„Valstybė turi silpną regioninę politiką, jeigu išvis ją turi”, - Alytaus ekonomikos forume penktadienį sakė investuotojus į Lietuvą atvedančios įmonės vadovas, pabrėžęs, kad tai jo asmeninė nuomonė.

Anot M. Katino, miestai ir patys turi tam tikrų priemonių, ką daryti, kad ateinantis verslas pasirinktų juos. Vienas iš reikalavimų - greitis.

"Kas sėdi oloj, niekas jam rankos neišties, nes yra šimtai, kurie ant kelio", - kalbėjo "Investuok Lietuvoje” vadovas. Anot jo, Alytus mato rezultatus tų klaidų, kurias praleido anksčiau. Miestas galėjo turėti Laisvąją ekonominę zoną, tačiau praleido progą. M.Katinas įsitikinęs, kad Alytus vis dėlto turi kovoti dėl LEZ, nes tai yra geresnė teritorija nei turimas pramonės parkas.

„Žmonių skaičius esmės neturi, jei ekonomika buvo išpūsta neproporcingai, svarbu, koks miestas bus”, - sakė M. Katinas.

„Investicijos yra kova, dėl to, kiek tu nori kokybiškos struktūros mieste”, - sakė forumo pranešėjas.

Anot jo, svarbiausia, kad miestas būtų sau pakankamo dydžio. Be to, labai svarbu išnaudoti kartų skirtumus, jaunų ir vyresnių žmonių bendras darbas, kartų samplaika duoda puikų rezultatą.

Didžiausia bėda, pasak eksperto, kad niekas nekalba apie tai, kaip miestai mato savo industrinę ateitį, kas bus po 20 metų - miestai turi turėti savo ekonominės plėtros strategiją, sukurtą bendrai savivaldos, verslo bei švietimo įstaigų.

„Tik per sektorių išsigryninimą galima pritraukti investuotojus”, - kalbėjo VšĮ „Investuok Lietuvoje" regionų plėtros vadovė Rugilė Andziukevičiūtė. Anot jos, Alytuje pramoninės kompetencijos mieste vis dar stiprios, ir tai didžiulis privalumas užsienio investuotojams. Darbo užmokestis Alytuje investuotojams atrodo gana patraukliai, miestas turi Profesinio rengimo centrą, kuris bendradarbiauja ir su užsienio kapitalo įmonėmis, pagal investuotojo poreikius priderina mokymo programas. Miestas turi stiprių pramoninių kompetencijų tekstilės, baldų srityje. Didelis privalumas yra ir Alytaus geografinė padėtis.

M. Katinas pasidalijo patirtimi, kai prieš metus laiko apvažiavo šešis miestus ir susitikęs su merais patarė, kad savivaldybė turi turėti investicijoms ir verslui skirtą atskirą padalinį. M. Katinas į savo retorinį klausimą, kiek merų šiuo patarimu pasinaudojo, neatsakė.

„Jei savivaldybė turi 300 žmonių, kurie dirba Socialinės paramos skyriuje, ir 2 žmones, kurie dirba su investicijomis, tai galiu papasakoti tokio miesto ateitį - dalins pašalpas, kol visi išvažiuos”, - sakė VšĮ "Investuok Lietuvoje” generalinis direktorius.

Alytaus ekonomikos forume kalbėdamas apie pramoninės ateitį M. Katinas pabrėžė jų susiliejimą su miestu. „Šiandien įmonės ir pasaulio miestai kalba, kad pramoninė zona yra miesto tąsa. Po 10 metų industrinė zona yra tokia, į kurią galima atvažiuoti su dviračiu, kuris priklauso savivaldybei, kur šalia yra darželis, kavinė, Profesinio rengimo centras”, - sakė M.Katinas.

Alytaus ekonomikos forumas vyksta pirmą kartą mieste. Jis surengtas Pasaulio ekonomikos forumo bendruomenės „Global Shapers Vilnius Hub" ir iniciatyvos „City Alumni" bei Alytaus miesto savivaldybės pastangomis.