„Dabar tokia mada tapo prieš Seimo rinkimus. Mokytojai protestavo - šiek tiek rado pinigų prieš biudžeto tvirtinimą. Policija reikalavo su visu chaosu susikėlusiu. Dabar žemdirbiai. Kol praeis tie šeši mėnesiai, dar ne vieną demonstraciją turėsime. Mes kaip politikai turime žiūrėti atsakingai ir sistemiškai“, - trečiadienį interviu Žinių radijui sakė L.Graužinienė.

Anot jos, Seimo pareiga yra skirstyti biudžeto lėšas teisingai ir atsakingai, o daugiau lėšų nei numatyta šių metų biudžete - neatsiras. L.Graužinienė taip pat pridūrė, jog praėjusią savaitę priimtas pieno kainų reguliavimo įstatymas yra laikinas.

„Tas kainų reguliavimas būtų įvestas laikinai - tam tikram momentui. Pati rinka susireguliuotų, būtų sureguliuotos išmokos. Dabar susidariusi situacija tikrai nėra gera. (...) Reikia pažiūrėti ir įvertinti, kokia dalis išmokų iš Europos Sąjungos biudžeto ir iš valstybės biudžeto, kaip pasiskirsto. Jeigu atidžiau pasižiūrėsime, pamatysime, kad didieji žemvaldžiai, tokie kaip pats (Ramūnas - BNS) Karbauskis ar kiti, kurie valdo didžiulius plotus žemės, gauna didžiausią dalį piniginės sumos ir smulkesniems tenka mažiau“, - kalbėjo L.Graužinienė.

Lietuvos pieno gamintojų asociacija trečiadienį Vilniuje rengia piketą.

Seimui praėjusią savaitę priėmus kainų reguliavimą numatančias įstatymo pataisas, jį neigiamai vertino daugelis pieno perdirbėjų ir kai kurie pieno gamintojai. Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė teigė, jog kainų reguliavimas laisvoje rinkoje nėra geriausias variantas spręsti sektoriaus problemas, tačiau įstatymas turėtų apginti smulkiuosius pieno gamintojus, kurie kenčia dėl smukusių pieno supirkimo kainų. Tačiau kai kurie ekspertai teigia, jog reguliuojant kainas, perdirbėjai iš viso nepirks pieno iš smulkių gamintojų - didžiosios pieno perdirbimo įmonės jau ruošiasi nutraukti su jais sutartis.

Balandžio pradžioje iš valstybės biudžeto pieno gamintojams turėtų būti išmokėta 18 mln. eurų kompensacija, be to, Lietuva vasarį pateikė EK prašymą skirti papildomai 75 mln. eurų paramos šalies pieno sektoriui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)