Taryba bendru sutarimu priėmė svarstyti siūlymą, kad nuo gegužės 1 dienos atliekų tvarkymo mokestis siektų 73,71 euro (su PVM) – 85,3 proc. daugiau nei dabar (39,77 euro). Jis didėja dėl baigiamos statyti ir gegužės mėnesį pradėsiančios veikti atliekų tvarkymo gamyklos. Tarifas turėtų būti patvirtintas artimiausiame tarybos posėdyje.

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) vadovas Tomas Vaitkevičius BNS sakė, jog į tarifą įeina ne tik atliekų tvarkymo gamyklos dedamoji, bet ir aplinkosaugos mokesčiai, infrastruktūros išlaikymas ir paskolų sąnaudos.

„Esmė, kad šis tarifas jau patvirtintas akcininkų susirinkime. Dabar egzistuojantis tarifas atspindi mokėjimus, kai vežamos atliekos į savartyną. Kol nebuvo atliekų rūšiavimo gamyklos, pats rūšiavimas buvo atliekamas kitur, o dabar reikia įskaičiuoti gamyklos tarifus, tačiau kai kurios kitos sąnaudos mažėjo“, – kalbėjo T.Vaitkevičus.

Praėjusią savaitę atliekų rūšiavimo gamyklos operatorė „Energesman“ sutiko maždaug penktadaliu sumažinti atliekų tvarkymo dedamąją Vilniuje – ji sumažinta nuo 40,26 iki 31,6 euro už toną.

Dėl susitarimo galutinė atliekų tvarkymo kaina vidutiniam 50 kvadratinių metrų butui gegužę, pradėjus veikti gamyklai, kils ne pusantro euro, kaip skelbta anksčiau, o apie 1 eurą – nuo 4 iki 5 eurų per mėnesį. VAATC siekė sumažinti tarifą, nes pagal Europos Sąjungos paramos sąlygas jis turi būti ne didesnis kaip 1 proc. vidutinių šeimos pajamų, o 40,26 euro kaina šią ribą galbūt viršija. Anot centro, jos nesumažinus, gyventojai per 20 metų turėtų papildomai sumokėti 43,4 mln. eurų, be to, projektas galėtų būti pripažintas netinkamu ES paramai.

„Energesman“ už 34,754 mln. eurų pastatė naują gamyklą, kuri turėtų pradėti veikti gegužės pradžioje, ją valdys iki 2033 metų, o vėliau ji bus grąžinta VAATC.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)