Prieš dvejus metus pasirašytame investicijų susitarime Rusijos dujų koncernas "Gazprom", už 116,5 mln. litų įsigijęs "Kauno termofikacinę elektrinę", įsipareigojo į ją iki šių metų pabaigos investuoti 135 mln. litų, tačiau jau birželį pradėjo ieškoti būdų atidėti investicijas, nemokėdamas už jų nevykdymą nustatytos 17 mln. litų baudos.

Šių investicijų terminas "Gazprom" atidėtas iki 2008 metų gruodžio 31 dienos. Investuoti pagal susitarimą turės bendrovė "Kauno termofikacinė elektrinė".

Pasak bendrovės generalinio direktoriaus Aleksandro Sigito Matelionio, iš "Gazprom" gautos nuolaidos ir susitarimai duos didesnę naudą miestui, nei tai, jei bendrovė sumokėtų 17 mln. litų baudą.

Atidėtos "Gazprom" investicijos pagal sutartį turėtų būti skirtos elektrinės galiai padidinti, už jas turėtų būti pastatytas 80 megavatų galingumo turbinų blokas. Tačiau elektrinei ši investicija šiuo metu nebūtų buvusi ekonomiškai naudinga, nes elektrinė neturės kam parduoti elektrą, kol dar veikia vienas Ignalinos atominės elektrinės blokas.

"Kauno energija", nusileisdama dėl termino atidėjimo, susitarė dėl nuolaidų už iš "Gazprom" priklausančios elektrinės perkamą šilumą iki 2008 metų. Iš viso nuolaida sudarys apie 16 mln. litų.

Taip pat susitarta dėl taikos sutarties dėl 2003 metais elektrinėje įvykusios dūmtraukio avarijos. "Gazprom" dėl šio įvykio siekė išsireikalauti 2,7 mln. litų žalos atlyginimą iš "Kauno energijos".

"Gazprom" šiuo metu priklauso 99 proc. Kauno termofikacijos elektrinės akcijų. "Gazprom" įsipareigojo iš viso į Kauno elektrinę investuoti 400 mln. litų.

Pernai "Kauno energijos" pajamos siekė apie 170 mln. litų. Kauno termofikacijos elektrinė skelbė pernai iš pagrindinės veiklos gavusi 149 mln. litų pajamų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją