisėstų ir su tavim kalbėtųsi, kalbant žmogiškai“, – emocijų neslėpė M. Mikutavičius.

Šių metų pradžioje „New York Times“ atkreipė dėmesį, kad Kanadoje pamėgtų kalafiorų kaina padidėjo iki 8 Kanados dolerius už vieną kopūsto galvą, dabartiniu Lietuvos banko kursu – 5,62 Eur.

Kaip prieš mėnesį rašė “Nzherald.co.nz”, Naujojoje Zelandijoje taip pat pasiekė neregėtas aukštumas – 9,99 vietos dolerių (6,06 Eur) už galvą.

Vokietijos interneto parduotuvėje „Rewe.de“ šiuo metu pakuotė žiedinių kopūstų kainuoja 2,12 Eur už kilogramą. Tačiau puslapyje „Bio-landgarten.de“ nurodoma, kad kilogramas iš Italijos importuotų kalafiorų kainuoja 6,49 Eur už kilogramą.

Skirtingose Lenkijos parduotuvėse už galvą šios daržovės prašoma nuo 7 iki 14 zlotų, tai būtų 1,6 – 3,2 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1077)