Skaičiuojantiems laiką

Pietų metas, o laiko sėdėti kavinėje nėra. Deja, skrandžiui mano pasiteisinimai nerūpi. Griebiau paltą ir, kaip juokauja bičiuliai, tekina nukūriau pas motulę „Maximą“. Į pirkinių krepšelį kaipmat įkrito sveriamų salotų indelis, bandelė su sūriu, pora bananų, dvi pakuotės jogurtinio vanilinio deserto, butelis gazuoto mineralinio vandens ir nedidelis stiklainėlis garstyčių.

Akimis perbėgau pro visas kasas. Prie kiekvienos jų trypčiojo bent po penkis žmones, todėl ilgai negalvojusi nuskubėjau į naująją „Maxima Express“ savitarnos zoną, kurioje, kaip skelbiama prekybos tinklo interneto puslapyje, pirkėjų patogumui įdiegta lengvai suprantama prekių paieškos sistema ir patogi prekių skenavimo funkcija.

Minėtoje zonoje yra net šešios kasos: trys, skirtos atsiskaityti grynaisiais, ir trys – banko kortele. Pasirinkau antrąjį variantą, nes pirkėjų, norinčių atsikratyti pinigines draskančių metalinių monetų, buvo gana daug. Ilgai laukti nebuvau pasiruošusi nei aš, nei mano gurgiantis pilvas, o kasos su ženklais, įspėjančiais apie galimybę atsiskaityti banko kortele, buvo tuščios.

„Jose už pirkinius galima atsiskaityti taip pat greitai ar net greičiau nei įprastose kasose, ypač kai perkama mažiau prekių“, − kalbėjo kasininkė-konsultantė Liucija.

Svarbiausia − neskubėti

Savitarnos kasos pritaikytos ne tik lietuviškai kalbantiems baltos mišrainės ar pieninių dešrelių mėgėjams – vienu piršto judesiu ekrane galima pasirinkti anglų ar rusų kalbas. Neeksperimentavau.

Likau ištikima protėvių kalbai ir pirkinių krepšelyje sugraibiusi „Cezario“ salotas, tiesiau jas skenavimo lauko link – taip liepė aiškus ir raiškus balsas iš ekrano, kurį pavadinau savo apsipirkimo vedliu Jonu.

Netrukus sulaukiau kito nurodymo – jau nuskenuotą prekę padėti ant šachmatų lentą primenančios plokštumos. Užsisvajojusi to nepadariau. Salotų indelis liko mano kairėje, o dešine ranka buvau bepradedanti skenuoti jogurtinį desertą. Deja, šio veiksmo atlikti nepavyko, o viską stebintis Jonas dar kartą priminė, kad prekę padėčiau į jai skirtą zoną.
„Po galais, kaip veikia tas velnio aparatas?“ − apsipirkimo malonumą nutraukė iš už nugaros sklindantis moteriškas burbėjimas. Vidutinio amžiaus pirkėja įnirtingai bandė nuskaičiuoti vos kelis gramus sveriančias sėklų pakuotes, tačiau dėl per mažo svorio to padaryti nepavyko. Tai – ne vienintelis minusas, kurį atskleidė emocingas pirkėjos monologas.
Pasirodo, savitarnos kasos užprogramuotos taip, kad minėta juodai balta plokštuma, nepajutusi sąlyčio su nuskenuota preke, kito pirkinio brūkšninio kodo paprasčiausiai neskaito. Kaipmat ištaisiau klaidą ir du vaniliniai skanėstai atgulė šalia salotų.
Savitarnos kasos

„Po galais, kaip veikia tas velnio aparatas?“ − apsipirkimo malonumą nutraukė iš už nugaros sklindantis moteriškas burbėjimas.

Vidutinio amžiaus pirkėja įnirtingai bandė nuskaičiuoti vos kelis gramus sveriančias sėklų pakuotes, tačiau dėl per mažo svorio to padaryti nepavyko. Tai – ne vienintelis minusas, kurį atskleidė emocingas pirkėjos monologas.

