Šiek tiek sutrumpėjo vidutinis jų imamos būsto paskolos terminas, sumažėjo vidutinė paskolos suma. Tuo tarpu į ketvirtą dešimtį įkopę gyventojai skolinasi drąsiau, teigiama naujausiame SEB banko leidinyje „Namų ūkių finansinio turto barometras“.

Būsto paskolų paklausa nemažėja

Bendrovės „Būsto paskolų draudimas“ duomenimis, pernai lapkritį ir gruodį, po to, kai įsigaliojo nauji Atsakingo skolinimo nuostatai, naujų būsto paskolų vertė buvo maždaug penktadaliu mažesnė negu spalį – paskutinį mėnesį prieš naujų nuostatų įsigaliojimą.

„Kita vertus, jeigu palyginsime su atitinkamu 2014 metų laikotarpiu, paskutinius du 2015 metų mėnesius naujų būsto paskolų vertė buvo 42 proc. didesnė. Tai rodo, kad būsto paskolų paklausa ir toliau didėja, o sumažėjimas pernai metų pabaigoje, palyginti su ankstesniais mėnesiais, buvo sezoninis“, – sako SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

Jauni žmonės skolinasi trumpesniam laikotarpiui ir kiek mažiau

Išanalizavus SEB banko klientų, 2015 metų rugpjūtį–2016 metų sausį (tris mėnesius iki ir po nuostatų pakeitimo) sudarytų būsto paskolų sutarčių sąlygas, matyti, kad griežtesnes skolinimo sąlygas labiau pajuto jauni žmonės iki trisdešimties metų.

Vidutiniškai pora metų (nuo 26 iki 24 metų) sutrumpėjo jų sudarytų būsto paskolų sutarčių trukmė, 1,5 tūkst. eurų (nuo 38,5 iki 37 tūkst.) sumažėjo vidutinė paskolos suma.

„Kaip ir buvo prognozuota, ilgiausio paskolos laikotarpio sutrumpinimas iki trisdešimties metų buvo svarbiausias būtent tiems būsto paskolų gavėjams, kurių tikėtinas darbingas amžius ilgesnis už šį laikotarpį. Gali būti, kad dėl to ir sumažėjo vidutinė naujos paskolos vertė, nes vidutinė jaunų žmonių kredito įmoka nepakito“, – sako J. Varanauskienė.

Kiti skolinasi daugiau

Naujų būsto paskolų sutarčių tyrimas taip pat parodė, kad vyresnių negu trisdešimties metų žmonių sudarytų naujų būsto paskolų vidutinė trukmė nepakito, o vidutinė perkamo būsto kaina ir mėnesio paskolos įmoka – padidėjo.

„Vyresniems negu trisdešimties ir finansiškai pajėgiems būsto paskolų gavėjams didesnę įtaką daro ne griežtesnės skolinimo sąlygos, bet drąsesnis požiūris į skolinimąsi ir geresni ateities lūkesčiai. Dėl to ateityje būsto paskolų, taip pat ir būstų paklausa, tikėtina, ir toliau didės“, – teigia J. Varanauskienė.