Dalis daugiabučių bendrijų jau gavo laiškus iš paslaugų teikėjo apie nuo balandžio pakeltus įkainius, o paslaugas teikianti bendrovė „Ecoservice“ patikina – tai dar ne pabaiga.

Vilniaus miesto savivaldybės taryba balandžio 19 d. svarstys naujus maksimalius šiukšlių išvežimo tarifus, dėl kurių ši paslauga vilniečiams ateityje gali dar labiau brangti. Kaip portalas DELFI rašė vasario mėnesį, nuo vasaros vilniečiams šios paslaugos brangs apie trečdaliu. 50 kv. m butui šiuo metu šiukšlių išvežimo kaina siekia apie 4,8 euro.

Balandį kai kuriuos „Ecoservice“ klientus pasiekė laiškai su informacija apie didinamas šiukšlių išvežimo paslaugos kainas nuo balandžio 1 d.

Bendrovė informuoja, kad nuo šių metų pradžios įsigaliojo Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pakeitimai, kuriais patvirtinti mokesčių už aplinkos teršimą sąvartyne šalinamomis atliekomis tarifai.

Nurodoma, kad atsižvelgiant į tai nuo šių metų pradžios „Ecoservice“ moka didesnę kainą „Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui“ (VAATC) ir dėl to nuo balandžio 1 d. pradeda taikyti pakeistus paslaugų įkainius už šiukšlių išvežimo paslaugas.

Portalo DELFI turimais vienos sostinės daugiabučių bendrijos duomenimis, šiukšlių išvežimo paslaugos kaina kyla nuo 7,1 eur/kub.m (be PVM) iki 10 eur/kub.m (be PVM).

„Ecoservice“ vykdomoji direktorė Daiva Skrupskelienė atsakyti, kelios daugiabučių bendrijos gavo pranešimus apie didinamus įkainius, negalėjo, bet informavo, kad kainos didinamoms ne visiems „Ecoservice“ klientams.

„Tos bendrijos, kurios turėjo labai seniai sudarytas sutartis ir kurių kainos neatitinka šiandien dienos rinkos kainos, ir gavo tokius pranešimus, – aiškino įmonės atstovė. – Yra bendrijų, kurios turi tikrai nenormaliai mažas kainas ir didžiuliai skirtumai, lyginant su kitomis bendrijomis ir kitais gyventojais.

Be to, kyla ir sąvartyno mokestis, ir taršos mokestis, dėl to siūlome naujus įkainius“.

D. Skrupskelienė taip pat prasitarė, kad kai Vilniaus miesto savivaldybė patvirtins naujus maksimalius tarifus apie didėjančias šiukšlių išvežimo kainas informaciją gaus visi daugiabučių ir individualių namų gyventojai.

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus laikinasis vedėjas Valdas Juodis teigė, kad atliekų tvarkymo kainos kyla dėl UAB „VAATC“ šių metų vasario 26 d. neeiliniame akcininkų susirinkime patvirtinto naujo atliekų tvarkymo tarifo – 60,92 eur (be PVM). Tuo metu maksimalūs atliekų tvarkymo tarifai atliekų turėtojams nesikeitė ir paslaugų teikėjai nustatytų maksimalių tarifų viršyti negali.

Kaip jau minėta, balandžio 19 d. Vilniaus miesto taryba svarstys naujus maksimalius tarifus, kurie leistų šiukšlių išvežimo bendrovėms dar didinti įkainius. Vilniuje šiukšlių išvežimo paslaugas šiuo metu teikia keturios bendrovės.

Laukia pokyčiai ir naujos rinkliavos

Šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybė vykdo atliekų tvarkymo veiklos reformą Vilniaus mieste.

„Suskirsčius miestą į penkias zonas, bus skelbiami konkursai komunalinių atliekų, pakuočių ir antrinių žaliavų surinkimui-vežimui, tvarkymui“, – teigė V. Juodis.

Pasak jo, Vilniuje artimiausiu metu pradės veikti komunalinių atliekų mechaninio-biologinio apdorojimo įrenginiai.

„Be to, rengiamasi įvesti rinkliavą visiems atliekų turėtojams už atliekų tvarkymą, skaičiuojamos atliekų susikaupimo normos, nagrinėjamos įvairios su tuo susijusios problemos, – kalbėjo savivaldybės atstovas. – Planuojama įrengti modernias, talpias konteinerines aikšteles. Ieškoma galimybių įrengti dar šešias aikšteles, skirtas didelių gabaritų atliekoms priimti. Reformos sėkmingam įgyvendinimui reikalingi teisės aktai yra rengiami ir priimami arba bus priimti“.

V. Juodis pripažino, kad įvedus naują rinkliavą, tikėtina, kad keisis gyventojų mokamas mokestis už atliekų tvarkymą, bet kartu primena, kad pagal Vyriausybės patvirtintą atliekų tvarkymo planą išlaidos už komunalinių atliekų tvarkymą negali viršyti 1 proc. disponuojamų namų ūkio pajamų.

Kiek vilniečiams ateityje galėtų brangi šiukšlių išvežimo paslaugos, savivaldybės atstovas nesiryžo vertinti, nes reikalingi teisės aktų pakeitimai dar nėra priimti ir įgyvendinti.

Sako, kad brangs mažiau

Kalbant apie šiukšlių išvežimo kainas verta priminti, kad pavasarį į viešumą iškilo nesutarimas tarp Vilniaus miesto savivaldybės ir regioninę atliekų rūšiavimo gamyklą pastačiusia UAB „Energesman“. Savivaldybė informavo, kad bendrovė nebesutinka mažinti atliekų apdorojimo įkainio, nors apie tai jau buvo paskelbta viešai.

Balandžio 13 d. Vilniaus miesto savivaldybė vis dėlto pranešė, kad po kelis mėnesius trukusių derybų pasiekta, kad atliekų apdorojimo įkainis būtų sumažintas nuo 40,26 euro iki 31,6 euro (be PVM). Savivaldybė skaičiuoja, kad šis metus (iki 2017 m. kovo 31 d.) galiosiantis įkainis leis gyventojams sutaupyti 2 mln. eurų.

Savivaldybė skaičiuoja, kad dėl šio susitarimo vilniečiams galutinė atliekų tvarkymo kaina vidutiniam 50 kv. m butui gegužę kils ne 1,5 euro, o apie 1 eurą (iki maždaug 5 eurų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)