Neatsitiktinai dvišalė Lietuvos ir Omano prekyba įgauna vis didesnį mastą. 2015 m. prekybos apyvarta siekė 59,9 mln. Eur, o palyginus su 2014 metais pakilo 23 kartus. Omano valstybė tapo 48 pagal dydį mūsų šalies prekybos partnerė.

Lietuvoje apsilankiusių Omano verslininkų delegacijos vadovas Ayman Abdullah Mohamed Alhasani sakė, kad žemės ūkio pažanga tiesiog žavi jo tautiečius ir šie tikisi susirasti pastovių maisto produktų bei technologijų tiekėjų.

„Mus domina viskas, kas yra susiję su maistu: žemės ūkiui reikalinga technika, trąšos, durpės. Mus domina ir aukštosios technologijos, inžineriniai sprendimai, nes neturime pakankamai specialistų. Matome didelį potencialą turizmo srityje. Omanas lietuviams gali būti patrauklus dėl puikaus klimato, o Lietuva mums yra įdomi dėl medicinos paslaugų“, – teigė ponas Alhasani, Omano Prekybos rūmų viceprezidentas.

Lietuva į Omaną 2015 m. išvežė prekių už 2,4 mln. Eur – 50 proc. daugiau nei per 2014 metus. Pasak ūkio viceministrės Rasos Noreikienės, Omanas patrauklus Lietuvos maisto produktų gamintojams, nes į šią šalį, palyginus su kitomis to regiono šalimis, juos lengvai galima eksportuoti.

„Kitose valstybėse maisto produktų importo tvarka yra gana sudėtinga, o Omanas pripažįsta visus Europos Sąjungos maisto sertifikatus. Vienintelis reikalavimas yra mėsai – ji turi atitikti „Halal“ reikalavimams. Lietuviai tokią jautieną jau sėkmingai eksportuoja“, – teigė R. Noreikienė.

Lietuviai į Omaną ketina vykti šių metų rudenį. Tai bus jau antrasis Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) surengtas vizitas į šią šalį. Pasak LVK generalinio direktoriaus Algimanto Akstino, Omane Lietuvos verslas mato galimybių parduoti ne tik maisto produktų, bet ir e-sprendimų – tiek valstybinėms institucijoms, tiek ir verslui.

Lietuvos komercijos atašė Londone Andrius Nikitinas sako, kad dvišalis bendradarbiavimas tarp Omano ir Lietuvos įgauna pagreitį. Šiais metais tikimės sulaukti dar didesnės, tikslinės Omano verslo delegacijos į Lietuvą ir Omano komercijos ministro vizito. Pasak R. Noreikienės, Lietuvos ūkio ministras ketina pasirašyti su Omanu ir dvišalę ekonominio bendradarbiavimo sutartį.

Omanas pagal tiesioginių užsienio investicijų dydį Lietuvoje užėmė 92-93 vietas. Smarkiai išaugusią apyvartą tarp šalių lėmė 2015 m. pradėta iš Omano importuoti neapdorota nafta ir alyva. Pagrindinės Omano pramonės šakos: naftos gavyba ir apdirbimas, dujų gavyba, statyba, chemijos pramonė, metalų gavyba ir gamyba, optinio pluošto gamyba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)