Technologijos keliasi į drabužius

Supypsėjęs mobilusis telefonas mums primena apie artėjantį susitikimą. Jei tik norime, jis parodo, kiek kilometrų nuėjome per dieną, kiek kalorijų sudeginome, fiksuoja mūsų miego ritmą, gali atlikti daugybę kitų triukų, kurie prieš keletą metų būtų sunkiai suvokiami. Bet tai – tik pradžia. Technologijų galimybių tik daugės ir norint jomis pasinaudoti net nereikės nešiotis jokių įrenginių – mes juos dėvėsime.

„Įsivaizduokite, jei ant drabužio turėtumėte lyg ekraną su daugybe skirtingų sensorių. Jie leistų žinoti, kaip miegate, koks jūsų spaudimas, kiek žingsnių nueinate per dieną, praneštų, kad jau dvi valandas sėdite prie kompiuterio ir galbūt atėjo metas pajudėti. Ir tam nereikėtų ant savęs susikrauti jokių papildomų prietaisų, nereikėtų jų krauti ar kitaip rūpintis – jie būtų integruoti į jūsų drabužius. Anksčiau tai atrodė kaip fantazija, bet dabar vis daugiau žmonių domisi e-tekstilės suteikiamomis galimybėmis”, - pasakoja D.Papadopoulos.

Panašu, kad artimiausiu metu apie e-tekstilę girdėsime vis daugiau. Dar neseniai tai buvo tik prototipai, tačiau technologijoms tobulėjant pamažu jau įžengiama į masinę jų gamybą. „Seniau tai buvo du atskiri procesai: vienas – pagaminti medžiagą, kitas – integruoti į ją technologijas. Dabar šie procesai sujungiami ir pradedami atlikti vienu metu. Be to, detalės, kurios prieš kelerius metus kainavo, pavyzdžiui, kelis dolerius, dabar kainuoja keliasdešimt centų. Todėl ateityje tokios technologijos taps prieinamos vis platesniam ratui žmonių”, - sako ekspertė.

Norite informacijos? Duokite už tai naudos

Pasak D.Papadopoulos, dėvimos technologijos pirmiausia gali būti naudingos gerinant žmonių sveikatą ir savijautą – galbūt jos gali padėti mesti rūkyti, geriau išsimiegoti ar susikaupti meditacijai. Žinoma, jomis domisi ir verslininkai, kaip atsiveriančia dar viena galimybe pasiekti vartotojus ir dar geriau juos pažinti. Rinkodaros specialistams informacija, ką žmonės veikia, kaip jie jaučiasi, kokie jų įpročiai tiesiog neįkainojama. Tačiau ekspertė perspėja neperžengti pavojingos ribos.

„Šiuo klausimu reikia būti atsargiems. Tai susiję su mūsų privatumu, kurio vis mažėja, kai apie mus renkama vis daugiau duomenų. Ką darys verslininkai su visa gauta informacija? Jei jie nori, kad žmonės sutiktų dalintis, turi aiškiai pasakyti, ką duos už tai. Pasakyk man, kas tu esi, kaip gyveni, kuo galiu tau padėti – ir rasiu būdų, kaip būti naudingu. Jei verslininkai tiesiog stengsis parduoti savo produktus, jie sulauks pasipriešinimo. Jie turės pasiūlyti kažką išties įdomaus, naudingo, prasmingo”, - įsitikinusi D.Papadopoulos.

Kur veda priklausomybė nuo technologijų

Kita vertus, patys žmonės taip pat turėtų būti atsargūs. „Šių laikų realybe tampa tai, kad nuo technologijų labai priklausomi žmonės nebežino, ką daryti be jų. Jie laukia, ką technologijos jiems pasakys ir tam tikra prasme praranda sugebėjimą mąstyti patys. Turime kalbėtis apie tai, kaip neprarasti žmogiškumo”, - sako ji.

Visgi, ekspertė nusiteikusi optimistiškai – jos nuomone, žmonės sugebės tinkamai naudotis technologijomis ir netgi joms padedant stengsis tapti sąmoningesniais. „Nežinau, ar tai galima vadinti mano prognoze, ar tai tiesiog mano noras, bet manau, žmonės jau greitai vėl stengsis rasti būdus stiprinti tikrus, ne tik virtualius ryšius su kitais žmonėmis”, - šypsosi ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)