Tai rodo „The Future of Jobs“ atliktas tyrimas, kurį paskelbė Pasaulinis ekonomikos forumas. Naujų darbo vietų atsiras intelektualinių ir aukštųjų technologijų srityse, o sumažės realiame sektoriuje (gamybos ir nefinansinių paslaugų teikimo) ir administracinio darbo sferoje.

Bendrovės „Alna Group“ generalinis direktorius, Asociacijos „Infobalt“ viceprezidentas Tomas Milaknis “Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ teigė neabejojantis, kad darbo rinkos labai netolimoje ateityje laukia dideli pokyčiai:

„Iš tiesų, mūsų laukia nemaži pokyčiai, bet pesimistinės prognozės per daug dramatizuotos. Taip, turime rizikingų darbo vietų. Ateityje jų poreikis mažės.

Tai profesijos, kurios atlieka standartizuotą ir gerai reglamentuotą popierinį darbą. Viena iš tokių profesijų – buhalteriai. Šiandien jie daug laiko sugaišta, įvedinėdami duomenis iš sąskaitų. Ateityje to tikrai nereikės, nes bus elektroninės sąskaitos, kurios tiesiai bus importuojamos į sistemas, kaip ir kiti elektroniniai dokumentai.

Taigi, tie žmonės, kurie šiandien suvedinėja popierinius dokumentus į informacines sistemas, turės persikvalifikuoti. Dominuos kūrybinis darbas, kurio poreikis visą laiką augs. Ypač išaugs didelių duomenų kiekių (Big data) analitikų paklausa.

Labai svarbu, kad jaunoji karta visų pirma būtų motyvuota. Taip pat – kūrybinga, savimi pasitikinti. Čia didelis iššūkis mūsų švietimo sistemai. Ypač svarbu, kad jie gebėtų priimti sprendimus, daryti išvadas. Apskritai, bus mažiau nuolatinių darboviečių ir darbo vietų. Vis labiau bus pasirenkamas projektinis, širdžiai mielas, prasmingas jį pasirinkusiam darbas“, - kalbėjo T. Milaknis.

Laida „Verslo pozicija“ transliuojama pirmadieniais 8.05 val.

Griežtai draudžiama ŽINIŲ RADIJO paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti ŽINIŲ RADIJĄ kaip šaltinį.