Tarptautinis tiriančiųjų žurnalistų konsorciumas („The International Consortium of Investigative Journalists“, ICIJ) prašo pakomentuoti dešimtis klausimų, susijusių su „V. Putinu asmeniškai“, „informacija apie jo šeimą bei vaikystės draugus“ ir verslo partnerius, įskaitant Jurijų Kovalčiuką ir Arkadijų Rotenbergą, pirmadienį per spaudos konferenciją žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Jis pažymėjo, kad keliami klausimai ir apie „tam tikras bendroves užsienyje“, rašo bloomberg.com.

Tarp kitų esą „juokingų“ prašymų yra klausimai, ar V. Putinas turi daugiau kaip 40 mlrd. dolerių ir ar jam priklauso jachtos, sakė D. Peskovas.

Rusija „nacionalinėje ir tarptautinėje arenoje turi pilną teisinių priemonių arsenalą, kad apgintų savo prezidento garbę ir orumą“, - teigė jis.

D. Peskovo pareiškimas dėl ICIJ pasirodė po to, kai jis sauso mėnesį sukritikavo vieną BBC dokumentinį filmą, kuriame JAV iždo pareigūnas Adamas Szubinas pareiškė, kad V. Putinas yra korumpuotas ir kad JAV vyriausybė žino tai jau daug metų.

Po dviejų dienų tą patį pakartojo Baltųjų rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas, žurnalistams sakęs, kad iždo vertinimas „geriausiai atspindi administracijos požiūrį“.

1997 metais įkurtas ICIJ yra pasaulinis tiriamosios žurnalistikos tinklas, atliekantis nuodugnius tyrimus tokiais klausimais kaip tarptautinis nusikalstamumas, korupcija ir valdžios atskaitomybė, rašoma jo svetainėje. Į elektroniniu paštu nusiųstą prašymą pakomentuoti savo tyrimą ICIJ kol kas neatsiliepė.

Dziudo partneriai

Yury Kovalchuk

J. Kovalčiukas yra banko „Rossija“ steigimo partneris ir didžiausias jo akcininkas. 2014 metų pranešime, kuriuo dėl Rusijos vaidmens Ukrainos krizėje J. Kovalčiukui ir šiam bankui buvo paskelbtos sankcijos, JAV iždas šį banką pavadino „asmeniniu Rusijos Federacijos aukšto rango pareigūnų banku“.

JAV iždas patį J. Kovalčiuką pavadino vienu iš prezidento „kasininkų“ ir pareiškė, kad jis yra „aukštų Rusijos Federacijos pareigūnų, įskaitant ir V. Putiną, asmeninis bankininkas“.

A. Rotenbergas ir jo brolis Borisas, kurie buvo V. Putino vaikystės draugai ir dziudo partneriai, taip pat sulaukė JAV sankcijų kaip Rusijos prezidento „vidaus rato“ nariai. Jie „V. Putino valdymo metais sukaupė milžiniškus turtus“, teigė JAV iždas.

Arkadijus Rotenbergas

V. Putinas 2008 metais neigė, kad turi turto už 40 mlrd. dolerių ir yra turtingiausias Europos žmogus. Per savo kasmetinę spaudos konferenciją jis tvirtino, kad žurnalistai šią informaciją „išlaužė iš piršto ir ištepė ja savo leidinių lapus“.

D. Peskovas jau mėgino užbėgti už akių panašiems tyrimams praėjusių metų gegužę, kai atskleidė, jog neįvardytos JAV ir Didžiosios Britanijos žiniasklaidos priemonės atsiuntė Kremliui virtinę užklausų dėl Rusijos prezidento ryšių su verslininku Genadijumi Timčenka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1432)