Netrukus pasipiktinusi klientė pasiteiravo, ar negalima savarankiškai suvesti prekės brūkšninio kodo. Deja, ši paslauga „Maxima Express“ kasose negalima. „Pliusas „Iki bitutei“, − apie konkurentų pranašumą iš garsiai šūkaujančios klientės sužinojo kone visa savitarnos erdvė.

Kasos neapgausite

Metas bananams. Uždėjau juos ant plokštumos, kuri tarnauja ne tik kaip prekių skeneris, bet ir kaip svarstyklės. Tolesni nurodymai – ekrane. Paspaudus ikoną „Visos prekės“, prieš akis atsirado dar daugiau mažų ikonų: augalai, duonos gaminiai ir konditerija, šviežios daržovės, sausainiai.

Pirštu paliečiau užrašą „Vaisiai ir uogos“. Po šio veiksmo ekrane atsirado skirtingi vaisių pogrupiai: citrusiniai vaisiai, kaulavaisiai, arbūzai ir melionai, obuoliai. Radusi bananų nuotrauką, ją paspaudžiau. Svarstyklės automatiškai pasvėrė egzotinius vaisius, kuriuos netrukus padėjau šalia kitų prekių.
Savitarnos kasos

Panašių taisyklių laikiausi, norėdama į pirkinių sąrašą įtraukti bandelę su sūriu. Pateiktame meniu išsirinkau ikoną „Duonos gaminiai ir konditerija“, čia atsivėrė bandelių, duonos ir batonų jūra.

Joje išniro dar vienas sistemos trūkumas. Įsigydami produktų, kuriuos reikia atpažinti patiems, pirkėjai gali spustelėti ne to gaminio ikoną.

Tarkime, bandelė su sūriu labai panaši į paprastą ragelį be jokių priedų ar bandelę su sezamo sėklomis, tačiau jų kainos skiriasi keliais ar keliolika centų. Atidžiai išstudijavusi, radau, ko ieškojau. Ar visi tokie smulkmeniški ir sąžiningi? Ypač tada, kai prieš akis nušvinta galimybė vietoje trumpavaisių agurkų paspausti ilgavaisių agurkų ikoną ir taip sutaupyti visą eurą.
Joje išniro dar vienas sistemos trūkumas. Įsigydami produktų, kuriuos reikia atpažinti patiems, pirkėjai gali spustelėti ne to gaminio ikoną. Tarkime, bandelė su sūriu labai panaši į paprastą ragelį be jokių priedų ar bandelę su sezamo sėklomis, tačiau jų kainos skiriasi keliais ar keliolika centų. Atidžiai išstudijavusi, radau, ko ieškojau. Ar visi tokie smulkmeniški ir sąžiningi? Ypač tada, kai prieš akis nušvinta galimybė vietoje trumpavaisių agurkų paspausti ilgavaisių agurkų ikoną ir taip sutaupyti visą eurą.

„Kasą galite apgauti, tačiau konsultantas visada stebi jūsų veiksmus, todėl sukčiauti sudėtinga“, – tikino Liucija, čia pat pastebėjusi, kad įdiegus naująsias kasas apgavystės atvejų ar vagysčių nepadaugėjo.

Reikalingas patvirtinimas

Mineralinio vandens butelį ir garstyčių indelį nuskenavau be jokių sunkumų. Visi pirkiniai pasverti, nuskaityti ir vienas paskui kitą išrikiuoti ant šachmatų lentos. Metas atsiskaityti už pirkinius. Kaip jau minėjau anksčiau, tai galima padaryti keliais būdais: grynaisiais pinigais, banko kortelėmis, „Maximos“ dovanų čekiais ar dovanų kortelėmis.

