Nors kaklo vėrinio ir apyrankės aprašymai dvelkia prabanga, tačiau daiktus paėmus į rankas ir plika akimi matyti, kad ne viskas auksas, kas auksu žiba. Tai DELFI patvirtino ir profesionalūs prabuotojai.

Į DELFI redakciją kreipėsi įmonės „Arpresa“ organizuojamame projekte „Didysis žaidimas“ „Mayfair“ papuošalų rinkinį nusipirkusio senjoro anūkas.

Jis teigė, kad stipriai abejoja, ar senelio už 228 eurus įsigytas pirkinys atitinka savo apibūdinimą pridėtame lankstinuke.

DELFI kreipėsi į Lietuvos prabavimo rūmų Vilniaus filialo darbuotojus, kurių po tyrimo pateiktos išvados, viena vertus, patvirtino anūko nuogąstavimus, kita vertus, nustebino.

„Labai stiprios apgavystės čia nėra“, – pažymėjo brangakmenių tyrimo laboratorijos vedėja Violeta Kisielienė.

Dvelkia prabanga

DELFI skaitytojo senelis papuošalų rinkinį nusipirko išsimokėtinai ir moka po 19 eurų kas mėnesį (iš viso 12 mėnesių).

Kaip rašoma prie pirkinio pridėtame aprašyme, „Mayfair“ papuošalų rinkinys sukurtas iš aukščiausios prabos aukso, safyrų, smaragdų, rubinų ir „Swarovski Elements“ karoliukų bei įkvėptas prašmatniausio Londono rajono prabangos.

„Daugiau nei 4 karatų brangakmeniai ir „Swarovski Elements“ karoliukai išryškina aukščiausios prabos auksą, kuriuo padengti abu papuošalai“, – teigiama lankstinuke.

Tvirtinama, kad rinkinyje esantis kaklo vėrinys „Mayfair“ padengtas aukščiausios prabos auksu. Jame yra 1 rubino kabošonas (iš vienos ar dviejų pusių iškilai lygiai (be briaunų) nušlifuotas brangakmenis - DELFI) (0,9 karatų), 1 smaragdo kabošonas (0,8 karatų), 1 safyro kabošonas (0,9 karatų), 30 apvalių šlifuotų „Swarovski Elements“ karoliukų, o jo ilgis – 40 centimetrų (ir 6 centimetrų prailginimas).

Apyrankė „Mayfair“ padengta aukščiausios prabos auksu. Joje yra 2 rubino kabošonai (0,5 karato kiekvienas), 2 smaragdo kabošonai (0,4 karato kiekvienas), 1 safyro kabošonas (0,5 karatų), 58 apvaliai šlifuoti „Swarovski Elements“ karoliukai, o jos ilgis – 21 centimetras.

Papuošalų aprašyme taip pat pasakojama, kad rinkinį puošia aristokratiškiausių brangakmenių trejetas – tikri rubinai, smaragdai ir safyrai. Kiekvieną akmenį supa „Swarovski Elements“ karoliukai, kurie taip pat puošia apyrankės užsegimą.

„Išgaunamas nepakartojamas efektas: meistriškai lyg deimantai nušlifuoti daugiabriauniai stiklo karoliukai atspindi šviesą ir paverčia ją tūkstančiais blyksnių, kurie apgaubia gundančią moterį.

Safyrai – tai mėgstamiausias karališkos šeimos narių akmuo. Dėl savo elegancijos safyras tapo neatskiriama karališkųjų brangenybių dalimi. Tamsiai mėlynos spalvos.

Smaragdai – paslaptingi, gundantys ir itin vertingi brangakmeniai. Išsiskiria nuostabia žalia spalva.

Rubinai – aistros brangakmeniai, suteikiantys žavesio šiam vėriniui ir apyrankei. Visi 3 rubinai rinkinyje išsiskiria ypatingu spindesiu“, – teigia pardavėjai.

Nepamiršta papasakoti ir apie Meifero rajoną, iš kurio pasiskolintas rinkinio pavadinimas. „Didžiojo žaidimo“ lankstinuke tvirtinama, kad tai pats prabangiausias rajonas Londone.

„Jame įsikūrę geriausi mados namai, prabangiausi viešbučiai ir išskirtinės juvelyrinės parduotuvės. Čia lankosi aukštuomenės damos, kino žvaigždės ir aristokratai. Jame sutiksite elegantiškiausias pasaulyje moteris ir įtakingiausius vyrus, vaikštinėjančius po pačia prabangiausią, Meifero širdyje besidriekiančią, Bondo gatvę“, – skelbia apibūdinimas.

Prie papuošalų taip pat pridėtas tarptautinės leidybos ir tiesioginės rinkodaros kompanijos „Reader's Digest“ autentiškumo sertifikatas.

Akmenys menkaverčiai

Kitaip apie papuošalų rinkinį kalbėjo apyrankę ištyrusi V. Kisielienė. Nors ji sakė, kad visi joje esantys akmenys yra natūralūs, tačiau pabrėžė, kad jie yra „pagerinti“ ir labai prastos komercinės kokybės.

