JAV Centrinės žvalgybos valdyba (CŽV) apie Meno salą atsiliepia taip: „Vyriausybė siūlo mažus mokesčius ir kitas priemones aukštųjų technologijų bendrovėms, finansų institucijoms, kad jos čia įsikurtų. Meno sala taip pat pritraukia interneto lažybų puslapius ir kino industriją“.

Prieš paskutinius rinkimus į Europos parlamentą, Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Antanas Guoga viešai deklaravo turėjęs Meno saloje registruotos bendrovės „iBus Media Limited“ akcijų.

Kaip rodo oficialiai gauti dokumentai, jam priklausė ir kitos čia registruotos panašiai pavadintos įmonės dalis. Be tuometinio Lietuvos krepšinio federacijos viceprezidento, smulkiais šios bendrovės akcininkais nurodyti buvusio Seimo vadovo, buvusio policijos generalinio komisaro giminaičiai ir kiti tautiečiai.

Beje, didžiausias jos akcininkas – taip pat Meno saloje registruota „PCS Nominee Limited“. Prieš dvejus metus, viena iš daugelio pastarosios įmonių Anglijoje buvo nuteista už milijonines aferas manipuliuojant prekyba taršos leidimais.

A. Guoga DELFI tvirtino pardavęs minėtas akcijas kai nusprendė verslą perkelti į Lietuvą. Dabar esą jis, „jo žmona, giminės neturi akcijų, kurios būtų nedeklaruotos“.

Politikas patikino: maždaug dešimt metų turėtas akcijas turėjęs ne dėl mažesnių mokesčių – tiesiog kai kuriose valstybėse verslo negali daryti kitaip, nes ten nėra reikalingų įstatymų. Kitiems minėtiems lietuviams jis esą davė akcijų norėdamas paskatinti kaip gerus darbuotojus.

Meno saloje registruota bendrovė ir dabar yra Lietuvoje veikiančios „iBus Media LT“ akcininkė. Tai patvirtino pastarosios direktorius Justinas Bėčius.

„Dauguma bendrovės klientų, taip pat didžiausias klientas, veikė toje šalyje, buvo paprasčiau su klientais bendrauti, kai ir aptarnaujanti įmonė veikia toje teritorijoje“, – į klausimą, kodėl jo vadovaujamos bendrovės savininkė įsikūrusi Meno saloje, atsakė jis.

A. Guoga deklaravo 2013 m. gavęs 723 tūkst. pajamų ir sumokėjęs daugiau nei 20 tūkst. litų gyventojų pajamų mokesčio.

Socialdemokratas ir Mergelių salos

Registrų centro duomenimis, bendrovei „Valbis“ vadovauja Vidas Anilionis, o vienintelė jos akcininkė „Olpe Development Inc.“ registruota Didžiosios Britanijos Mergelių salose. CŽV nurodo, kad ir ši šalis didelę dalį pajamų gauna iš teisinių paslaugų steigiant „ofšorus“.

V. Anilionis DELFI patvirtino esantis minėtos bendrovės vadovas, taip pat Socialdemokratų partijos Kauno skyriaus Dainavos grupės pirmininkės pavaduotojas. Jis dalyvavo pastaruosiuose rinkimuose į Kauno miesto savivaldybės tarybą, anksčiau buvo įvardinamas kaip vienas turtingiausių „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatų į Seimo narius.

Paklaustas ar pažįsta, kam priklauso tikslinėje zonoje registruotas jo vadovaujamos įmonės savininkas politikas ir verslininkas buvo nekalbus.

„Na, aš tikrai neatsakinėsiu telefonu, nes kaip čia pasakius, ką aš žinau, kas čia klausia, kodėl klausia ir panašiai, tuo labiau už vairo“, – pasakė jis ir mandagiai atsisveikino.

Viešai skelbiamuose teismų sprendimuose nurodoma, kad „Valbio“ pavadinimas anksčiau buvo „Elektromarktas“. Bendrovė ilgai bylinėjosi dėl elektronikos ir buities įrangos parduotuvės nuomos kainos su Kauno „Akropolio“ savininkais. Be to, buvo sprendžiama dėl jos restruktūrizacijos ir bankroto. Teismų dokumentuose „Valbis“ siejamas su žinomo tinklo „Elektromarkt“ valdytojos UAB „Mediashop“ savininke „Helios“ grupe.

Praėjusių metų rugsėjį UAB „Valbis“ buvo patekusi tarp 200 įmonių, nesumokėjusių daugiausiai mokesčių (nepriemoka siekė 155 tūkst. Eur). Tiesa, šiuo metu VMI skolininkų sąraše jos nėra. Per 2015 m. bendrovė VMI sumokėjo 1,2 tūkst. eurų mokesčių. Šiemet – 299 eurus.