Tiesa, prieš atsiskaitydami už prekes, atsakykite į vedlio Jono klausimą apie lojalumo kortelę. Jei ja naudojatės, spustelėkite mygtuką „Taip“ ir perbraukite kortelę per kortelių skaitytuvą. Jei už prekes atsiskaitote grynaisiais, į specialias angas meskite monetas ir kiškite kupiūras. Pro kitas angas iškrinta grąža. Nesijaudinkite, jei per neapdairumą pamiršote paimti pinigus – Jonas jums apie tai maloniai primins. Ir ne vieną kartą.

Nors pats mokėjimo procesas gana sklandus, teko girdėti nusiskundimų, kad monetas kasos aparatas skaičiuoja gana ilgai, o kol tai daro, prekių negalima pakelti nuo specialios zonos ir krauti į maišelį. Antraip apsipirkimo vedlys Jonas vėl aušins burną ir prašys padėti prekes atgal į vietą.

Atsiskaitant banko kortele, procesas kur kas greitesnis. Tereikia įstatyti banko kortelę į kortelių skaitytuvą ir suvedus PIN kodą, sulaukti kvito.

„Pagalbos“ mygtukas

Tąkart alkoholio nepirkau, bet žinau, kad svaigiųjų gėrimų ir rūkalų savitarnos kasose paprastai neįsigysite. Nuskenavus butelio, skardinės ar cigarečių pakuotės brūkšninį kodą, užsidega kasos viršuje įtaisyta lemputė.

Žalia spalva reiškia, kad apsipirkimo procesas vyksta sklandžiai, raudona duoda ženklą, kad be kasininko pagalbos neapsieisite. Savitarnos zonos darbuotojas turi patvirtinti apsipirkimą, jei jam kelia abejonių pirkėjo amžius, paprašyti asmens tapatybę patvirtinančio dokumento. Vieną kartą patvirtinus duomenis, skenuojant daugiau alkoholio ar tabako gaminių patvirtinimo nebereikia.

Ekrane yra ir „Pagalbos“ mygtukas. Jį galite spausti ne tik tada, kai kyla neaiškumų skenuojant ar ieškant prekių bendrajame meniu. Raudoną ikoną privalote spustelėti ir tada, kai jūsų pirkinių krepšelyje guli prekės, pažymėtos lipduku „50 proc. nuolaida“. Savitarnos zonos erdvės gale stovinti kasininkė-konsultantė reaguoja kaip viesulas, jei tuo pačiu metu jos pagalbos neprireikia kitam pasimetusiam pirkėjui.

Planuoja plėtrą

„Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė teigė, kad savitarnos kasų plėtrą tęs ir šiemet. „2016 m. skirtinguose šalies miestuose įsikūrusiose 25 „Maximos“ parduotuvėse planuojame įrengti 144 savitarnos kasas. Į šias kasas šiemet investuosime 2 mln. eurų.

Kaune šiemet jau įrengėme 12 savitarnos kasų Pramonės bei Savanorių prospektuose esančiose „Maximos“ parduotuvėse. Iki metų pabaigos laikinojoje sostinėje greta įprastų kasų po šešias savitarnos kasas atsiras dar trijose parduotuvėse: Šiaurės pr., Veiverių g. ir Baršausko g. Metams baigiantis Kaune esančiose tinklo parduotuvėse klientai galės naudotis 44 savitarnos kasomis 7 „Maximos“ parduotuvėse.
Renata Saulytė

Rezultatai patvirtina, kad investicija pasiteisina: pirkėjai noriai ir aktyviai naudojasi šiomis kasomis atsiskaitydami už pirkinius – parduotuvėse, kur jos įrengtos, kasomis naudojasi maždaug penktadalis visų klientų. Auga ir krepšelio vertė, tai rodo, kad savitarnos kasas renkasi netgi tie klientai, kurie į parduotuvę užsuka apsipirkti gausiau“, - pasakojo ji.