„Dirbti startuolyje (angl. startup), ypač jeigu jis tik pradiniame idėjos įgyvendinimo etape, gali tik žmonės, sutinkantys taikstytis su nemaža rizika, taip pat artimiausius šešis ar dvylika mėnesių pasiryžę investuoti visas savo jėgas ir laiką į kompanijos kūrimą, - pranešime spaudai sako į startuolius investuojančio rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“ pirmininkas Ilja Laursas, - tačiau vilioja ir galimi dividendai: galimybė patiems prisidėti prie kuriamo produkto ar paslaugos, saviraiškos laisvė, suteikiama teisė į įmonės akcijas, o sėkmės atveju - tūkstantį ir net dešimtis tūkstančių kartų didesnė grąža nei buvo įdėta pastangų.“

Be to, „sėkmingi startuoliai greitai plečiasi, o greita plėtra atveria ir karjeros galimybes - startuoliuose tai vyksta kelis kartus greičiau nei tradicinėse įmonėse,“ - teigia pigių tarptautinių pinigų pervedimų paslaugą teikiančio startuolio „TransferGo“ administracijos ir personalo vadovė Eglė Paukštelytė.

O didžiausio Lietuvos startuolio - drabužių ir aksesuarų pirkimo, pardavimo ir mainų platformos „Vinted” personalo projektų vadovė Jolita Gurskytė dar priduria: „Savo kompanijoje skatiname darbuotojus išmėginti skirtingas pozicijas ir atrasti sau tinkamiausią amplua.“

Lietuviai surizikuotų

„Kaip rodo mūsų atliktas tyrimas, tokios sąlygos nemažai daliai lietuvių, vartančių darbo pasiūlymus, visai priimtinos, - sako specialistų paieškos portalo cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, - iš apklaustų daugiau kaip pusantro tūkstančio asmenų, besidairančių darbo, 16 proc. besąlygiškai sutiktų pabandyti padirbėti kuriame nors lietuviškame startuolyje. Dar 32 proc. atsakė mielai svarstysiantys startuolio pasiūlymą, jei patiktų jo įgyvendinama idėja. O 4,9 proc. sprendimui įtakos turėtų startuolio komanda.“

„Esame labai atviri, - sako „Vinted” atstovė, - People.Vinted platformoje, skirtoje laisvam bendravimui įmonės viduje, kiekvienas galime pažiūrėti, kuo gyvena kiekviena komanda, su kokiais iššūkiais susiduria bei kokius sprendimus priima vadovai. Jos nuomone, „startuoliai – tai, visų pirma, žmonių su idėja ir tikėjimu turima idėja teritorija.“

I. Laurso nuomone, šiuo metu norint dirbti startuolyje neprivalu būtų genijumi ar turėti lyderio savybių tačiau būtina nusiteikti dirbti daug ir neretai už nedidelį atlyginimą ar išvis veltui.“

Kodėl startuoliai nedomina

Dar 1,4 proc. apklaustų lietuvių svarstydami ar eiti dirbti į startuolį, kaip pagrindinę kliūtį nurodė esantys jau vyresnio amžiaus.

„Vidutinis mūsų darbuotojų amžius - 29 metai, tačiau pritampant prie kolektyvo svarbiausia yra asmens požiūris bei jo indėlis į komandos darbą, tad amžius šiuo atveju kliūtimi nebūtų," - atremia „Transfergo“ administracijos vadovė."

I. Laurso nuomone, vyresni startuolio partneriai praverstų įmonei savo patyrimu, turimomis žiniomis apie rinkas ar ryšiais. „Vakaruose ypač pastaruoju metu pakilo startuolių, kuriuos sukūrė 40-50-mečiai, banga, - teigia „Nextury Ventures” vadovas, - Lietuvoje jos dar tik laukiame“.

5,7 proc. tyrimo dalyvių nesusigundytų startuolio darbo pasiūlymu, nes mano, kad šios kompanijos ne tokios stabilios kaip tradicinės, be to, bent jau veiklos pradžioje jos moka nedidelius atlyginimus.

Tačiau, kaip pasakoja I. Laursas, „vienas dailininkas, kurio „Facebook“ savo veiklos pradžioje paprašė išpiešti biuro sienas, surizikavo užmokestį paimti šios įmonės akcijomis. Dabar jos vertos 32 mln. dolerių.“

Į startuolį atsigręžtų tik jei neturėtų jokių kitų pasiūlymų 6,5 proc. ieškančių darbo Lietuvoje, o 1,5 proc. mieliau patys mėgintų įgyvendinti savo idėją. Likę 32 proc. atsakė nelabai gerai suprantantys, kas gi per daiktas tas startuolis.

Kaip įsidarbinti startuolyje?

„Pradinėje veiklos stadijoje startuoliai retai kada kreipiasi į personalo paieškos kompanijas, - teigia cvmaket.lt atstovė, - mat čia labiau reikalingi ne darbuotojai, o partneriai ar bendrasteigėjai. Paprastai tokių ieškoma tarp kursiokų, draugų, pažįstamų.

Bendrasteigėjų paieškoms praverčia ir įvairūs renginiai, kur renkasi inovatyvių idėjų turintys žmonės, taip pat darbuotojų ieškoma ir per įvairius socialinius tinklus.

Tačiau kai startuolis gauna pirmuosius pinigus, darbuotojų paieškai dažnai pritaikomi ir klasikiniai metodai: darbo skelbimai, atrankų užsakymas, „galvų medžioklė“. Kiek pastebėjome, IT specialistai, kurių poreikį startuoliai jaučia bene labiausiai, neretai stengiasi šalia darbo startuolyje turėti ir dar vieną stabilų pajamų šaltinį. Inovatyviose įmonėse dažniau nori dirbti jauni asmenys, kuriems iki 30 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)