V. Anilionis, vadovauja ir kitoms įmonėms. Pernai kandidatuodamas į savivaldybių tarybų narius jis deklaravo turįs 2,88 mln. Lt turto. Metinės politiko pajamos buvo 108 tūkst. litų, o sumokėta pajamų mokesčio suma – 6 tūkst. litų.

Nubaudė už mokesčių slėpimą

Dar viena tikslinė teritorija – Belizas. Čia registruotai „Tristar Productions Ltd.“ priklauso UAB „Makrogrupė“, kurios vadovas, bent jau Registrų centro duomenimis, yra Arvydas Povilaika. Tačiau jis pats DELFI neigė oficialius duomenis.
Arvydas Povilaika

A. Povilaika pagarsėjo kaip dabar jau bankrutavusio „Mambo“ picerijų tinklo vadovas, darbuotojams mokėjęs atlyginimus vokeliuose. Be to, žiniasklaidoje jis buvo siejamas su Darbo partijai atstovaujančiais Seimo nariais.

Prieš mėnesį Vilniaus apygardos teismas A. Povilaiką pripažino kaltu dėl sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir dokumentų klastojimo. Jam paskirta 3 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė (ją atidedant 2 metams) ir 15 064 eurų dydžio bauda.

Teismas įpareigojo A. Povilaiką tęsti darbą, be leidimo neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų ir visiškai atlyginti turtinę žalą: 329 792 eurų Vilniaus apskrities VMI ir 98 792 eurų „Sodros“ Vilniaus skyriui.

Veikia kaip licencijos davėjas

„Helios Group“ atsiriboja nuo žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų, kuriuose grupė siejama su Panamos teisininkų firmos „Mossack Fonseca“ nutekintuose dokumentuose minima bendrove „Valbis“.

„Helios Group“ priklausanti įmonė – UAB „Via sportas“ turi teises į 1999 metais registruotą ir žinomą prekės ženklą „Elektromarkt“, tačiau tiesiogiai mažmeninės elektronikos versle nedalyvavo ir planų dalyvauti – neturi. Žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija, siejanti mažmeninės prekybos tinklą valdžiusias bendroves su Helios įmonių grupe, yra neteisinga ir klaidina visuomenę.

„Helios Group“ elektronikos versle dalyvauja kaip licencijos davėjas - pagal pasaulyje pripažintą verslo modelį, kurį taiko pasauliniai prekės ženklai - IKEA, SPAR, INTERSPORT ir t.t. Elektromarkt prekės ženklo licencijos gavėjai – šiuo metu - UAB „GV Group“, UAB „MediaShop“, UAB „Supercentras“ ar žiniasklaidoje minimas UAB „Valbis“ - neturi jokių kitų sąsajų su prekės ženklą valdančia Helios įmonių grupe.

Šiuo metu „Elektromarkt“ mažmenines parduotuves Lietuvoje pagal licenzijavimo susitarimus valdo trys bendrovės – UAB „GV Group“, UAB „Mediashop“ bei UAB „Supercentras“.

UAB „Via sportas“ šiuo metu valdantis įregistruotą prekės ženklą „Elektromarkt“. „Helios“ įmonių grupei priklausanti bendrovė įsitvirtino nekilnojamojo turto rinkoje, todėl „Elektromakrt“ prekės ženklas licencijų principu buvo perduotas vystyti mažmeninėje prekyboje patirtį sukaupusioms bendrovėms.

„Helios Grupei“ priklauso intelektinės nuosavybės į „Elektromarkt“ prekės ženklą Lietuvoje ir Estijoje, Čekijoje ir dar keturiose šalyse, tačiau šio ženklo mažmenines parduotuves tiesiogiai valdo kelios bendrovės“, - teigia UAB „Via sportas“ direktorius Vladislav Tomko.

„Teisę vystyti prekės ženklą „Elektromarkt“ „Helios grupė“ licencijų principu buvo patikėjusi kelioms bendrovėms, šiuo metu jos trys“, - paklaustas apie dabartinius „Elektromarkt“ šeimininkus atsako vadovas.
Dalį „Elektromarkt“ mažmeninio tinklo valdančios bendrovės UAB „GV Group“ vadovas Tomas Čivilis teigia, kad per septynerius darbo metus įmonė įsitvirtino rinkoje – „šiandien valdome dalį prekės ženklo „Elektromarkt“ parduotuvių, o planuose – plėsti jų skaičių bei žengti į elektroninių parduotuvių rinką“.

Penkias parduotuves valdančios bendrovės UAB „Mediashop“ vadovas – A. Tumakovas teigė, - „Šiuo metu optimizuojame valdomų parduotuvių „Elektromarkt“ veiklą ir koncentruojamės ties regionine mažmenine prekyba bei didmena, todėl mūsų valdomų parduotuvių skaičius susitraukė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (579)