„Apyrankėje įtvirtinti 5 vnt. kabošono formos natūralūs juvelyriniai akmenys. 2 vnt. berilai (toks mineralas - DELFI), 2 vnt. raudonos spalvos modifikuoti korundai (toks mineralas - DELFI), kurie yra užpildyti švino stiklu ir yra pagerinti. Mėlynos spalvos korundas – taip pat yra užpildytas. Bespalvės imitacijos – nenatūralios. Akmenys menkaverčiai, t. y. didelės komercinės vertės neturi“, – rašoma DELFI gautoje tyrimo, kuris kainavo 29,77 euro, išvadoje.

Prabuotojai taip pat ištyrė ir apyrankės dangą. V. Kisielienė teigė, aukso dangos arba nėra, arba ji tokia plona, kad prietaisai jos net neužčiuopia.

Kalbėdama apie korundus, kurie „Didžiojo žaidimo“ aprašyme vadinami rubinais ir safyrais, ekspertė paaiškino, kad jie yra modifikuoti cheminėmis medžiagomis, kurios suteikia jiems patrauklesnę spalvą.

„Safyrai paprastai būna mėlyni, bet yra ir kitokių spalvų: bespalvių, žalių, geltonų, rožinių, oranžinių ir t.t. Kai rubinais vadinami tik raudoni ir skaidrūs korundai – jie yra labai brangūs“, – pasakojo V. Kisielienė.

Ji teigė, kad tokios kokybės akmenys, kuriais prekiauja „Didysis žaidimas“ Tailande kainuoja nuo 5 iki 20 dolerių (4,44–17,74 euro).

„Mayfair“ apyrankėje taip pat yra du berilai, kuriems, V. Kisielienės manymu, nieko nedaryta. Žali ir skaidrūs berilai vadinami smaragdais, tačiau tik vienas iš esančių apyrankėje yra nors kiek nors panašus į smaragdą.

„Bet jie nėra labai brangūs“, – apibendrino brangakmenių tyrimo laboratorijos vedėja.

Vis dėlto, V. Kisielienė sakė, kad didelės apgavystės tarp šių papuošalų aprašymo ir jų tikrosios vertės nematanti. Be to, ir 228 eurų kaina, jos manymu, atitinka tai, kas nusipirkta.

Pašnekovė taip pat pasakojo, kad geros kokybės brangakmeniai iš tiesų yra labai brangūs.

„Pagal JAV rinkai skirtą kainoraštį, jei rubinai apyrankėje būtų geros kokybės, vien jie kainuotų apie 460 dolerių (408 eurus). Tačiau Lietuvoje šią kainą reiktų sumažinti maždaug 30 proc., o Maskvos rinkoje reiktų padauginti iš 5, nes ten kainos – kosminės, – dėstė V. Kisielienė. – Nors gal dabar jau nebe, nes sako, kad Rusijoje yra prastai.“

Pagal DELFI parodytą kainoraštį, vieno rubino kaina gali siekti ir 14,5 tūkst. dolerių (12,87 tūkst. eurų) – tiek kainuoja 5 karatų ir labai skaidrus brangakmenis.

„Gerus tokios kokybės rubinus gali nupirkti tik labai prabangus žmogus, nes jų randama labai mažai. Retenybė, kai gamta padovanoja tokį didelį rubiną“, – sakė V. Kisielienė.

Ji taip pat papasakojo, kad yra susidūrusi ir su kur kas didesnėmis apgavystėmis.

„Būna, kad žmogus nuvažiuoja į egzotinę kelionę kur nors į Šri Lanką ir ten nusiperka kelis dviejų karatų rubinus, o paskui pasirodo, kad jie sintetiniai. Va čia tai jau tikrai yra didelio masto apgavystė, nes net ir sertifikatas kartu išduodamas“, – pasakojo pašnekovė.

Informacija – iš tiekėjų

„Didžiojo žaidimo“ atstovė žiniasklaidai Agnė Dvarionienė DELFI teigė, kad visa lankstinukuose esanti informacija yra gauta iš tiekėjų ir tik išversta į lietuvių kalbą.

„Reklaminėje medžiagoje nėra nurodyta, jog papuošalų rinkinyje „Mayfair“ naudojami brangakmeniai yra aukščiausios prabos: brošiūroje pateikta detali informacija, kiek karatų, turi kiekvienas brangakmenis“, – pažymėjo ji.

A. Dvarionienė taip pat sakė, kad pirkiniu nepatenkinti klientai visada gali jį grąžinti.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Vartotojų konsultavimo, asmenų aptarnavimo ir komunikacijos skyriaus vedėja Giedrė Nenartavičiūtė DELFI nurodė, kad tokiais atvejais vartotojams visada verta kreiptis dėl savo teisių.

„Galime įvertinti kokybę, pasižiūrėti, koks buvo aprašymas pridėtas ir ar jis atitinka“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)