Restoranas „Sublimotion“, Ibisa, Ispanija (1850 dolerių asmeniui (1628 Eur)

2014 metais atidarytas „Michelin“ žvaigždėmis įvertinto šefo Paco Roncero restoranas „Sublimotion“ įsikūręs Ibisos „Hard Rock Hotel“ viešbutyje. Vakarienė vienam žmogui šiame restorane kainuoja šiek tiek daugiau nei 1800 dolerių.

Valgyti šiame restorane, kaip teigia ekspertai, tikra gastronominė privilegija (tiesą sakant, pastaruosius porą metų kaina netgi šiek tiek sumažėjo – taip nutiko pastebimai sustiprėjus doleriui), skelbia „Forbes“.

Vakarienė „Sublimotion“ restorane – arba gastronominis šou, kaip teigia patys restorano atstovai – patiekiama 12 asmenų.

Vakarienės metu ragaujamas maždaug 15-20 patiekalų degustacinis meniu. Anot vakarienės organizatorių, tai tikra fiesta juslėms – patyrimas, apjungiantis maistą ir naujausias technologijas. Kelionė po gastronomijos pasaulį vidutiniškai užtrunka tris valandas.

Ekspertai sako, kad milžiniška kaina atspindi kokybę – esą malonumas vertas kiekvieno išleisto dolerio.

Restoranas „Masa“, Niujorkas, Amerika (595 doleriai asmeniui (523 Eur)

2011 metais, kai vakarienė „Masa“ restorane kainuodavo 450 dolerių (396 Eur) asmeniui, „New York Times“ restoranų apžvalgininkas Samas Sifronas uždavė visiems aktualų klausimą: „Ar ta vakarienė tiek ir verta?“ (galiausiai priėjo išvados, kad greičiausiai nelabai).

Po penkerių metų vakarienės kaina asmeniui kaina šiame restorane išaugo iki 595 dolerių – neskaitant gėrimų ir aptarnavimo mokesčio.

Restoranas „Restaurant Guy Savoy Monnaie de Paris“, Paryžius, Prancūzijoje (525 doleriai asmeniui (462 Eur)

Kai trimis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas virtuvės šefas savo restoraną pavadina „Monnaie de Paris“ (Prancūzijos monetų kalyklos garbei, kur jis ir įsikūręs), galima daryti išankstinę išvadą, kad valgyti ten tikrai nebus pigu.

2015 metais virtuvės šefas Guy Savoy savo garsųjį restoraną perkėlė į legendinį XVIII amžiaus pastatą 6-ajame Paryžiaus rajone.

Pro restorano langus atsiveria vaizdas į Luvrą ir garsųjį „Pont Neuf“ tiltą. Nors restorano svečiai ir gali rinktis vakarienę „a la carte“ ir pavalgyti už 250 dolerių (220 Eur) asmeniui, juk į trijų žvaigždučių restoraną žmonės eina visai ne to?

Restoranas siūlo kelis fiksuotos kainos pasirinkimo variantus, tačiau visus labiausiai masina išskirtinis 18 patiekalų variantas „Innovations and Inspirations“, kuriame siūlomas keptas omaras ir artišokų sriuba su juodaisiais triumais.

Kaina?

Apie 525 dolerius. Tiems, kurie norėtų išleisti šiek tiek mažiau, „Restaurant Guy Savoy“ Las Vegase esančiame „Caesars Palace“ viešbutyje siūlo „Innovation-Inspiration“ meniu tik už 375 dolerius (330 Eur). Žadama, kad už tokią sumą laukia ne tik gardus maistas, bet ir vaizdas į Las Vegase esančią Eiffelio bokšto versiją.

Restoranas „Kitcho“, Kijotas, Japonija (475 doleriai asmeniui (418 Eur)

Virtuvės šefas Kunio Tokuoka restorano verslą pradėjo tęsdamas gilias šeimos tradicijas – tiek tėvas, tiek senelis taip pat vadovavo virtuvėms.

„Kitcho“ restorano svečiai gali rinktis iš kelių fiksuotų valgiaraščių variantų, tačiau pats brangiausias kainuoja 54 tūkst. jenų arba 475 dolerius.

Tai mažiausiai 10 patiekalų degustacinis meniu, kuriame du atskiri sašimių rinkinių variantai bei kepti ar garuose virti patiekalai.

Tiems, kurie save įvardija kaip nuotykius ir naujus potyrius mėgstančius ragautojus, restoranas taip pat turės kuo nustebinti – savaime suprantama, už atitinkamą kainą.

Restoranas „Ultraviolet“, Šanchajus, Kinija (450 dolerių asmeniui (396 Eur)

Maisto entuziastai ir filosofai gali kiek tinkami ginčytis, kas pirmas – višta ar kiaušinis, bet dėl vieno dalyko vieningai sutinka visi: prieš „Sublimotion“ Ibisoje buvo „Ultraviolet“ Šanchajuje.

Virtuvės šefo iš Prancūzijos Paulio Pairet kūdikis 2012 metais (prie šio restorano idėjos jis plušo dar nuo 1996 metų) „Ultraviolet“ – šventę visoms juslėms dovanojanti gurmaniška patirtis, kurios metu lankytojams siūlomas ir šviesų šou, ir maistui tematiškai artima muzika ir kiti triukai (tą patį siūlo ir „Sublimotion“).

Esminis skirtumas, skiriantis šiuos du restoranus, siūlančius 20 patiekalų gurmanišką vakarienę, yra kaina. Vakarienė „Ultraviolet“ kainuoja mažiau – vos 450 dolerių vienam asmeniui.

Restoranas „Joël Robuchon“, Las Vegasas, Amerika (425 doleriai asmeniui (374 Eur)

Las Vegasui pinigai nėra didelė problema, tad 425 doleriai asmeniui už degustacinį meniu restorane „Joël Robuchon“ neatrodo tokia jau didelė suma. Už šią sumą klientai gali patys pasirinkti, ką skanaus.

Restoranas „Alain Ducasse au Plaza Athénée“, Paryžius, Prancūzija (kaina asmeniui 390 Eur)

Vasarį virtuvės šefas Alainas Ducasse savo restoranui Paryžiuje, kurį po remonto atidarė 2014 metais, sugrąžino kadaise turėtas tris „Michelin“ žvaigždes.

Meniu „Jardin-Marin“, kuriame tik trys pagrindiniai patiekalai, sūrių lėkštė ir desertas, bet nėra įtraukti gėrimai, vienam asmeniui kainuoja 390 eurų.

Kitame A. Ducasse restorane „Le Meurice“ taip pat galima gauti pasiūlymą už tokią pačią kainą. Tiems, kam tokia suma už gurmanišką vakarienę atrodo per didelė, abu restoranai pateikia ir pigesnį pasiūlymą – gurmanišką valgiaraštį už 225 dolerius (198 Eur) asmeniui.

Restoranas „L’Arpège“, Paryžius, Prancūzija (400 dolerių asmeniui (352 Eur)

Virtuvės šefas Alainas Passardas tris „Michelin“ žvaigždutes savo restoranui „L’Arpège in Paris“ septintajame rajone gavo 1996 metais. Ir po dvidešimties metų trys „Michelin“ žvaigždutės reiškia tą patį – kokybę ir prestižą. Garsusis virtuvės šefo degustacinis meniu vienam asmeniui kainuoja nei daug, nei mažai – 400 dolerių. Tiems, kurie nori išbandyti vegetarišką meniu, kuris taip pat virėjui pelnė ne menką pripažinimą, išleis dar mažiau – 315 dolerių (277 Eur).

Restoranas „Urusawa“, Beverli Hilsas, Kalifornija, Amerika (395 doleriai asmeniui (347 Eur)

Turint omenyje, kad virtuvės šefas Hiro Urasawa maisto gamybos paslapčių mokėsi pas Masą Tamayaką, nieko keisto, kad šis restoranas laikomas Niujorko „Masos“ atitikmeniu Vakarų pakrantėje.

Restorane „Masa“ vakarienė kainuoja 595 dolerius, o „Urasawa“ 30 patiekalų degustacinę vakarienę be gėrimų galėsite pasimėgauti vos už 395 dolerius. Deja, užsisakyti staliuką gali būti gana keblu – restorane vos 10 vietų.

Restoranas „Maison Pic“, Valansas, Prancūzija (350 doleriai asmeniui (308 Eur)

2007 metais prancūzė Anne Sophie Pic tavo vos ketvirtąja moterimi visame pasaulyje, savo restoranui „Maison Pic“ Valanse uždirbusi tris „Michelin“ žvaigždutes.

Nors neturi jokio su maisto gaminimu susijusio išsilavinimo, 46 metų virtuvės šefė kilusi iš legendinės virėjų šeimos. Tiek jos tėvas Jacques, tiek senelis Andre tam pačiam restoranui buvo pelnę tokią garbę. Nieko keisto, kad šis restoranas Prancūzijoje tikrai ne pigus – vakarienė vienam asmeniu kainuoja 308 eurus.

Restoranas „Per Se“, Niujorkas, Amerika (325 doleriai asmeniui (286 Eur)

Kai 2004 metais virtuvės šefas Thomsas Kelleris atidarė restoraną „Per Se“, devynių patiekalų vakarienė kainavo įkandamus 150 dolerių (132 Eur). Šiandien kaina ūgtelėjusi iki 325 dolerių asmeniui (įskaitant aptarnavimo mokestį).

Kaip teigiama „New York Times“ išspausdintoje Pete Wells apžvalgoje, šis restoranas nevertas nei jūsų laiko, nei juo labiau pinigų. „Per Se“ – vienas iš blogiausių restoranų visame Niujorke“.

Tiems, kurie vis tiek ryžtųsi išbadyti Th. Kellerio virtuvę, ekspertai pataria aplankyti kitą jo restoraną „French Laundry“, esantį Šiaurės Kalifornijoje, kur fiksuota degustacinės vakarienės kaina siekia 310 dolerių (272 Eur).

„Chef’s able, Niujorkas, JAV (306 doleriai asmeniui (269 Eur)

Šis vos 18 vietų restoranas – vienas iš tų, kuriuose užsisakyti staliuką praktiškai misija neįmanoma. Kodėl?

Pirmoji priežastis: tai vos vienas iš trijų „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų maitinimo įstaigų Brukline.

Antroji priežastis: restorano virtuvės šefas Cesaris Ramirezas sumanytas 15 patiekalų degustacinis meniu, kintantis kiekvieną dieną ir įkvėptas tradicinės japonų ir prancūzų virtuvės. Vakarienės kaina asmeniui – 306 doleriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)